Strona główna / Styl życia / Smaki / Chińskie przysmaki dla miłośników azjatyckiej kuchni

Chińskie przysmaki dla miłośników azjatyckiej kuchni

Nie da się ukryć, że kuchnia chińska staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Wiele osób szuka niepowtarzalnych smaków i aromatów, dlatego skierowanie się ku kuchni chińskiej sprawi, że smakosze znajdą wszystko to czego oczekują. Ta niezwykła i bardzo charakterystyczna kuchnia oferuje niezwykłe połączenia, a dodatkowo jest bardzo zdrowa oferując mnóstwo warzyw, ryżu, aromatycznych wywarów i owoców morza.

Nie da się ukryć, że kuchnia chińska staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju, a bogactwo atrakcyjnych restauracji o tym profilu, zachęca smakowitym menu, które obfituje w apetycznie prezentujące się dania. Każdy posiłek z oferty dań chińskich jest niezwykle kolorowy i pełen aromatów, a dodatkowo sycący i smaczny.

Niezwykłe zupy bogate w rozgrzewające składniki

Kuchnia chińska słynie z zup, które oparte na niezwykle esencjonalnych wywarach są pełne aromatu i smaku. Większość dań bazuje tutaj na rosole z kurczaka lub owoców morza, a najczęściej wzbogacane są one w ciekawe przyprawy wśród których króluje imbir – niezwykle popularny w krajach azjatyckich dodatek. Każda z zup chińskich pomimo podobnej bazy, różni się dodatkami oraz kompozycją składników, dlatego każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Wiele zup chińskich zawiera kawałki kurczaka, ale również warzywa, grzyby mun, ryby, owoce morza, ale nie brakuje w nich również wieprzowiny, wołowiny, a nawet baraniny, które są niezwykle cenione na chińskich stołach. Do zup serwowane są różnego rodzaju makarony, kluski lub pierożki, które dopełniają ich smak oraz sprawiają, że są wyjątkową satysfakcjonujące dla naszych brzuszków.

Dania z woka

Amatorzy chińskiej kuchni z pewności będą zachwyceni daniami z woka, które bogate są w smakowicie doprawione mięso z warzywami, bądź bazujące na owocach morza. Chińczycy serwują również mięsa duszone, które w połączeniu ze smakowitymi sosami doskonale łączą się z ryżem i świeżymi surówkami. Jednym z flagowych chińskich dań znanym na całym świecie jest słynna kaczka po pekińsku, która zachwyca i jest potrawą, którą warto skosztować chociaż raz w życiu. Miłośnicy ryb rozsmakują się również w rybach smażonych lub przyrządzanych na parze, które zawsze serwowane są z warzywami. Orientalne dania smażone obfitują również owoce morza jak krewetki, kalmary i im podobne.

Kluski i pierożki – Chińczycy kochają je jak Polacy

Kuchnia chińska dla wielu osób kojarzona jest z niezwykłym smakiem klusek i pierożków, które zachwycają niezwykłymi nadzieniami i różnorodną formą podania. Każdy region Chin posiada swoje charakterystyczne połączenia, dlatego można znaleźć pierożki z mięsem, pełne warzyw, bądź będące połączeniem obu opcji. Kluski dodawane są do mięsnych lub warzywnych gulaszy czy zup, a pierożki są niezwykłą przystawką – bardzo często smażone w głębokim tłuszczu. Kuchnia chińska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie, dlatego nie brakuje jej w opcjach jakie oferuje glodny.pl w wielu miastach Polski. Jeżeli chcesz uradować podniebienie, to adres pod który warto się udać.

Materiał partnera zewnętrznego