zaparzanie kawy w chemexie
Palarnia kawy to wspaniałe miejsce dla milioników tego napoju | fot.: pixabay

Kawa Arabica czy może jednak Robusta? Poznaj różnice

Jedni ją uwielbiają i chętnie po nie sięgają już od samego rana, a drudzy stronią od niej jak najdalej i nie są w stanie znieść jej specyficznego smaku – mowa jest tutaj oczywiście o małej czarnej, czyli o kawie. Towarzyszy człowiekowi już od wieków. W przypadku tych mielonych, powstałych ze słabej jakości ziaren, zalegających miesiącami na półkach sklepowych, rzeczywiście nie można mówić o wyjątkowym smaku ani aromacie. Inaczej wygląda to, gdy sięgniemy po wyrób renomowanego producenta. Palarnia kawy to wspaniałe miejsce dla milioników tego napoju. Właśnie tam można zaopatrzyć się w wysokiej jakości, pochodzącą ze świeżych zbiorów, aromatyczną kawę o nieprzeciętnym smaku.

Dlaczego najchętniej sięgamy po kawę Arabicę?

Kawa Arabica nie bez powodu jest najpopularniejsza z kaw i to właśnie ona jest najczęściej uprawianym gatunkiem. Jej wyjątkowość wynika z doskonałego smaku. Pomimo wymagającej uprawy ze względu na podatność różnego typu choroby i ataki insektów, co przekłada się na wyższą cenę, jest najczęściej wybieranym gatunkiem kawy na całym świecie. Ziarna Arabiki słyną z tego, że są bardzo bogate w smaki i aromaty, co dla prawdziwych smakoszy jest kwestią nadrzędną. Sięgając po ten rodzaj kawy, można liczyć na uzyskanie napoju o niezwykle głębokim smaku. To właśnie po najwyższej jakości ziarna Arabiki sięga się do produkcji kaw speciality. W przypadku kawy Arabika można mówić o dużej różnorodności, gdyż na smak i aromat wpływa wiele czynników. Znaczenie ma to, na jakiej glebie jest uprawiana, w jakich warunkach klimatycznych, po jaki sposób obróbki i palenia sięgnięto. Wszystko to wpływa na to, jakie nuty smakowe i zapachowe będą odminowały w konkretnych produkcie. Można mówić o nutach owocowych, kwiatowych, korzennych czy nawet czekoladowych. Tak więc w sklepie z kawą można dostać wiele różnych odmian Arabiki, a każda z nich wyróżnia się nieco innymi cechami smaku i aromatu. Do najbardziej znanych odmian Arabiki, uznawanych za najlepsze zaliczane są: Arabica Nikaragua Superior, Arabica Excelso Kolumbia, Arabica Etiopia Djimah, Jamajka Blue Mountain.

Czym różni się kawa Arabica od Robusty?

Każdy sklep z kawą obfituje w różnego rodzaju kawy, ale prym wiodą dobre znane każdemu Arabica i Robusta. Są to kawy różniące się od siebie pod wieloma względami, dwa najpopularniejsze gatunki dostępne na rynku. W przypadku obu z nich można mówić o wyjątkowym aromacie. Ta pierwsza uprawniana jest przede wszystkim w Afryce i Ameryce Południowej. W przypadku kawy Arabica można mówić o płaskich, nieco podłużnych ziarnach, o zabarwieniu zielonym lub zielono-szarym. Jest ona łagodna i aromatyczna, zawiera od 1 do 1,5% kofeiny, stanowi aż 75% uprawianej na świecie kawy. Z kolei kwa Robusta wyróżnia się ostrzejszym, gorzkawym smakiem. Zawiera też dużo więcej kofeiny bo aż od 2 do 2,5%. Ziarna są w jej przypadku okrągłe w przekroju i mniejsze, mają żółto-zieloną barwę. Na jej korzyść przemawia to, że jest łatwiejsza w uprawie niż kawa Arabica. Jako że zbiory Robusty są dużo obfitsze, można liczyć na niższą cenę produktu.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Kona plantacja kawy na Hawajach

Najwspanialsze rodzaje kawy na świecie

Kawa to nie tylko napój, ale również kultura, pasja i sposób na życie dla wielu …