Cukinia to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej. Jednoroczne rośliny mogą mieć zwarty, rozrastający się pokrój lub formę płożącą się. To popularne warzywo wykształca cylindryczne owoce, o długości 30-50 cm i zielonej, żółtej, białej lub też paskowanej skórce. Są bardzo smaczne, niskokaloryczne, obfitują w wapń, magnez, potas, żelazo, karoten i witaminy. Wariacji …
Czytaj więcej »Smaczne potrawy z cukinią w roli głównej!
Cukinia to warzywo, które mieści się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. W zależności od odmian spotykamy ciemnozielone, jasne (nawet żółte) i pasiaste, podłużne i okrągłe. Oczywiście, wszystkie z nich nadają się do wykorzystywania w potrawach zarówno słonych jak i słodkich. To niepozorne warzywo zawiera wiele cennych właściwości …
Czytaj więcej »Pomysł na lekką i szybką przekąskę – Sałatka z cukinią i rukolą
Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami! Sałatka z cukinią i rukolą Składniki: garść liści sałaty – mytej Rukoli (np. marki Eisberg) 1 cukinia …
Czytaj więcej »Drugie śniadanie ze śliwką w roli głównej
Śliwki to jeden z owocowych symboli września. W dniu powrotu do szkoły warto pomyśleć o tym, jak wykorzystać sezonowe dobro wykorzystać do przekąsek na drugie śniadanie. Dwie propozycje – na słodko i na słono – nie tylko będą pysznym uzupełnieniem dnia pełnego wyzwań, ale i solidną dawką energii. A, żeby …
Czytaj więcej »Nudzą Cię warzywa? Zobacz niezwykłe role cukinii, papryki i bakłażana!
Warzywa to: a) dodatek do obiadu b) coś, co musimy jeść dla naszego zdrowia c) coś nudnego. Stop! Jeśli Twoja odpowiedź mieści się w jednej z powyższych, pora zmienić sposób patrzenia na warzywa. Przedstawiamy Wam kolorowy teatrzyk pt.; „Warzywa dobrze nadziane”! Odsłona 1: Cukinia A w roli głównej smukła, zielona …
Czytaj więcej »Kaszotto dla zapracowanych
Wiosenne miesiące to czas, w którym godziny spędzane w kuchni warto zamienić na dotleniający spacer albo rowerową przejażdżkę. Nie znaczy to jednak, że mamy w tym okresie zrezygnować z domowych, zdrowych posiłków. Wręcz przeciwnie – to najlepsza pora na proste, sycące i pyszne posiłki, które „robią się same”. Wszystkim pracoholikom, …
Czytaj więcej »Lekkie zakończenie lata, czyli placuszki z cukinii
W polskiej kuchni zadomowiła się dość niedawno, ale trudno sobie wyobrazić, by letnia zapiekanka czy leczo mogły się bez niej obyć. Cukinia, która zawitała do nas prosto ze słonecznej Italii, o swoim gatunkowym rodowodzie daje znać już samą nazwą – „zucchina” to po włosku mała dynia. Jej najpopularniejsza odmiana jest …
Czytaj więcej »