Każdy kucharz, początkujący czy profesjonalny, dużą wagę przykłada do sprzętu, z jakiego korzysta i w jaki musi się zaopatrzyć, by jego praca była jak najbardziej komfortowa, a dania smaczne. Należy przecież pamiętać, że rodzaj wyposażenia i jego jakość mogą przekładać się także na kulinarne sukcesy. Wśród najbardziej docenianych sprzętów znajdują …
Czytaj więcej »Niezbędne akcesoria w kuchni
Miłośnicy gotowania doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne są odpowiednie narzędzia w kuchni, takie jak garnki, patelnie, noże i sztućce wysokiej jakości. Nie każdy jednak wie, że to właśnie sposób wykonania naczyń zapewnia zdrowe gotowanie, podczas którego nie zachodzą szkodliwe dla zdrowia reakcje. O tym jaki zestaw garnków i sztućców …
Czytaj więcej »Dlaczego warto celebrować posiłki?
Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o celebrowaniu posiłków. To duży błąd, bo nasz organizm potrzebuje czasu na przetrawienie pokarmu. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak i to, jak jemy. Szczególnie ważne są obiady. Kiedyś rodziny wspólnie zasiadały do stołu, by rozkoszować się posiłkiem i dzielić się ze sobą …
Czytaj więcej »Czy wybór naczyń ma wpływ na jakość potraw cukrzyków?
Niewłaściwa dieta, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, duża nadwaga i otyłość utrudniające normalne funkcjonowanie, nadmiar tłuszczu w organizmie sprawiają, że bezustannie wzrasta liczba osób w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn, u których niespodziewanie pojawia się i rozwija w błyskawicznym tempie rozwija cukrzyca, głównie typu II (zwana powszechnie …
Czytaj więcej »Jak gotować smacznie i zdrowo na parze?
W polskiej kuchni wciąż królują potrawy gotowane, duszone, pieczone i smażone, które są zwykle wysokokaloryczne, pozbawione naturalnego aromatu i smaku. Podstawowym i najczęściej popełnianym błędem w trakcie przygotowywania poszczególnych potraw jest między innymi: nadużywanie wody, tłuszczu, soli i innych sztucznych przypraw. W efekcie warzywa, mięso oraz ryby tracą nie tylko …
Czytaj więcej »