Archwium dla tagu: garnki

Gotuj bez przypaleń z garnkami nieprzywierającymi

garnki nieprzywierające

Kompletowanie wyposażenia kuchni potrafi trwać latami. Głównie dlatego, że mało kogo stać na zakup w jednym momencie wszystkich niezbędnych sprzętów. Często też potrzeba użycia konkretnego rodzaju patelni lub rondla rodzi się podczas przygotowywania danej potrawy. Oprócz wymiarów wyposażenia warto zwrócić uwagę na materiał wykonania. Dziś tłumaczymy, dlatego wybór garnków z …

Czytaj więcej »

Dobre garnki ze stali nierdzewnej, czyli jakie? Pomagamy w wyborze!

Każdy kucharz, początkujący czy profesjonalny, dużą wagę przykłada do sprzętu, z jakiego korzysta i w jaki musi się zaopatrzyć, by jego praca była jak najbardziej komfortowa, a dania smaczne. Należy przecież pamiętać, że rodzaj wyposażenia i jego jakość mogą przekładać się także na kulinarne sukcesy. Wśród najbardziej docenianych sprzętów znajdują …

Czytaj więcej »

Niezbędne akcesoria w kuchni

Miłośnicy gotowania doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne są odpowiednie narzędzia w kuchni, takie jak garnki, patelnie, noże i sztućce wysokiej jakości. Nie każdy jednak wie, że to właśnie sposób wykonania naczyń zapewnia zdrowe gotowanie, podczas którego nie zachodzą szkodliwe dla zdrowia reakcje. O tym jaki zestaw garnków i sztućców …

Czytaj więcej »

Dlaczego warto celebrować posiłki?

Stół elegancko nakryty

Żyjemy w ciągłym pośpiechu i zapominamy o celebrowaniu posiłków. To duży błąd, bo nasz organizm potrzebuje czasu na przetrawienie pokarmu. Ważne jest zarówno to, co jemy, jak i to, jak jemy. Szczególnie ważne są obiady. Kiedyś rodziny wspólnie zasiadały do stołu, by rozkoszować się posiłkiem i dzielić się ze sobą …

Czytaj więcej »

Czy wybór naczyń ma wpływ na jakość potraw cukrzyków?

Zachary Staines w kuchni

Niewłaściwa dieta, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, duża nadwaga i otyłość utrudniające normalne funkcjonowanie, nadmiar tłuszczu w organizmie sprawiają, że bezustannie wzrasta liczba osób w różnym wieku, zarówno kobiet jak i mężczyzn, u których niespodziewanie pojawia się i rozwija w błyskawicznym tempie rozwija cukrzyca, głównie typu II (zwana powszechnie …

Czytaj więcej »

Jak gotować smacznie i zdrowo na parze?

Naczynie do gotowania na parze

W polskiej kuchni wciąż królują potrawy gotowane, duszone, pieczone i smażone, które są zwykle wysokokaloryczne, pozbawione naturalnego aromatu i smaku. Podstawowym i najczęściej popełnianym błędem w trakcie przygotowywania poszczególnych potraw jest między innymi: nadużywanie wody, tłuszczu, soli i innych sztucznych przypraw. W efekcie warzywa, mięso oraz ryby tracą nie tylko …

Czytaj więcej »