Przy wyborze naczyń kuchennych najczęściej kierujemy się designem, wyglądem swojej kuchni i stylistyce, jaką chcemy w niej osiągnąć | fot.: Fotolia

Niezbędne akcesoria w kuchni

Miłośnicy gotowania doskonale zdają sobie sprawę, jak ważne są odpowiednie narzędzia w kuchni, takie jak garnki, patelnie, noże i sztućce wysokiej jakości. Nie każdy jednak wie, że to właśnie sposób wykonania naczyń zapewnia zdrowe gotowanie, podczas którego nie zachodzą szkodliwe dla zdrowia reakcje. O tym jaki zestaw garnków i sztućców wybrać i na co zwrócić uwagę podczas ich kupowania piszemy poniżej.

Design, czy jakość?

Przy wyborze naczyń kuchennych najczęściej kierujemy się designem, wyglądem swojej kuchni i stylistyką, jaką chcemy w niej osiągnąć. Garnki wybieramy ze względu na ich nowoczesny, rustykalny, czy neutralny styl, który wpisuje się w założenia tematyczne estetyki kuchni. Na rynku istnieje szeroki wybór garnków, sztućców, ale przy ich wybieraniu powinniśmy kierować się przede wszystkim jakością, a to oznacza, że szczególną uwagę należy zwrócić na materiał, z którego zostały wykonane. Do zakupu nie powinna nas przekonywać niska cena, która jest wynikiem niewystarczającej wartości produkcyjnej, a powinniśmy raczej inwestować w narzędzia kuchenne, które przecież mają służyć nam przez długie lata.

Zestawy garnków: emaliowane, nierdzewne, z powłoką nieprzywieralną

Dobry garnek to podstawa udanego i zdrowego gotowania. Wysokiej jakości zestaw garnków nie wchodzi w korozję. Zestaw garnków pozwala nam na skomponowanie naczyń kuchennych w tym samym stylu, ale za to w różnych wielkościach i pojemnościach, co pozwoli na przygotowanie potraw jednogarnkowych. Poniżej przedstawimy rodzaje garnków i podpowiemy, jakie są ich plusy, ale też minusy.

  • Garnki emaliowane

To garnki z tradycją, bo w tradycji kuchni staropolskiej istnieją w niej od pokoleń. Wykonane są z blachy stalowej i pokryte powłoką emaliowaną, dzięki czemu są bardzo bezpieczne dla zdrowia. To właśnie one najczęściej cechują się bogatym wzornictwem i formą, bo emalia jest materiałem łaskawym, który zezwala na podkreślenie kolekcji kolorem i motywem przewodnim. Dlatego tak często wybierane są do kuchni. Ich niewątpliwym plusem jest także możliwość używania ich na kuchenkach indukcyjnych. Garnki te kupowane są tak często, gdyż jest to polski produkt, tworzony w rodzimych fabrykach, które mają za sobą nawet ponad stuletnie historie. Daje to gwarancję jakości garnka, który posłuży przez lata. Ich wadą jest na pewno brak powłoki nieprzywieralnej, więc gotując w nich nieuważnie można je łatwo spalić.

  • Garnki nierdzewne

To właśnie one kojarzą się z kuchnią bardziej nowoczesną. Ich zaletą jest bardzo dobre przewodzenie ciepła, które zapewnia równomierne przygotowanie posiłków. Tutaj należy zwracać uwagę na wysoką jakość stali, którą mierzy się sprawdzając zawartość chromu. Idealnym zestawem garnków ze stali nierdzewnej jest taki, który ma próbę 18/10. Niestety, bardzo często przy zakupie w ogóle nie kierujemy się tą zasadą, przez co otrzymujemy zestaw garnków, które mogą korodować.

 

  • Garnki z powłoką nieprzywieralną

Trzeba tutaj wspomnieć o ostatnio bardzo popularnym i coraz chętniej wybieranym zestawie garnków z powłoka nieprzywieralną.  Co to oznacza w praktyce? Najczęściej są to garnki wykonane z jednego kawałka aluminium, poddane specjalnym procesom produkcyjnym i tłoczeniom, a następnie  które są pokryte aż kilkoma warstwami powłok, w tym tej non-stick. Posiadają grube dno dostosowane do potrzeb indukcyjnych, można na nich gotować z użyciem niewielkiej warstwy tłuszczu przy przygotowywać w nich potrawy jednogarnkowe. To internetowy hit, polecany przez wielu blogerów kulinarnych, szefów kuchni i zaprzyjaźnione z nimi sklepy internetowe.

 

Sztućce kuchenne

Tutaj zasada jest prosta – nigdy nie kupujemy tanich sztućców na sztuki, które dostępne są niemal w każdym markecie za małe pieniądze. Dlaczego? Jest to produkt bardzo niskiej wartości, który bardzo szybko koroduje i wchodzi w negatywne reakcje szkodliwe dla naszego zdrowia. Podobnie jak przy wyborze garnków nierdzewnych, kupując zestaw sztućów kierujemy się próbą stali 18/10. Jest kilka polskich firm, u których można zakupić sztućce stołowe oraz noże kuchenne produkowane w rodzimych fabrykach charakteryzujące się właśnie taką próbą stali. Takie noże kuchenne można także bezproblemowo wielokrotnie ostrzyć.

Na rynku dostępny jest bogaty asortyment garnków, sztućców, ale trzeba te niezastąpione akcesoria kuchenne kupować z rozwagą i z myślą, że mają być to naczynia, które służyć powinny przez lata. Dlatego zwracajmy uwagę na kraj produkcji, firmę i jakość stali oraz ilość powłok.

Jednym z liderów w tym  zakresie jest Europ24.pl. Sklep posiada szeroki wybór garnków i sztućców, a dzięki szybkiej wysyłce zakupionego towaru możemy cieszyć się nowym wyposażeniem jeszcze szybciej!

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

zlew gastronomia

Jak dobrze zorganizować przestrzeń w lokalu gastronomicznym? Cenne porady

Kuchnia stanowi serce każdego dobrego lokalu gastronomicznego. Prawidłowa organizacja jej przestrzeni nie jest jednak prostym …