Truskawki to owoc, który większości z nas przychodzi jako pierwszy na myśl, gdy myślimy o letnich przysmakach. Możemy je jeść solo, zrobić z nich orzeźwiający kompot lub przyrządzić na ich bazie smakowitą tartę, idealną do popołudniowej kawy. Przepis na tą ostatnią – poniżej. Niezbędne składniki to: 500 g truskawek, 5 …
Czytaj więcej »Bądź w formie – do pieczenia!
Kiedy za oknem plucha nic tak nie poprawia nastroju jak odrobina dodatkowych kalorii. W przeciwieństwie do lata, kiedy desery powinny być lekkie i orzeźwiające, teraz można pozwolić sobie na słodkości nieco większego kalibru. Ciepłe ciasto prosto z piekarnika to idealny pomysł na zimowe wieczory. A co jeśli zima wkradła się …
Czytaj więcej »Daj się wpuścić w maliny
Lipiec i sierpień to czas malin! Te zdrowe, pachnące, soczyste owoce uwielbiane są przez wszystkich. Ze względu na swoje właściwości, wykorzystuje się je w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. …
Czytaj więcej »Pora na pory!
W polskiej kuchni są chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw, choć bez nich żaden rosół nie zyska głębi aromatu i wyrazistego smaku. Surowe dodajemy do sałatek, żeby podkreślić ich charakter, czasem zastępujemy nimi ˗ dla niektórych zbyt ostrą ˗ cebulę lub wrzucamy do woka jako składnik chińszczyzny. Przez wieki traktowane …
Czytaj więcej »