rokitnik właściwości zdrowotne
Rokitnik zawiera ponad 190 substancji biologicznie czynnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Rokitnik: skarb w kosmetykach i w kuchni

Rokitnik: skarb w kosmetykach i w kuchni

Rokitnik to małe drzewo lub krzew o wielu łodygach, który rośnie zarówno w warunkach dzikich, jak i specjalnie uprawianych. Jest ceniony za cudowne właściwości owoców: małe jagody o jasnopomarańczowym kolorze ze specyficznym kwaśnym smakiem i zapachem ananasa. Rokitnik ma silne właściwości lecznicze. Ze względu na swój unikalny skład, jest stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetykach. Jest to magazyn witaminy C, aminokwasów, omega-3, karotenu i ważnych dla zdrowia mikroelementów.

Rokitnik – skarbnica zdrowia

Rokitnik zawiera ponad 190 substancji biologicznie czynnych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Są wśród nich przeciwutleniacze, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, pierwiastki śladowe (w tym potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem), witaminy (A, C, D, E, K, P, B) i prowitaminy.

Do celów terapeutycznych stosuje się liście i olej z nasion owoców, który składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Nie ma wątpliwości, co do wielkich zalet naparu z rokitnika dla poprawy kondycji skóry i włosów. Przy regularnym stosowaniu takiego naparu skóra twarzy staje się elastyczna, a włosy stają się jedwabiste i błyszczące. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy C. Z tego powodu owoce rokitnika będą przydatne w przypadku wszystkich dolegliwości spowodowanych jej niedoborem:

  • Brak apetytu
  • Tendencja do powstawania siniaków
  • Krwawienie z dziąseł
  • Trudności w gojeniu się ran
  • Ból mięśni i stawów.

Rokitnik może być stosowany, jako środek zapobiegawczy jesienią i wiosną w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Warto wiedzieć, że nie ma enzymów rozkładających witaminę C w roślinie, więc jest ona bardzo trwała, a obróbka cieplna owoców nie powoduje dużych strat.

Rokitnik w kosmetykach

W nowoczesnej kosmetologii aktywnie wykorzystuje się olej z rokitnika i ekstrakt z rokitnika. Olej z rokitnika to wyjątkowy produkt niezbędny do pielęgnacji suchej skóry. Ma także pozytywny wpływ na inne rodzaje skóry, ponieważ posiada zdolność regulowania produkcji sebum. Olej z rokitnika to doskonałe narzędzie do masażu. Znajduje się w składzie kremów i balsamów do pielęgnacji skóry dłoni, stóp i paznokci. Jest dobrze wchłaniany i pomaga w łamliwości paznokci, odżywia je i przywraca im zdrową i silną strukturę.

Ekstrakt z rokitnika jest silnym przeciwutleniaczem, jest częścią kosmetyków przeciwstarzeniowych i służy, jako źródło substancji biologicznie czynnych i multiwitamin. Stosuje się go w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się oraz jako środek na gojenie się ran w chorobach skóry tj. trądzik, wypryski, a także w leczeniu oparzeń i odmrożeń. Niezwykły efekt odmładzający zapewniają maski z soku. Regularne stosowanie masek z rozcieńczonego soku odżywia, wygładza i odświeża twarz. Używanie rokitnika do twarzy polega na tym, że odżywia, nawilża, oczyszcza skórę twarzy z plam pigmentowych. Delikatnie wygładza skórę wokół oczu, pomaga pozbyć się drobnych zmarszczek, trądziku, zadrapań. Olej z rokitnika utrzymuje tłustą, kwasowo-zasadową równowagę skóry, wzmacnia też rzęsy.

Olej z rokitnika ma również korzystny wpływ na strukturę włosów. Kosmetyki do pielęgnacji włosów, zawierające ten składnik, poprawiają wygląd włosów, nadając im witalności, siły i zdrowy połysk. W kosmetologii stosuje się sok z rokitnika. Jest dodawany do kompozycji masek, szamponów i produktów do opalania. Olej z rokitnika stosowany jest w leczeniu łupieżu skóry głowy. Aby to zrobić, należy wymieszać olej z rokitnika ze śmietaną 1: 9 i aplikować dwa razy w tygodniu na skórę głowy. Procedura składa się z 10-15 zabiegów. W przypadku wypadania włosów pomaga wywar z liści i owoców rokitnika.

Rokitnik w kuchni

Z owoców rokitnika wytwarzane są dżemy, galaretki, pikantny sos, a nawet wino. Ponieważ witamina C w rokitniku nie podlega obróbce cieplnej, jest w pełni konserwowana w produktach przetworzonych, a tym samym podnosi ich wartość zdrowotną.  Przede wszystkim owoce rokitnika można jeść na surowo. Ogólnie rzecz biorąc, owoce są dobre, jako dodatek korzenno-aromatyczny. Olej z rokitnika jest niezastąpiony. Tak, więc sałatkom nada pikantnego smaku, a dania mięsne i rybne zagrają w nowy sposób. Nawiasem mówiąc, pieczenie mięsne z dodatkiem oleju z rokitnika będą pokryte pięknym złotym kolorem. Oczywiście rokitnik jest wykorzystywany do przygotowywania naparów, a także gorących i zimnych napojów.

Przydatne przepisy na rokitnika

Główną zaletą rokitnika jest to, że można używać nie tylko owoców, ale także kory, liści i sporządzać wywary, napary i innych przydatne środki.

Napar z rokitnika

Jest to doskonała profilaktyka chorób układu pokarmowego, infekcji wirusowych. Przygotowywanie naparu nie jest trudne:

  • 1 łyżkę owoców rokitnika zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać przez 30 minut. Spożywać po 100 ml dwa razy dziennie. Dodatkowo można dodać trochę suchych, rozdrobnionych liści.

Wywar z rokitnika

Można gotować wywary z kory, nasion, owoców.

Przygotowanie jest następujące:

  • 1 łyżkę nasion rokitnika zalać 200 ml wrzącej wody. Gotować przez 2-3 minuty i pozostawić do zaparzenia na 1 godzinę, odcedzić. To doskonały środek na biegunkę. Wywar należy spożywać: jedna szklana przed pójściem spać. Podobny efekt mają także wywary z liści rokitnika przygotowywane w ten sam sposób. Takie narzędzie jest przydatne przy miażdżycy, wysokim cholesterolu, nadciśnieniu. Pić wywar do 100 ml dwa razy dziennie. Jest on również stosowany zewnętrznie przy chorobach stawów, jako kompresy.

Nalewka z rokitnika

Nalewkę najlepiej jest robić na wódce. Instrukcja:

  • 1 kg owoców rokitnika, zalać 100 ml wódki. Przechowywać w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie. Spożywać przed posiłkami po 20 kropli do trzech razy dziennie.

Dżem z rokitnika

Aby przygotować wzmacniający dżem, należy przygotować 0,9 kg owoców rokitnika i cukru. Wsypać cukier do wody, umieścić go na kuchence i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać owoce, utrzymując masę na kuchence przez około 40 minut. Usunąć owoce i przetrzeć przez sito. Otrzymaną masę należy włożyć z powrotem do syropu i gotować przez kolejne 40 minut na małym ogniu. Następnie uzyskaną mieszaninę przełożyć do sterylizowanych słoików i zamknąć je.

W kosmetologii rokitnik jest bardzo popularny, ponieważ jego bogaty skład pozwala uratować skórę twarzy, przywrócić piękno włosów:

  • Dla ciała. Jeśli ktoś chce pozbyć się suchości stóp powinien przygotować kąpiel, dodając trochę naparu z liści tej rośliny. Taka kąpiel nasyci skórę witaminy, odmładzając ciało.
  • Na twarz. Aby usunąć małe plamki, można je smarować sokiem z rokitnika. Z owoców można również robić peeling: oczyszczają skórę, odżywiają ją przydatnymi pierwiastkami śladowymi.
  • Do włosów. Z pomocą masek z rokitnika można leczyć włosy, a napar z liści rokitnika pobudza ich wzrost.
  • Na dłonie i paznokcie. Kosmetyki na bazie rokitnika zmiękczają skórę, przyspieszają gojenie popękanej skóry i wzmacniają paznokcie.

W gotowaniu rokitnik jest bardzo popularnym produktem. Dziesiątki różnych potraw można wytwarzać na bazie owoców (głównie do długotrwałego przechowywania): napary, kompoty, galaretki, dżem i marmolada, tarte owoc z cukrem (świetny koktajl witaminowy). Ponadto owoce są doskonałą podstawą do przygotowywania dressingów do różnych potraw. Można wytwarzać likiery, nalewki, wina z dojrzałych owoców. Należy pamiętać, że rokitnik, w przeciwieństwie do wielu innych jagód, nie traci swoich właściwości po rozmrożeniu.

ACH

Sprawdź także

Kobieta trzyma w ręku aloes

Aloes – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Aloes to jedna z roślin leczniczych, których pozytywny wpływ na zdrowie człowieka znany i ceniony …