Jak ugotować jajko w koszulce?
Jak ugotować jajko w koszulce? | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Jak gotować jajka: na miękko, na twardo, w koszulce…?

Zwykłe jajko stało się w ostatnich latach hitem wielu przepisów kulinarnych. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik,  jajka pasują do wszystkiego – od śniadania po obiad i kolację. Mogą łatwo zmienić się w pełnowartościowy posiłek (omlety, frittaty i inne). Ich ogromną zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je przygotować. W poniższym poradniki podpowiadamy jak przygotować jajka na twardo, jajka na miękko oraz jajka w koszulce.

Zanim rozpoczniesz

Zanim omówimy poszczególne sposoby na przygotowanie jajek, przedstawiamy 4 bardzo ważne informacje:

  • Wiele metod przygotowywania jaj wymaga patelni z powłoką nieprzywierającą. Warto więc zainwestować w dobrą patelnię.
  • Często kluczem do sukcesu gotowania jaj jest ich temperatura – najlepiej, gdy będzie zbliżona do pokojowej. Jeśli wiesz, że będziesz gotować jajka, wyciągnij je zawczasu z lodówki.
  • Możesz używać zwykłych jaj z supermarketu do pieczenia i gotowania, ale do przygotowania omletu, jajecznicy, jajek na miękko, na twardo i w koszulkach lepiej używać wiejskich lub ekologicznych jajek.
  • Jaja w ciemnej skorupce nie są lepszej jakości, świeższe ani w inny sposób lepsze niż białe jaja. Możesz ich używać zamiennie.

Gotowanie jajka na miękko i na twardo

Jajka na miękko

Umieść jaja w ciężkim rondlu i zalej letnią wodą tak, by zakrywała je przynajmniej o centymetr. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Pozostawiając nieosłonięty garnek, odkręć maksymalnie gaz i doprowadź wodę do delikatnego wrzenia. Natychmiast wyłącz gaz, przykryj rondel i odstaw na 2 minuty. Przenieś garnek do zlewu i polewaj jajka zimną wodą przez około 30 sekund.

Jajka na twardo

Umieść jaja w ciężkim rondlu i zalej letnią wodą tak, by zakrywała je przynajmniej o centymetr. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Pozostawiając nieosłonięty garnek, odkręć maksymalnie gaz i doprowadź wodę do delikatnego wrzenia. Zakręć gaz i przykryj rondel. Jeśli chcesz uzyskać kremowe żółtko, pozostaw jajka na 10 minut pod przykryciem. Sztywne żółtko uzyskamy, gotując jajka nieustannie przez 8-10 minut lub pozostawiając jajko pod przykryciem przez godzinę (używając pierwszego sposobu gotowania jajek).

Jak ugotować jajko w koszulce?

  • Podgrzej wodę: Wypełnij rondel w 2/3 wodą i doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz temperaturę, aby gotować na wolnym ogniu: Zmniejsz ogień i pozwól, by woda odprężyła się po szybkim zagotowaniu. Powinieneś zobaczyć bąbelki pływające na powierzchni, ale nie doprowadzaj do pełnego wrzenia. (Łatwiejsze i szybsze jest podkręcenie temperatury, a następnie jej zmniejszenie, niż gotowanie od samego początku na średnim ogniu)
  • Wbij jajko do małego kubka: Wbij jajko do małego kubka lub miarki, najlepiej z długim uchwytem. Pomoże to w przelaniu jaja do wody.
  • Dodaj ocet do wody: Ten krok jest opcjonalny, ale wiele osób lubi dodawać ocet do wrzącej wody, ponieważ jajko gotuje się w bardziej zwartym kształcie. Smak octu nie jest wyczuwalny w gotowym jajku, chociaż można zauważyć mocniejszą teksturę białka.
  • Wlej jajko do wody: Użyj miarki, aby wlać je do wody. Upewnij się, że woda jest bliska wrzeniu.
  • Gotuj przez 4 minuty: ostateczny czas gotowania zależy od Ciebie i od tego, jakie jajko lubisz (rzadsze czy gęstsze). Jest pewne, że gotowanie jajka przez 4 minuty w lekko wrzącej wodzie da jędrne białko i rozlane żółtko.
  • Wyjmij jajo: Użyj plastikowej łyżki z dziurkami, aby wyciągnąć jajko z wody.
  • Odsącz wodę: Jest to również opcjonalne, ale powoduje, że jajko wygląda estetyczniej. Użyj ręcznika papierowego.
  • Dopraw i jedz! Połóż jajko w koszulce na sałatce, toście lub talerzu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zjadaj natychmiast!

Jajka to świetne danie, które możesz przygotować w mniej niż 10 minut. Mamy nadzieję, że nasze sposoby na gotowanie jajka sprawią, że polubisz je jeszcze bardziej!

KGR

Sprawdź także

filet z dorsza

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do …