kawa ziarnista
W firmach niemal standardem jest obecność ekspresu. Jednak nawet najlepszy sprzęt nie spełni swojego zadania, kiedy ziarnista kawa do biura będzie słabej jakości | fot.: materiał partnera
Strona główna / Biznes / Praca / Najlepsza kawa ziarnista do biura – sprawdź jaką wybrać

Najlepsza kawa ziarnista do biura – sprawdź jaką wybrać

Wiele osób w trakcie pracy lubi wypić przynajmniej jedną filiżankę kawy. Jest to rytuał smaczny, ale bardzo ważne jest również to, że zawarta w kawie kofeina korzystnie wpływa na mózg. Dzięki temu po jej wypiciu można z większą energią przystąpić do wykonywania zawodowych obowiązków.

W firmach niemal standardem jest obecność ekspresu. Jednak nawet najlepszy sprzęt nie spełni swojego zadania, kiedy ziarnista kawa do biura będzie słabej jakości.

Kawa ziarnista do biura – jaki jej rodzaj wybrać?

Wczesne wstawanie do pracy nie jest łatwe. Dlatego tak ważna jest pierwsza kawa w biurze, która dzięki wysokiej zawartości kofeiny (ok. 57 mg w jednym espresso), będzie naturalnym stymulantem i zwiększy skupienie oraz wydajność działań. Kofeina pobudzi też wydzielanie serotoniny i dopaminy, dzięki czemu poprawi samopoczucie. Z tych właśnie powodów po ten gorący napój sięga codziennie wiele osób. Liczą się też oczywiście doznania smakowe, a także kwestia integracji (rozmowy współpracowników przy kawie mogą służyć nawiązywaniu relacji). Stąd też tak ważne są częste dostawy kawy do biura. Wybierając ją warto wziąć pod uwagę kilka podstawowych kwestii. Chodzi tu przede wszystkim o jej rodzaj (ziarnista albo mielona), gatunek (który będzie miał wpływ na: smak, aromat, intensywność, a także zawartość kofeiny). Jeśli chodzi o dostawy kawy do biura, duże znaczenie ma wielkość opakowania. Większe będą po prostu bardziej opłacalne, biorąc pod uwagę regularność oraz wielkość tego typu zakupów. Bogaty wybór kaw ziarnistych do biura dostępny jest w Caffe Grano.

Oczywiście wybrana kawa powinna też smakować pracownikom oraz gościom firmy. Warto więc wziąć pod uwagę ich preferencje. Obecnie w większości biur pojawia się ekspres automatyczny (z funkcją mielenia kawy), dlatego najlepszym wyborem będzie dobrej jakości ziarnista kawa do biura, która świeżo po zmieleniu będzie na pewno bardzo aromatyczna.

Kawa ziarnista do biura – jaki jej rodzaj wybrać?

Na rynku znaleźć można różne gatunki kaw oraz ich mieszanki. Różne ich typy charakteryzują nieco inne właściwości. Jeśli chodzi o te najpopularniejsze kawy to:
– Arabica – to gatunek dość trudny w uprawie, z większymi wymaganiami. Jej ziarna są długie, płaskie i nieco wklęsłe. Jest to kawa, która jest dość delikatna w smaku, ma też niską kwasowość oraz stosunkowo niewielką zawartością kofeiny. Uprawia się ją w różnych miejscach świata – w zależności od tego (oraz sposobu jej przetwarzania), wyróżnia się ponad 20 rodzajów Arabici. Gatunek ten stanowi około 80% rynku kawy.
– Robusta – jest to kawa o mniejszej szlachetności, a więc zarazem tańsza od Arabici. Ziarna Robusty mają delikatnie zielonkawy kolor, a ich długość sięga maksymalnie 1 cm. Robusta ma dwukrotnie wyższą zawartość kofeiny niż Arabica. Jeśli zaś chodzi o smak to jest on wyrazisty, gorzki, z orzechowo-czekoladowymi nutami.
– Liberica – to odmiana najmniej popularna, ponieważ uważa się ją za dość ciężką i ziemistą. Z tego też powodu Liberica 100% jest spotykana dość rzadko, a jest zazwyczaj łączona z ziarnami innych gatunków (np. by obniżyć ich cenę).

Kawa do biura, w zależności od budżetu firmy oraz preferencji osób pijących ten napój, może występować w różnych wariantach. Wiele osób bardzo chętnie sięga po kawę 100% Arabica. Dobrym pomysłem może być też zakup mieszanki Arabici z Robustą, w wybranych proporcjach. Najczęściej w takiej mieszance zawartość Robusty wynosi od 10% do 30%. Warto też np. zwrócić uwagę na mieszanki samej Arabici, które są połączeniem ziaren z różnych krajów i kontynentów. Dają wtedy zbalansowany smak o niskiej kwasowości oraz przyjemnej słodyczy. Kiedy postawi się naw wyżej wymienione opcje, kawa w biurze stanie się na pewno dużą przyjemnością dla podniebienia.

Materiał partnera zewnętrznego