patelnie żeliwne
Żeliwo to materiał, który doskonale przewodzi ciepło | fot.: materiał partnera

Najlepsze wyposażenie kuchni? Poznaj zalety patelni żeliwnych!

W dobrze wyposażonej kuchni aż chce się gotować, wypróbować oryginalne przepisy i zdobyć nowe umiejętności. Domowe jedzenie wcale nie mus być nudne. Choć kuchnia polska jest urozmaicona, pełna pysznych potraw z przyjemnością sięgamy do innych tradycji kulinarnych, w poszukiwaniu nowych smaków. Takim odkryciem może być kuchnia azjatycka. Wiele miejsc na mieście – restauracji i barów oferuje dania chińskie, koreańskie i japońskie. Większość z tych potraw możemy przygotować w domu, urozmaicając codzienne menu o zupełnie nowe doznania.

Woki – patelnie żeliwne do dań chińskich

Patelnie żeliwne w kształcie woka, pozwolą przygotować pyszne dania z mięsa, warzyw, ziemniaków na każdym rodzaju kuchenki: kuchnie gazowe, elektryczne, ceramiczne, halogenowe oraz indukcyjne. Wok w całości wykonany z żeliwa, bez drewnianych rączek możemy wstawić na grilla, do piekarnika lub postawić bezpośrednio na ogień. Solidne i masywne patelnie żeliwne wykonane z odlewu, to naczynia długowieczne, które posłużą na wiele lat. Naczynia wykonane z żeliwa mocno się nagrzewają, idealnie rozprowadzają ciepło oraz długo utrzymują wysoką temperaturę. Dlatego tak doskonale nadają się do szybkiego smażenia warzyw w stylu azjatyckim. Jarzyny są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Danie z woka, takie jak wieprzowina na ostro, czy szybki makaron z warzywami przygotujemy w 15 minut. Nieco więcej czasu trzeba będzie poświęcić na przygotowanie kurczaka w sezamie lub ryżu na ostro. Patelnie żeliwne, które znajdziemy na stronie orionagd.pl, dają prawdziwą przyjemność z gotowania wielu dań, nie tylko kuchni azjatyckiej.

Patelnie żeliwne grillowe – okrągłe lub kwadratowe

Żeliwo to materiał, który doskonale przewodzi ciepło. Patelnie żeliwne dość długo trzeba nagrzewać, ale bardzo długo utrzymują swoją temperaturę. Odpowiednio nagrzana patelnia będzie idealna do bezpośredniego podawania potraw. Patelnia kwadratowa lub okrągła może posłużyć do zaserwowania potraw bezpośrednio na stół. Patelnie żeliwne rozprowadzają równomiernie ciepło, dlatego mięso zdecydowanie szybciej się smaży i pozostaje soczyste w środku. 

Płyta żeliwna – patelnia do pizzy

Żeliwna płyta do pizzy, podobnie jak wok i patelnie żeliwne grillowe to doskonały sposobów na wzbogacenie wyposażenia kuchni i rozwinięcie skrzydeł w sztuce gotowania. Dzięki właściwościom żeliwa płyta rozgrzewa się do znacznie wyższej temperatury niż tradycyjne blachy do pieczenia w piekarniku i w ciągu kilku minut upieczemy pyszną pizzę z chrupiącym ciastem, jak w pizzerii. 

Materiał partnera