Domowe krówki
Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską | fot.: Materiał partnera zewnetzrnego
Strona główna / Styl życia / Smaki / Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską

Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską

Krówki to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych z okazji zbliżających się Świąt.

California Prune Board przygotowała przepis na domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską.

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • do dekoracji: płatki soli morskiej

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Zdrowe i proste pomysły na drugie śniadanie

W społeczeństwie rośnie świadomość tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Wiele osób łączy komponowanie pełnowartościowych …