Gotuj zdrowo i naturalnie – nawet, gdy żyjesz w ciągłym biegu

Z wykorzystaniem naturalnych, mrożonych składników możesz wyczarować fenomenalne sałatki, przystawki, dania główne, a nawet desery. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

W XX wieku świat przyspieszył, a obecnie – w wieku XXI – nasze życie nabrało naprawdę zawrotnego tempa. Pochłaniająca coraz więcej czasu i energii praca, wiele obowiązków domowych: pranie, sprzątanie, zakupy… gdzie w tym wszystkim znaleźć czas dla siebie? Z czegoś trzeba zrezygnować, by choć na chwilę złapać oddech i spędzić czas w gronie rodzinnym. Życie w ciągłym biegu nierzadko odbija się na tym, co jemy. Nie masz czasu przygotować zdrowego i dobrze zbilansowanego posiłku, więc na rodzinnym stole ląduje po raz kolejny pizza lub pełne konserwantów danie ze słoika. Tak naprawdę jednak wcale nie musisz rezygnować ze zdrowego jedzenia – nawet, jeśli na przygotowanie obiadu czy kolacji masz nie więcej niż 30 minut.

Jak to zrobić? Wcale nie musisz mieć „czarodziejskiej różdżki”. Wystarczy, że zaczniesz gotować sprytnie – umiejętnie posługując się półproduktami. I nie chodzi wcale o tzw. zupki chińskie, pełne niezdrowej chemii, ani o inne produkty typu fast food. Z pomocą przyjść mogą Ci choćby mrożonki oraz odrobina kreatywności w kuchni. A oto kilka przykładów.

Obiad restauracyjnej jakości bez wysiłku

Pięknie wyglądające i smakujące niczym w dobrej restauracji dania przygotujesz nawet, jeśli na gotowanie możesz poświęcić tylko kilkadziesiąt minut. W tak krótkim czasie może powstać choćby fenomenalny krem z dyni. O ile przygotowanie go z tej świeżej wymaga sporo czasu (potrzebnego choćby, aby pokroić i obrać warzywo), o tyle jeśli sięgniesz po tę zamrożoną i pokrojoną, problem znika. Wystarczy, że wrzucisz ją do garnka, zalejesz bulionem warzywnym, a gdy zmięknie – dodasz kilka łyżek śmietanki 30% i zmiksujesz do konsystencji kremu. Potem pozostaje Ci tylko roztopić w rondelku masło, dodać do niego kilka listków szałwii oraz szczyptę soli i wlać je do zupy już na talerzu. Niepowtarzalna przygoda dla podniebienia gwarantowana!

Równie łatwo przyrządzisz przepyszną zapiekankę warzywną. Wystarczą Ci mrożone warzywa na patelnię, na przykład te z przyprawą włoską, ponownie – paczka mrożonej dyni, mielona wołowina, puszka pomidorów, mleko, tarty parmezan oraz cebula i czosnek. Dynię gotujesz w mleku i rozgniatasz na puree, łącząc z parmezanem. Mięso smażysz kilka minut na oliwie z czosnkiem i cebulą, a następnie zalewasz przecierem pomidorowym – dusisz i przyprawiasz. Potem wystarczy chwilę podsmażyć warzywa, a wszystkie elementy ułożyć w naczyniu do zapiekania warstwami, rozpoczynając od mięsa, a na puree z dyni kończąc. 30 minut w piekarniku wystarczy, by powstało smaczne danie, które możesz odgrzewać nawet przez kilka dni!

Przytoczone powyżej przepisy to dopiero początek zabawy. Z wykorzystaniem naturalnych, mrożonych składników możesz wyczarować fenomenalne sałatki, przystawki, dania główne, a nawet desery. Przekonaj się, jakie to proste, zaglądając do darmowego e-booka „Przepisy Matki Natury” przygotowanego przez Hortex. Z nim nigdy nie zabraknie Ci kulinarnych inspiracji – i tych do wykorzystania na co dzień, gdy czasu jest niewiele, i na wyjątkowe okazje.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Mydło z Yerba Mate

Yerba Mate, jako dodatek do kosmetyków, mydeł i kąpieli ziołowych

Kto by pomyślał, że ulubiony napar mieszkańców Paragwaju, Argentyny, Brazylii i Urugwaju, może być z …