mąka i masło na stolnicy
Produkty spożywcze dobrze jest kupować w sprawdzonych miejscach. Wówczas konsument zyskuje pewność co do tego, że proces produkcji odbywa się w sposób bezpieczny, bez dodatku szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji | fot.: pixabay
Strona główna / Styl życia / Smaki / Mąka i jej zastosowania w domowej kuchni

Mąka i jej zastosowania w domowej kuchni

Produkty mączne są smaczne i cieszą się ogromną popularnością, choć w ostatnich czasach moda na jedzenie bezglutenowe raczej im nie służy. Wciąż jednak nie brakuje osób, które sięgają po świeże bułeczki, makarony czy przepyszne domowe wypieki. Najlepsza do ich wyrobu będzie zdrowa mąka w Spiżarni Schronisko Smaków, która od ręki dostępna jest dla każdego miłośnika domowych smakołyków.

  1. Właściwości odżywcze mąki
  2. Mąka – do czego jest wykorzystywana
  3. Rodzaje i typy mąki
  4. Gdzie można kupić zdrową mąkę?

Można spotkać się z opinią, że mąka nie należy do najzdrowszych produktów. Nie jest to prawda – wszystko zależy od jej rodzaju oraz sposobu pozyskiwania. Kompletując koszyk zakupowy, warto stawiać na wyroby zdrowe, pełnowartościowe i pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Właściwości odżywcze mąki

To jakie dana mąka ma wartości odżywcze, w dużej mierze uzależnione jest od jej typu. Najmniej korzyści dla ludzkiego zdrowia przyniesie mąka biała. Traci ona w procesie produkcji sporo wartościowych składników odżywczych. Za to ma w sobie bardzo dużo węglowodanów. Można w niej znaleźć także żelazo, wapń i błonnik. Biała mąka cechuje się również dużą zawartością glutenu, dzięki któremu wyrabiane ciasto staje się lekkie i elastyczne. Jeżeli komuś zależy na tym, aby dostarczyć do organizmu dużo błonnika, to powinien sięgnąć po mąkę razową. Błonnik wspomaga pracę układu trawiennego i ułatwia wydalanie z organizmu resztek pozostałych po procesie trawienia.

Mąka – do czego jest wykorzystywana

Mąka znajduje bardzo szerokie spektrum zastosowania w domowej kuchni. Można z niej wyrobić ciasto na makaron, kluski czy pierogi. Odpowiedni rodzaj mąki sprawi, że chleb pieczony w domowym piecu nabierze charakterystycznej chrupkości. Bez mąki ciężko też sobie wyobrazić słodkości, które zdobią świąteczne stoły. Jak widać, mąka przydaje się na co dzień w kuchni. Warto pamiętać, że są jej różne rodzaje oraz typy – każdy z nich ma inne właściwości i sprawdzi się przy wypiekach czy wyrobach innego rodzaju. Mąki różnią się między sobą choćby tym, z jakiego zboża są wyprodukowane oraz typem.

Rodzaje i typy mąki

Mąka mące nierówna – aby się o tym przekonać, wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu spożywczego i swój wzrok skierować na półkę, na której stoją mąki. Zamojska, Poznańska, Tortowa, Pszenna, Żytnia, Orkiszowa, Bezglutenowa – jaką wybrać? To już zależy od indywidualnych preferencji oraz celu, w jakim ma być mąka wykorzystana.

Ze względu na zboże, z którego mąka została wyprodukowana, można wyróżnić mąkę: pszenną, żytnią, orkiszową, jęczmienną, owsianą, jaglaną, gryczaną, kukurydzianą czy amarantusową. Jest też mąka ryżowa, szczególnie polecana dla osób zmagających się z alergią pokarmowa. Nowością w wielu sklepach są także mąki orzechowe.

Kolejna kwestia, na podstawie której można rozróżnić mąkę, to typ (450, 550, 720, 850, 1400, 1850, 2000). Im wyższy typ mąki, tym więcej można w niej znaleźć wartościowych substancji mineralnych.

Gdzie można kupić zdrową mąkę?

Produkty spożywcze dobrze jest kupować w sprawdzonych miejscach. Wówczas konsument zyskuje pewność co do tego, że proces produkcji odbywa się w sposób bezpieczny, bez dodatku szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji. Zdrowa mąka w Spiżarni Schronisko Smaków to propozycja dla każdego, komu zależy na tym, aby w jego kuchni znalazły się wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe wyroby. Ciekawą pozycję w ofercie sklepu zajmuje między innymi włoska mąka bezglutenowa. Jest to fajna alternatywa dla osób, które z powodów zdrowotnych unikają na co dzień spożywania glutenu.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Jak wybrać miód

Jak wybrać dobry miód

Jesień to idealny moment, aby zrobić zapas miodu na cały rok. Po czym poznać dobry …