ser camembert
Ser pleśniowy Turek powstaje z mleka, do którego dodawana jest podpuszczka | fot.: materiał partnera

Lekkie sałatki z serem

Sałatka z serem i dużą ilością warzyw w połączeniu z wyrazistym dressingiem stanowi idealną propozycję na letni posiłek. Dowiedz się, jak powstaje ser pleśniowy i poznaj nasze najlepsze przepisy na sałatki z Camembertem!

Jak powstaje ser pleśniowy camembert?

Przepis na produkcję sera Camembert pochodzi z Normandii z 1791 roku – do jego wytworzenia wykorzystano mleko krowie oraz pleśń Penicillium camemberti. Uformowany w kształt małego krążka leżakował przez kilkanaście dni zanim trafił do sprzedaży.

Ser pleśniowy Turek powstaje z mleka, do którego dodawana jest podpuszczka. Mleko się ścina i zostaje poddane procesowi fermentacji i dojrzewania przez jeden miesiąc. Po tym czasie trafia on do sprzedaży. Obecna na powierzchni sera biała pleśń ma kluczowy wpływ na smak i konsystencję produktu. Jednocześnie zapewnia mu odpowiednią konserwację, chroni przed działaniem bakterii i tym samym wydłuża trwałość sera. Warto podkreślić, że Turek Camembert najlepiej smakuje świeży, niemniej jego walory smakowe i konsystencja zmieniają się w zależności od stopnia dojrzałości.

Pełna gama smaków sera pleśniowego

Czy wiesz, że smak sera pleśniowego zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzałości?  Charakterystyczny, grzybowy smak jest tym bardziej wyrazisty, im bliżej daty końca trwałości. Zmienia się także konsystencja sera – ze zwartego na bardziej płynny. Co ciekawe, szlachetna pleśń nie przenika do wnętrza, lecz pozostaje na wierzchu produktu.

Jednocześnie warto wziąć pod uwagę, że ser Camembert to produkt niejako „żywy”, dlatego należy go odpowiednio przechowywać – ser nie toleruje zbyt wysokich ani zbyt niskich temperatur. Najlepiej go spożyć około 30 minut po wyjęciu z lodówki.

Ser pleśniowy – produkt idealny?

Dietetycy wskazują, że jeśli nie istnieją poważne zdrowotne przeciwwskazania, to nie ma żadnych powodów, by unikać serów pleśniowych w diecie. To prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnego białka, źródło wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy D, A, E i K, jak i tyrozyny – aminokwasu odpowiedzialnego za uczucie spokoju i niwelowanie stresu. Mogą go jeść zarówno dzieci (wbrew pozorom nie jest ciężkostrawny, jego białko dobrze się trawi), kobiety w ciąży (o ile jest przygotowany z mleka pasteryzowanego), jak i osoby mające trudności z trawieniem laktozy (Mleczarnia Turek posiada w swojej ofercie ser Camembert z obniżoną zawartością tłuszczu i  bez dodatku laktozy).

Lekkie sałatki z serem – przepisy

Mleczarnia Turek produkująca sery pleśniowe typu Camembert oferuje kilka smaków, które idealnie komponują się zarówno do letnich sałatek, świeżego pieczywa, jak i idealnie nadają się do stworzenia deski serów. Dzięki dużemu wyborowi smaków – serów pleśniowych z dodatkiem ziół, grzybów, zielonego pieprzu, chili czy też pestek dyni – odmienią oblicze każdego dania!

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to klasyczna propozycja dla osób, które poszukują połączenia wyrazistego smaku sera oraz odrobiny słodkości. Delikatny smak grzybów (borowika szlachetnego i maślaka pospolitego) nadaje daniu wyraźnego charakteru, zaś dodatek soku pomarańczowego zamiast klasycznego winegretu sprawia, że całość nabiera nowatorskiego smaku.

Składniki dla dwóch osób:

  • NaTurek Camembert z grzybami,
  • 100 g rukoli,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 szt gruszki,
  • 20 g ziaren słonecznika łuskanego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka octu winnego.

Przygotowanie: Rukolę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałeczki. Ser pleśniowy i obraną, umytą gruszkę kroimy w mniejsze, podobnej wielkości kawałki i mieszamy z sałatą, orzechami oraz uprażonymi uprzednio ziarnami słonecznika. Całość polewamy sosem na bazie soku pomarańczowego, oliwy z oliwek, octu winnego z dodatkiem soli i pieprzu.

Sałatka z serem camembert, burakami i brzoskwiniami

Sałatka z serem camembert stanowi klasykę pośród lekkich, sezonowych sałatek. Różne gatunki sałat, ser pleśniowy Camembert oraz sos winegret stanowią podstawę dania, do którego często dodaje się prażone pestki (najczęściej słonecznika lub dyni), cząstki owoców (dużą popularnością cieszą się pestki granatu) oraz warzyw (najczęściej są to zielone i czarne oliwki, suszone pomidory oraz cebula). 

Sałatka z serem pleśniowym zawierającym niedojrzałe ziarenka pieprzu ma w sobie lekką nutkę ostrości, która doskonałe łączy się ze słodkością brzoskwini. W ten sposób powstaje  nieoczywiste połączenie smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagające gusta kulinarne!

Składniki dla dwóch osób:

  • NaTurek Camembert z zielonym pieprzem,
  • 2 buraki średniej wielkości,
  • 100 gram rukoli,
  • ½ czerwonej cebulki,
  • 2 brzoskwinie,
  • 50 g płatków migdałów,
  • sos: sól, pieprz, oliwa extra, miód, sok z cytryny.

Przygotowanie: Buraki umyć i ugotować do miękkości. Następnie wystudzić i pokroić w cienkie plasterki (jak do carpaccio). Rukolę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, a ser pleśniowy grubsze cząstki. W międzyczasie zrumienić płatki migdałów i przygotować sos winegret (należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki). Na rukoli ułożyć warstwowo plasterki buraków i brzoskwiń, polać sosem i posypać płatkami. Na wierzchu wyłożyć cebulę oraz ser pleśniowy. Całość polać sosem i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.

Materiał partnera