Kanapki – równie często zjadane na śniadanie czy kolację, co serwowane jako zimne przystawki na imprezach. Przygotowywane jako szybka alternatywa dla bardziej skomplikowanych i wyszukanych dań. Najczęściej to bułka lub kromka chleba z masłem, serem i szynką, czyli…nuda. My jednak pokażemy Ci, że przy odrobinie wysiłku, możesz zwykłą kanapkę zmienić w przekąskę, która zachwyci smakiem Twoich domowników i gości.
Awokado w roli głównej
składniki *
- 4 kromki chleba wieloziarnistego
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- pieprz i sól do smaku
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 8 pomidorków koktajlowych
Awokado należy obrać, pokroić w kostkę, polać oliwą i sokiem z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, a następnie rozgnieść widelcem na masę, w której będą widoczne grudki. Kromki chleba przekroić na pół, na każdą nałożyć pastę z awokado, plasterek jajka i połówkę lub dwie pomidorka koktajlowego. Całość oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Łososiowy zawrót głowy
składniki *
- 8 okrągłych kromek bagietki
- 50 g łososia wędzonego
- ulubione, suszone zioła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- serek naturalny do smarowania
- ogórek
- sól i pieprz do smaku
Łososia należy posiekać, posypać przyprawami, ziołami, polać oliwą i sokiem z cytryny, wszystkie składniki wymieszać, a następnie odstawić na 15 min do lodówki. Bagietkę posmarować serkiem, na to położyć po plasterku ogórka oraz niewielkiej ilości łososia. Całość oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Sałatko–kanapka z granatem
składniki*
- 4 kromki chleba wieloziarnistego
- rukola
- 1 owoc granatu
- kilka orzechów włoskich
- 25 g sera pleśniowego
dresing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- czarny pieprz
Na początek należy przygotować dresing do polania kanapek – wszystkie jego składniki trzeba wymieszać i odstawić do „przegryzienia się”. Kromki chleba przekroić na pół. Na nich układać rukolę, ser pleśniowy pokrojony w plastry, lekko posiekane orzechy oraz ziarna granatu. Całość polać przygotowanym wcześniej dresingiem.
Serek kozi na słodko
składniki*
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 100 g sera koziego
- 8 migdałów
Kromki chleba przekroić na pół. Położyć na nie plastry serka koziego i posiekane w kostkę migdały.
* Wszystkie składniki podane w proporcjach na 8 małych kanapek
MGR