Przy odrobinie wysiłku, możesz zwykłą kanapkę zmienić w przekąskę, która zachwyci smakiem Twoich domowników i gości | fot.: MGR

Odczaruj nudne kanapki

Kanapki – równie często zjadane na śniadanie czy kolację, co serwowane jako zimne przystawki na imprezach. Przygotowywane jako szybka alternatywa dla bardziej skomplikowanych i wyszukanych dań. Najczęściej to bułka lub kromka chleba z masłem, serem i szynką, czyli…nuda. My jednak pokażemy Ci, że przy odrobinie wysiłku, możesz zwykłą kanapkę zmienić w przekąskę, która zachwyci smakiem Twoich domowników i gości.

Awokado w roli głównej

składniki *

  • 4 kromki chleba wieloziarnistego
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 8 pomidorków koktajlowych

Awokado należy obrać, pokroić w kostkę, polać oliwą i sokiem z cytryny, posypać  solą oraz pieprzem, a następnie rozgnieść widelcem na masę, w której będą widoczne grudki. Kromki chleba przekroić na pół, na każdą nałożyć pastę z awokado, plasterek jajka i połówkę lub dwie pomidorka koktajlowego. Całość oprószyć solą i pieprzem do smaku.

 

Łososiowy zawrót głowy

składniki *

  • 8 okrągłych kromek bagietki
  • 50 g łososia wędzonego
  • ulubione, suszone zioła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • serek naturalny do smarowania
  • ogórek
  • sól i pieprz do smaku

Łososia należy posiekać, posypać przyprawami, ziołami, polać oliwą i sokiem z cytryny, wszystkie składniki wymieszać, a następnie odstawić na 15 min do lodówki. Bagietkę posmarować serkiem, na to położyć po plasterku ogórka oraz niewielkiej ilości łososia. Całość oprószyć solą i pieprzem do smaku.

 

Sałatko–kanapka z granatem

składniki*

  • 4 kromki chleba wieloziarnistego
  • rukola
  • 1 owoc granatu
  • kilka orzechów włoskich
  • 25 g sera pleśniowego

dresing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • czarny pieprz

Na początek należy przygotować dresing do polania kanapek – wszystkie jego składniki trzeba wymieszać i odstawić do „przegryzienia się”. Kromki chleba przekroić na pół. Na nich układać rukolę, ser pleśniowy pokrojony w plastry, lekko posiekane orzechy oraz ziarna granatu. Całość polać przygotowanym wcześniej dresingiem.

 

Serek kozi na słodko

składniki*

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 100 g sera koziego
  • 8 migdałów

Kromki chleba przekroić na pół. Położyć na nie plastry serka koziego i posiekane w kostkę migdały.

 

* Wszystkie składniki podane w proporcjach na 8 małych kanapek

MGR

Sprawdź także

świeży sok z granatu

Symbol witalności i płodności. Jakie są właściwości soku z granatu?

W czasach antycznych granat był owocem, który uznawany był za symbol oraz źródło witalności. Uznano …