Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważnym aspektem opieki nad kotem. Koty powinny dostawać pożywienie zbilansowane, kompletne, ale i oczywiście bardzo smakowite. Dieta naszych milusińskich musi być również bezpieczna pod względem składu. Koty są smakoszami i często kapryszą. Lubią podjadać. Obserwując koty mamy wrażenie, że są bez przerwy głodne. Wynika to z natury kota-łowcy. Koty są mięsożerne. Polują na małe ssaki, ptaki oraz owady. Potrafią złowić nawet kilkanaście myszy dziennie. W środowisku domowym przekłada się to na ciągłe „żebractwo”, które jest swego rodzaju substytutem polowania, a przejawia się to ciągłym proszeniem o jedzenie. Kot żebrze od razu po zjedzeniu zawartości swojej miski.
Zasady karmienia kota
Myśląc o tym, jak karmić naszego Mruczusia należy uwzględnić:
- jego wiek,
- to czy wychodzi poza dom,
- jaki ma temperament,
- czy występują u niego jakieś choroby, np nerek czy tarczycy.
Korzystne dla zdrowia kota jest tzw. żywienie mieszane, polegające na podawaniu zarówno suchego, jak i mokrego jedzenia, oczywiście w odpowiednich proporcjach. Menu kota powinno być stałe pod względem składu.
Dieta zdrowego kota powinna zawierać:
- białka,
- tłuszcze,
- makro- i mikroelementy,
- witaminy,
- węglowodany,
- przeciwutleniacze, glukozaminy, β-karoteny
- wodę.
Bardzo istotne jest zapewnienie kotu stałego dostępu do wody. Miseczki z woda powinny być w kilku miejscach w domu.
Wzbogacanie diety kota
Warto raz na jakiś czas urozmaicić kocią dietę pupila o mięso. Jeśli tylko kot wykazuje żadnej alergii ani nietolerancji, to można mu serwować praktycznie każdy rodzaj mięsa:
- drób,
- wołowinę,
- mięso królika,
- jagnięcinę,
- ryby.
Z wieprzowiną należy być ostrożnym.
Ze względu na zawartość kwasów Omega-3 poczesne miejsce w diecie kota zajmują ryby. Szczególnie polecane gatunki to:
- węgorz,
- halibut,
- pstrąg,
- dorsz,
- szczupak.
Trzeba uważać na mięso mięso tuńczyka, które zawiera dużo toksycznej dla kota rtęci. Należy zrezygnować z ryb wędzonych oraz z puszki.
Bogatym źródłem przyswajalnego białka, witamin i minerałów jest surowe żółtko kurze. Można je serwować raz w tygodniu. Nie należy podawać białka kurzego ze względu na zawartą w nim awidynę, która poprzez wiązanie witaminy H może powodować poważne problemy skórne.
Koty to mięsożercami, które w stanie dzikim zjadają swoje ofiary wraz z roślinną treścią ich żołądków. Można dawać kotom niewielkie ilości ugotowanych warzyw. Są koty, które lubią wybrane warzywa, owoce, a nawet płatki zbożowe. Należy jednak z tym uważać, gdyż mogą one powodować problemy gastryczne.
Do kociej karmy można za to dodawać żurawinę, bo ma on zbawienny wpływ na układ moczowy zwierząt. Dodatkiem do karmy może być również susz mniszka lekarskiego bogatego w witaminy, błonnik i antyoksydanty
Podsumowanie
Żywienie kota nie jest takie proste. Zbilansowana dieta musi opierać na wysokiej jakości składnikach i uwzględniać różne czynniki, jak wiek, warunki życia, usposobienie czy choroby. Karmę należy kupować w sposób świadomy, albo przygotowywać ją domowym sposobem. Na pewno zawsze wszelkie nasze niepewności rozwieje zaufany lekarz weterynarii.
KSD