Archwium dla tagu: kuchnia japońska

Ciekawe pomysły na surową rybę: od sushi i sashimi po poke i sushi burgery

sashimi

Surowa ryba jest jednym z najbardziej docenianych składników w kuchniach na całym świecie, szczególnie w Japonii, w której sushi i sashimi cieszą się ogromną popularnością. Jednak w ostatnich latach, kuchnia wykorzystująca surową rybę sięga także po inne rozwiązania, tworząc nowe, ekscytujące dania, które przekraczają tradycyjne ramy. Od klasycznego sushi po …

Czytaj więcej »

Japońskie kultowe słodycze: podróż przez smaki Kraju Kwitnącej Wiśni

mochi

Japońska kuchnia jest znana na całym świecie, ale jej słodycze są często niedoceniane. Od tradycyjnych wagashi do nowoczesnych przekąsek jak Pocky, japońskie słodycze są równie fascynujące jak reszta kuchni. W tym artykule przyjrzymy się kilku kultowym japońskim słodyczom. Mochi: słodki fenomen Mochi to jeden z najbardziej kultowych japońskich słodyczy. Wykonane …

Czytaj więcej »

Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś

Coraz więcej podróżujemy po świecie i podczas wycieczek próbujemy lokalnych przysmaków. Po powrocie, chętnie powracamy do poznanych smaków, jedząc ulubione dania w restauracjach lub odtwarzając je we własnej kuchni. Stąd rosnąca popularność potraw z kuchni orientalnych, w tym wyśmienitych, azjatyckich zup. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, sięgnij po prosty przepis …

Czytaj więcej »

Japoński akcent w kuchni – sushi z wędzonym łososiem i serkiem

sushi z kremowym serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to …

Czytaj więcej »