Kobiety w ciąży niemal na okrągło są przestrzegane przed przeróżnymi produktami spożywczymi. Możliwość zatrucia, zaszkodzenia sobie lub dziecku, a nawet zagrożenie nadprogramowymi kilogramami – wszystko to uważnie przyglądać się codziennemu jadłospisowi. Kiedy już rozpoznamy zagrożenia, dobrze jest także poznać produkty, które służą organizmom zarówno matki, jak i jej dziecka. O …
Czytaj więcej »Nakarmić geny. Jak substancje odżywcze wpływają na przyszłość dziecka?
Na każdym etapie rozwoju, od momentu przygotowania do ciąży, w jej trakcie oraz w okresie karmienia piersią, można mieć wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Te kluczowe momenty to tak zwane okna krytyczne rozwoju, w których istnieje możliwość wpływu na materiał genetyczny. Maksymalną ochronę DNA dziecka można zapewnić m.in. poprzez …
Czytaj więcej »Wypadające włosy? Poznaj przyczynę i działaj!
Nadmierne wypadanie włosów znalazło się na drugim miejscu problemów z włosami, jakie deklarują kobiety w badaniu „Polki o włosach”. Bo problem faktycznie istnieje i dotyczy niemal każdej kobiety. Da się go jednak powstrzymać. Faza aktywnego wzrostu włosów (tzw. anagen) trwa od około dwóch do sześciu lat. W tym czasie, niemal …
Czytaj więcej »Jedzenie na dobry humor
Kiedy pogoda nie jest naszym sprzymierzeńcem, a za oknem zimno i plucha, szukamy sposobów na poprawienie sobie nastroju. Jedni suplementują witaminę D, inni dostarczają sobie endorfin na siłowni, jeszcze inni celebrują długie wieczory z dobrą książką i kieliszkiem wina. Mimo tego chroniczny brak słońca powoduje obniżenie nastroju, a nawet lekką …
Czytaj więcej »Po co nam kwas foliowy?
Choć niemal każdy człowiek cierpi na niedobór kwasu foliowego, to jednak jego brak jest najbardziej niebezpieczny dla kobiet w ciąży, bo może spowodować nieodwracalne wady płodu. Ginekolodzy radzą więc przyszłym matkom, żeby planując potomstwo, regularnie przyjmowały tzw. aktywne foliany, które są najlepiej wchłaniane przez organizm. 50 proc. kobiet ma bowiem problemy z absorpcją tych …
Czytaj więcej »