Beta-glukany
Beta-glukany to organiczne związki chemiczne z grupy polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych, składających się cukrów prostych połączonych wiązaniami glikozydowymi | fot.: pixabay.com

Beta-glukany – czym są i jakie mają zastosowanie?

Beta-glukany to związki chemiczne, które znaleźć można w zbożach, drożdżach i grzybach. Jakie właściwości mają te substancje? W jaki sposób wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu? Oto najważniejsze informacje o beta-glukanach.

Beta-glukany – właściwości i występowanie

Beta-glukany to organiczne związki chemiczne z grupy polisacharydów, czyli węglowodanów złożonych, składających się cukrów prostych połączonych wiązaniami glikozydowymi. Ze względu na budowę chemiczną rozróżnia się m.in. 1,3/1,6 beta-glukany, które występują przede wszystkim w drożdżach Saccharomyces cerevisiae, i 1,3/1,4 beta-glukany, występujące głównie w zbożach, takich jak jęczmień, żyto, pszenica i pszenżyto. Działanie beta-glukanów z drożdży znacznie różni się od działania beta-glukanów zawartch w zbożach.

Beta-glukany 1,3/1,4, zawarte w zbożach korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego i wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Źródła beta-glukanów 1,3/1,4

  • jęczmień – od 2 do 20 g / 100 g,
  • otręby owsiane – od 3 do 8 g / 100 g,
  • żyto – od 1,3 do 2,7 g / 100 g,
  • sorgo – od 1,1 do 6,2 g / 100 g,
  • kukurydza – od 0,8 do 1,7 g / 100 g,
  • pszenica – od 0,5 do 1 g / 100 g,
  • pszenżyto: – do 0,3 do 1,2 g / 100 g,

 

Beta-glukany są również wykorzystywane w profilaktyce infekcji, które mogą być wywołane przez bakterie czy wirusy. Uważa się, że beta-glukany 1,3/1,6 mogą działać stymulująco na układ odpornościowy, którego głównym zadaniem jest ochrona ludzkiego organizmu przed chorobami. Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego –  może być spowodowane m.in. stresem, nieodpowiednią dietą, niedoborami snu, używkami, zanieczyszczonym powietrzem, nieregularnym trybem życia, brakiem aktywności fizycznej.

Źródła beta-glukanów 1,3/1,6

Beta-glukany są składnikami, które powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się osłabieniem układu odpornościowego, po przebytych infekcjach, czy w profilaktyce infekcji. Beta – glukany 1,3/1,6 można znaleźć m.in. w:

  • grzybach boczniakach (pleurotus) – 414 mg / 100 g,
  • grzybach shiitake – 220 mg / 100 g.

W aptekach dostępne są również suplementy, które w swoim składzie zawierają beta-glukany.

Syrop Pelafen Extra poza beta-glukanami pochodzącymi z drożdży zawiera szeroką gamę cennych składników: sok z owoców bzu czarnego (Sambuci fructus), ekstrakt z kwiatostanu lipy (Tiliae inflorescentia), ekstrakt z korzenia prawoślazu (Altheae radix), sok z malin, ekstrakt z korzenia pelargonii Pelargonium sidoides (Pelargonii radix), witamina C (kwas L-askorbinowy). Preparat dostępny jest również w wersji dla dzieci – Pelafen Kid i Pelafen Baby, oraz dla kobiet w ciąży – Pelafen Mama. Więcej informacji o produkcie znajdziesz na stronie: http://pelafen.pl/.

Artykuł sponsorowany

Sprawdź także

kobieta katar

Jak szybko pozbyć się kataru?

Katar. Niby banalna dolegliwość – każdy z nas ją ma co najmniej raz w roku …