Co jeść zimą, aby schudnąć?

Problemy z nadwagą w czasie zimy pojawiają się u wielu osób, a przecież niebawem zacznie się lato, więc warto zadbać o swoją sylwetkę. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Zimą, mało się ruszamy, przez co wiele osób ma problem ze zwiększającą się masą ciała. Dodatkowo pojawia się większy apetyt, ponieważ niskie temperatury sprawiają, że organizm wykorzystuje więcej energii do ogrzania ciała, a to sprawia, że mamy ochotę na więcej jedzenia. Tak więc problemy z nadwagą w czasie zimy pojawiają się u wielu osób, a przecież niebawem zacznie się lato, więc warto zadbać o swoją sylwetkę przed tym ciepłym i słonecznym czasem. Jak to zrobić? Jakie składniki powinny znaleźć się w diecie zimowej, by ta przyczyniała się do zmniejszania masy ciała, a nie powiększenia tkanki tłuszczowej?

(Sprawdź nasz test o green barley opinie)

1. Częściej pij kawę

Wiele badań wykazało, że picie kawy może doskonale wpłynąć na naszą sylwetkę. Jest tak, ponieważ w tym aromatycznym napoju znajduje się duża dawka kofeiny, a ta jest składnikiem, który uważany, jest za jeden z najlepszych spalaczy tłuszczu. Kofeina ma działanie pobudzające na układ trawienny i sprawia, że zwiększa się energia, a zmniejsza się uczucie zmęczenia i senności. Dzięki temu organizm jest w stanie wytworzyć więcej energii do działania, a to sprawia, że większa ilość tkanki tłuszczowej zostaje wykorzystywane do rozpoczęcia procesów przemiany energetycznej. Picie kawy zimą jest więc jednym z najlepszych sposobów na dbanie o sylwetkę.

2. Wybieraj imbir

Wiele osób sięga po imbir z myślą, że pomoże on zwalczyć przeziębienie i pomoże się rozgrzać w mroźne dni. To oczywiście funkcje, jakie posiada imbir, jednak na tym jego działanie się nie kończy. Jest to również doskonały składnik, który pomaga schudnąć, a to dzięki temu, że pobudza on organizm do spalania większej ilości tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ imbir ma działanie rozgrzewające. Sprawia, że temperatura ciała zaczyna się zwiększać, a organizm zmuszony jest do wytwarzania energii, która ma uregulować ciepłotę ciała. Do tego konieczne jest wykorzystanie zapasów tkanki tłuszczowej. Niektórzy specjaliści są zdania, że jedzenie imbiru ma tak sile działanie, jak półgodzinne ćwiczenia.

3. Jedz warzywa i owoce

Zimą co prawda mniej jest warzyw i owoców, a jednak nie brakuje jabłek, mandarynek, ogórków, pomidorów i marchewek i wielu innych produktów. Po takie produkty warto sięgać, ponieważ dostarczają one do organizmu cenne składniki odżywcze takie, jak witaminy i minerały. Są one ważne dla układu trawiennego, a także metabolizmu. Wszystkie te procesy mają zapotrzebowanie na składniki odżywcze, a ich niedobór może doprowadzić do licznych zaburzeń. Przez to praca układu trawiennego może nie być efektowna, a to doprowadzi do gromadzenia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie, a to zwiększa ryzyko rozwoju otyłości.

4. Nie rezygnuj z błonnika

Błędem wielu osób jest wyłączenie błonnika z codziennej diety. Ten składnik jest ważny dla organizmu, ponieważ wspomaga on oczyszczanie ze złogów i cholesterolu. Jedzenie błonnika oczyszcza układ pokarmowy, dzięki czemu jego praca się poprawia. Dodatkowo jest to składnik, który koniecznie powinien znaleźć się w diecie każdej osoby, która ma problem z nadmiernym apetytem. Po spożyciu błonnika zaczyna się on powiększać i pęcznieć i dzięki temu szybciej czujemy się nasyceni. Warto sięgać po produkty z błonnikiem podczas śniadania, ponieważ jest to posiłek, który reguluje pracę metabolizmu, a także spożycie sytego śniadania sprawi, że nie będziemy mieli ochoty na podjadanie między posiłkami.

5. Białko

To dla wielu osób będzie wydawać się niedorzeczne, ale jednym z ważniejszych składników w diecie odchudzającej, jest białko. Ten niepozorny składnik, jest niezbędny dla ludzkiego organizmu. Białko jest składnikiem budulcowym i pozwala na prawidłowy wzrost oraz rozwój komórek i tkanek. Jaki ma więc związek z odchudzaniem? Białko reguluje pracę metabolizmu, a także przyspiesza jego funkcjonowanie. Jeśli więc chcemy zadbać o swoją sylwetkę i zmniejszyć ryzyko nadwagi, to nie może go zabraknąć w diecie na odchudzanie. Dodatkowo jego spożywanie zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości, a to sprawia, że w ciągu dnia spożywamy mniejsze ilości kalorii.

6. Pij zieloną herbatę

Jest wiele opinii na temat działania zielonej herbaty na ludzki organizm. Są jej zwolennicy, których zdaniem zielona herbata skutecznie wspomaga odchudzanie. Są również jej przeciwnicy, którzy uważają, że napar z zielonej herbaty nie ma żadnego wpływu na proces odchudzania. A jednak istnieje wiele badań, które potwierdzają, że zielona herbata ma działanie odchudzające. Warto więc po nią sięgać w okresie zimowym, kiedy celem jest wyszczuplenie sylwetki. Picie trzech szklanek naparu z zielonej herbaty może sprawić, że organizm w ciągu doby spala nawet o 100 kalorii więcej. To wdaje się nie wiele, ale w tygodniu to daje już 700 kalorii, a w ciągu miesiąca już 3000 kalorii. Warto więc sięgnąć po ten napój, ponieważ jego picie daje nam wiele korzyści zdrowotnych. Zdaniem Japończyków picie zielonej herbaty wydłuża życie i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kwasy tłuszczowe w diecie

Idzie zima, włącz do diety zdrowe tłuszcze

Tłuszcze to nie tylko mięso, wędliny czy podroby, ale także oleje roślinne, orzechy i awokado. …