Medycyna nieustannie się rozwija, dzięki czemu średnia długość życia współczesnych ludzi jest znacznie wyższa niż w przypadku ich przodków. Pomimo tego, duży odsetek obywateli krajów pierwszego świata zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi. Cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory — w Europie te przypadłości są codziennością. Jednak tajemnicze plemię Hunzów, którego przedstawiciele żyją nawet po 145 lat, rzadko zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi. Na czym polega fenomen tego ludu?
Najmniejsze królestwo świata
Hunzowie od wieków zamieszkują południowo-wschodni skrawek Pakistanu, usytuowany w dolinie Himalajów, będący autonomicznym państwem z królem na czele. Żyją oni z dala od cywilizacji Zachodu, wiodąc proste życie pełne harmonii. Są chętnie odwiedzani przez turystów, którzy specjalnie dla nich zapuścili się do tej odległej krainy. Przez ponad 2 tysiące lat plemię żyło w całkowitej izolacji. Dopiero w latach 70. ubiegłego wieku wybudowano do nich drogę, wciąż jednak ciężko jest dotrzeć do tego maleńkiego królestwa. Odpowiednie warunki pogodowe na podróż do doliny Hunza występują jedynie przez 3 miesiące w roku.
Sposób odżywiania
Naukowcy poszukujący sposobu na długowieczność od lat przyglądają się Hunzom. W trakcie prowadzonych badań doszli do wniosku, że receptą na długie życie jest tam po prostu sposób życia, który wykształcił się w trakcie tak długiej izolacji. Dieta Hunzów odgrywa tutaj ogromną rolę, odżywiają się oni przede wszystkim organicznym pokarmem roślinnym, brak w ich jadłospisie żywności przetworzonej.
Najbardziej charakterystyczna potrawa regionu to czapati, płaski chlebek, wyrabiany z pełnoziarnistej, świeżo mielonej pszenicy. Hunzowie już w dzieciństwie poznają sekret jego powstawania, stanowi on bowiem ważny element diety, szczególnie w trakcie częstych wypraw terenowych. Urozmaiceniem dań są warzywa, przeważnie spożywane na surowo lub krótko gotowane wraz ze skórką. Uprawiają zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe i bulwiaste, przeróżne zioła i przyprawy. Ich wioski pełne są sadów owocowych, rosną tam jabłka gruszki, morwy, wiśnie. Najważniejszym owocem jest jednak morela, z której produkowany jest olej, używany nie tylko w kuchni, ale również do pielęgnacji skóry twarzy. Hunzowie hodują zwierzęta, przede wszystkim kozy i jaki, jednak bardzo rzadko spożywają ich mięso, zadowalając się mlekiem i jego przetworami.
Życie w harmonii
Nowoczesne narody powinny wzorować się na społeczeństwie Hunzów, nie tylko w kontekście dietetyki. Plemiona są mocno ze sobą związane, tubylcy wierzą, że społeczeństwo nie osiągnie harmonii, jeśli jednostki będą w nim nieszczęśliwe. Brak tutaj podziałów, waśni, a przestępczość praktycznie nie występuje. Życie toczy się powoli między wschodem a zachodem słońca, ludzie ciężko pracują, głównie na roli, nie używają nowoczesnych narzędzi, a mimo to sprawiają wrażenie bardzo szczęśliwych.
Cywilizacja Hunzów to najlepszy dowód na to, że kluczem do długiego, zdrowego życia jest dieta, obfita w nieprzetworzone produkty roślinne. Nie bez znaczenia jest również fakt, że długowieczni mieszkańcy doliny Hunza żyją na terenie pozbawionym toksycznego powietrza oraz chemikaliów.
APY