Strona główna / Styl życia / Smaki / Bezkarna „nutella”, czyli zdrowy smakołyk (nie tylko) dla najmłodszych

Bezkarna „nutella”, czyli zdrowy smakołyk (nie tylko) dla najmłodszych

Zdrowa nutella? To da się zrobić! | fot.: Fotolia

Za aksamitnym orzechowo-czekoladowym kremem przepada chyba każdy łasuch, i to niezależnie od wieku. Pomimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, słodki słoiczek trudno jednak uznać za synonim zdrowego deseru, choć właśnie tak każą nam postrzegać go reklamy. Jeśli przepadacie za Nutellą, ale odstrasza Was skład cukrowo-tłuszczowego smarowidła, wypróbujcie nasze propozycje!

Wegańska „nutella” z awokado

Awokado, coraz popularniejsze w polskich sklepach, jest cennym źródłem wapnia i potasu, a właściwie prawdziwym zastrzykiem zdrowia, który dostarcza nam również szeregu witamin: K, PP, silnych przeciwutleniaczy A, C i E oraz cennych witamin z grupy B. Jego dobroczynne działanie zawdzięczamy również kwasowi oleinowemu, który wprawdzie czyni awokado najbardziej kalorycznym owocem (160 kcal w 100 g), ale w zamian za to obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca i układu krążenia oraz nowotworom piersi i prostaty.

Awokado to prawdziwy zastrzyk zdrowia | fot.: Fotolia
Awokado to prawdziwy zastrzyk zdrowia | fot.: Fotolia

Dla porównania – rafinowany olej roślinny obecny w sklepowej Nutelli (10,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g produktu) pozbawiony jest wszelkich wartościowych związków, a do tego tworzy niebezpieczny duet z cukrem, który stanowi ponad 57% gotowej masy. Jedynymi wartymi uwagi składnikami są tu orzechy i kakao, ale jak na zdrowy rodzinny smakołyk ich obecność jest co najmniej skromna: stanowią kolejno 13 i 6,6% kremu. Nie brzmi zachęcająco? Pora na domową wersję alternatywną!

Przepis na „nutellę” z awokado

składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • czubata łyżeczka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 70 g mielonych orzechów laskowych, ziemnych lub migdałów (jeśli nie lubicie idealnie gładkich kremów, mogą być też drobno posiekane)

przygotowanie

Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do blendera z resztą składników, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 7 dni.

„Nutella” z kaszą jaglaną

Dietetyczny zamiennik popularnego kremu może powstać również na bazie kaszy jaglanej, która w słodkim wydaniu cieszy się szczególną sympatią dzieci. I bardzo dobrze, bo – podobnie jak awokado – ma liczne wartości odżywcze i zasługuje na miejsce w codziennej diecie. Wytwarzana z nasion prosa uprawianego już od neolitu, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma mało skrobi i nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest lekkostrawna i odpowiednia dla alergików. Zawiera przy tym dużo łatwo przyswajalnego białka, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Działa antywirusowo, dzięki obecności lecytyny poprawia pamięć i koncentrację, jest także źródłem cennej krzemionki, która wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia elastyczność skóry.

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz | fot.: Fotolia
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz | fot.: Fotolia

„Nutella” z kaszą jaglaną jest nieco bardziej pracochłonna, ma bardziej kleistą, budyniową konsystencję, ale – podobnie jak deser z awokado – bez najmniejszych wyrzutów sumienia można nią smarować śniadaniowe pieczywo i naleśniki albo… ukradkiem wyjadać łyżeczką.

Przepis na jaglaną „nutellę”

składniki

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 płaskie łyżki mielonych migdałów, orzechów laskowych lub ziemnych
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)

przygotowanie

Kaszę przelać wrzątkiem na sitku, następnie wrzucić do gotującej się wody, osolić i gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę (ok. 7 min). Ostudzoną kaszę przełożyć do miseczki, zalać mlekiem, dodać masło, kakao i miód, zblendować na gładką masę. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, ponownie zblendować na gładko. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do 4 dni.

Sprawdź także

racuszki z krewetkami

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, …

  • MatkaP

    Idealna na śniadanie

  • Sharon

    Z awokado zrobione – nieco inny smak niż klasyczna nutella, ale pyszna – i przede wszystkim mega zdrowa. Idealna na śniadanie.