Strona główna / Styl życia / Smaki / Herbata Loyd Earl Grey – dlaczego warto pić?
Herbata Loyd Earl Gray
Czarna herbata ma stosunkowo wysoką zawartość fluoru, dzięki czemu korzystnie wpływa na stan zębów | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Herbata Loyd Earl Grey – dlaczego warto pić?

Herbata obok kawy jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Większość osób chętnie sięga po czarną odmianę herbaty, która ma wyrazisty smak i doskonale pobudza. Jednym z rodzajów czarnej herbaty jest odmiana Earl Gray, która ma delikatny zapach dzięki aromatyzacji bergamotką. Warto też pamiętać, że podobnie jak odmiany zielona czy czerwona, herbata czarna ma również wiele ciekawych i korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Dlaczego zatem warto pić czarną herbatę Earl Gray?

Herbata Earl Gray – jakie ma właściwości?

Herbata LOYD Earl Gray to przede wszystkim ciekawy smak, który doceniają koneserzy wybornych smaków i aromatów. Jeżeli chodzi o właściwości wpływające na nasz organizm, to trzeba pamiętać, że mogą one nieznacznie się różnić, w zależności od tego, jaka baza została użyta do produkcji danej partii herbaty. Jednak niezależnie od tego, herbata czarna typu Earl Gray ma właściwości korzystnie wpływające na nasze samopoczucie – przede wszystkim relaksuje (zobacz również Herbata Loyd – Recepta na Spokojny i Dobry Sen). Dzieje się tak ze względu na aromatyzację olejkiem bergamotowym, który znany jest ze swoich właściwości antydepresyjnych. Jednocześnie herbata czarna dodaje energii i pozytywnie pobudza, dlatego często wybierana jest przez osoby, które szukają zamiennika dla kawy, szczególnie w godzinach popołudniowych.

Czarna herbata ma stosunkowo wysoką zawartość fluoru, dzięki czemu korzystnie wpływa na stan zębów – pomaga chronić je przed próchnicą. Oprócz tego w naparze czarnej herbaty znajdują się katechiny, które mają działanie przeciwzapalne.

Herbata czarna wspomaga także pracę układu trawiennego i krążenia.

Jak prawidłowo zaparzyć czarną herbatę?

Dużo się mówi o tym, że szczególną uwagę należy przyłożyć do parzenia herbaty zielonej czy białej. Jednak również prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty gwarantuje uzyskanie wartościowego naparu. Do przygotowania czarnej herbaty należy stosować wodę o temperaturze 95 stopni. Proces parzenia powinien trwać ok. 4 minut. Wydłużenie parzenia sprawi, że herbata nie będzie miała wszystkich swoich właściwości i zmieni się nieco jej smak.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

Rośnie sprzedaż napojów bezalkoholowych

Łączna wartość rynku napojów bezalkoholowych przekroczyła 12 mld zł, a najbardziej wartościową kategorią są napoje …