Strona główna / Styl życia / Smaki / Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Mini co nieco, czyli smaczna innowacja

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Zwykle nie lubimy nudy i rutyny i często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętnie sięgamy w niej po produkty innowacyjne, próbujemy nowych potraw i coraz odważniej łączymy ze sobą smaki. Dzięki temu nasze codzienne menu staje się jeszcze bardziej bogate i inspirujące. Ponieważ to właśnie nowe doznania nadają życiu prawdziwy smak.

Coraz odważniej eksperymentujemy w kuchni. Poszukując kulinarnych innowacji i kreatywnych pomysłów wertujemy książki kucharskie i przeszukujemy Internet. Chcemy próbować nieznanych smaków i poznawać kucharskie triki. Jak wszędzie, także i tu są kulinarni odkrywcy bardziej brawurowi, jak i innowatorzy ostrożni. Najważniejsze jednak jest to, by się odważyć. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze pomysły się sprawdzą możemy zaprosić do kulinarnej przygody rodzinę i znajomych. Przygotujmy kilka porcji naszego ulubionego „co nieco” w różnych formach, np. każdą inaczej przyprawioną lub z innym dodatkiem. Niech życzliwe nam osoby spróbują i wybiorą to, co smakuje im najbardziej. Kto wie, może w ten sposób odkryjemy zupełnie nową potrawę?

Bawmy się i eksperymentujmy, odważnie łączmy ze sobą smaki, sprawdzajmy nowe składniki i kosztujmy nieznanych przypraw. Tylko dzięki otwarciu na nowości możemy odkryć jeszcze więcej swojego ulubionego „co nieco”, wzbogacić codzienne menu i przełamać rutynę w kuchni.

Nowe makarony mini – jeszcze bardziej inspirujące „co nieco”

Niemal nieskończoną porcję pomysłów na smakowite mini „co nieco”, jak i pyszne dania główne dostarczają makarony. Doskonałym tego przykładem są nowe makarony MINI od Lubelli. Ich drobne, wesołe kształty oraz zaskakujące smaki to dowód na to, że makaron nie może być nudny. Np. talerz zupy z uroczymi, słonecznymi mini kokardkami i soczyście zielonym groszkiem – to wspaniała uczta dla oczu i podniebienia. Z kolei smukłe, warzywne mini rurki, połączone z wiśniowymi pomidorkami i aksamitnym awokado wzbogacą lekką sałatkę o kolejne pięć warzyw: szpinak, brokuł, groszek, marchewkę i dynię.

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
  • mozzarella 2 kulki
  • awokado 1 sztuka
  • pomidory wiśniowe 300g
  • bazylia 1/2 pęczka
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 100ml
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda 1 łyżka

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.

Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.

Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.

Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem

Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem
Zupa z mini kokardek z groszkiem cukrowym i kurczakiem | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Potrzebujesz:

  • Makaron Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania
  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus
  • groszek cukrowy 300g
  • groszek zielony 100g
  • szparagi 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • piersi z kurczaka 2 sztuki
  • oliwa do smażenia 2 łyżki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • młody szpinak garść
  • szczypiorek, drobno posiekany 1/2 pęczka

Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie – przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj. 

Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi.

Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

kongres warzyw i owoców

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw …