Strona główna / Styl życia / Smaki / Blog kulinarny – czy warto go prowadzić?

Blog kulinarny – czy warto go prowadzić?

Wysoka konkurencja wymaga od współczesnych blogerów nieco więcej niż jeszcze kilka lat temu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Branża kulinarna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Wszystko za sprawą coraz większej liczby blogów kulinarnych – jednej z najpowszechniejszych form dziennika internetowego. Ma to oczywiście wiele zalet, ale trudno ukryć, że zdobycie rzeszy odbiorców przy takiej konkurencji nie jest łatwe. Sprawdź, dlaczego warto prowadzić bloga kulinarnego.

Miłość do gotowania

Przed podjęciem decyzji o założeniu bloga, warto zastanowić się nad kilkoma kwestiami. Po pierwsze, trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, jak bardzo kocha się gotować. Jeżeli przebywanie w kuchni i przygotowywanie pracochłonnych posiłków to jedna z ulubionych czynności, z pewnością pisanie o tym także będzie sprawiać wiele radości. Niestety, sporo osób podejmuje decyzję o założeniu bloga ze względu na kwestie finansowe i jedyną motywacją dla nich jest zarobek. Po drugie, dobrze znaleźć niszę na rynku, w którą można się wbić – blogów ze zwykłymi przepisami jest tak dużo, że dziś, aby zaistnieć w blogosferze, trzeba być mocno wyspecjalizowanym. Kochasz wymyślne drinki? A może znasz pewną egzotyczną kuchnię równie dobrze jak polską? Im bardziej niszowa specjalizacja, tym większa szansa na to, że kucharz stanie się popularny. I po trzecie, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jest się w stanie systematycznie dodawać wpisy i inspirować nimi innych do gotowania. Nie ma nic gorszego niż założenie bloga i publikowanie postów bez odpowiedniej regularności.

Wady i zalety prowadzenia bloga

Z pewnością jedną z najważniejszych zalet jest możliwość dzielenia się z odbiorcami własnymi, oryginalnymi przepisami i inspirowania ich do tworzenia różnych potraw. Oczywiście należy pamiętać o najważniejszym – pomysły na dania muszą być faktycznie naszymi autorskimi pomysłami, a nie skopiowanymi z innych blogów czy stron. Ważne są też dodatki graficzne, czyli zdjęcia oraz filmiki, które powinny być dodawane do każdego wpisu. Blog kulinarny wymaga szczerości i uczciwości – gdy bloger zacznie oszukiwać swoich odbiorców i wstawiać cudze zdjęcia oraz przepisy, szybko straci w oczach czytelników (a także naruszy prawa autorskie). Niestety, wysoka konkurencja wymaga od współczesnych blogerów nieco więcej niż jeszcze kilka lat temu. Nie wystarczy dodawać interesujących wpisów, zdjęć czy filmów i publikować ich regularnie – aby zaistnieć na rynku, należy też nieco zagłębić się w temat marketingu internetowego. Pomocne okazać może się np. pozycjonowanie strony i choć brzmi to groźnie, to wcale nie trzeba wynajmować firmy czy specjalisty, aby poprawić widoczność swojej strony w wynikach wyszukiwania.

Czy warto prowadzić bloga?

Odpowiedź na to pytanie zależy od tych czynników, które zostały wymienione wyżej. Jeżeli gotowanie to pasja i największa miłość, pisanie o tym także nie będzie problemem. Jednak gdy jedyną motywacją są pieniądze, to nie warto podejmować się tego zajęcia – będzie to pochłaniać wiele czasu i w pewnym momencie stanie się zbyt męczące. Trzeba też liczyć się z tym, że zajęcie to będzie pochłaniać sporo wolnego czasu, dlatego dobrze sobie wszystko wcześniej odpowiednio zaplanować. Dobrym rozwiązaniem będzie również planowanie wpisów (można skorzystać z profesjonalnych narzędzi) i zastanowienie się już nawet miesiąc wcześniej nad tym, jakie przepisy i porady chce się opublikować.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

marnowanie jedzenia

Jak nie marnować jedzenia?

35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. …