Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy
Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy | fot.: Fotolia

Dynia – królowa jesieni

Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia ma pod dostatkiem. To bogate źródło witaminy C, E, K oraz potasu, fosforu, wapnia czy magnezu. Sprawdź co możesz przyrządzić z dyni, by zjeść smacznie i zdrowo. 

Na dobry początek dnia – chlebek dyniowy

Rankiem nasz organizm potrzebuje powera w postaci wartościowego śniadania, by mieć energię na cały poranek. Odchodząc od tradycyjnego pieczywa, warto sięgnąć po zamiennik w postaci chlebka dyniowego, który będzie idealny do kanapek. Taki chleb możesz wykonać rankiem lub wieczorem, by następnego dnia cieszyć się jego smakiem. Wykonanie jest bardzo proste, potrzebujesz:

  • 40 dag miąższu z dyni,
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 1,5 dag świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę soli,
  • 2 łyżki pestek z dyni,
  • olej do wysmarowana formy.

Miąższ z dyni pokrój w kostkę i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 oC i piecz całość przez 20 minut. Po wyjęciu zmiksuj na gładkie purée.
Rozkrusz drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj 1 łyżkę mąki i cukier. Gotowy rozczyn przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z 1 łyżką soli, dyniowym purée i rozczynem. Całość wyrób na gładkie ciasto ok. 15 minut, na koniec dodaj pestki z dyni i wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto przełóż do formy (korytko), natłuszczonej olejem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 200 oC. Po wyjęciu i wystudzeniu ciesz się własnoręcznie zrobionym chlebkiem, idealnym do porannych kanapek. Możesz go jeść na słodko z ulubioną konfiturą lub na słono z wędliną, serem.

Co na obiad? Zupa z dyni

Pyszna i rozgrzewająca zupa dyniowa
Pyszna i rozgrzewająca zupa dyniowa | fot.: Fotolia

Polacy niekiedy nie potrafią wyobrazić sobie obiadu bez pierwszego dania. Jesienią warto sięgnąć po pożywny talerz ciepłej zupy, który rozgrzeje organizm . Tutaj dynia będzie idealnym składnikiem, z którego wyczarujesz przepyszne i proste danie dla całej rodziny. Do wykonania będziesz potrzebować:

  • 50 dag miąższu z dyni,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 cebulę,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżkę masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, imbir.

Pokrój w kostkę dynię, ziemniaki i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i całość zalej bulionem. Warzywa gotuj do miękkości. Po ugotowaniu przetrzej przez sito lub zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko, masło i zagotuj. Dopraw przyprawami i gotowe! Wykonanie takiej zupy jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu, a przy tym jest smacznie i zdrowo.
Ciekawą opcją jest również dodanie zielonego groszku do zupy, by nadać nowego smaku.

Na deser – ciasto z dyni

ciasto dyniowe
Sezon na ciasto dyniowe | fot.: Fotolia

Dynia choć jest warzywem, to można ją wykorzystywać również na słodko. Klasycznym wypiekiem, który króluje w okresie jesiennym jest ciasto z dyni. To doskonała opcja dla zwolenników słodkości. Do wykonania będziesz potrzebować:

  • 50 dag miąższu z dyni,
  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • szczyptę soli,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Zaczynamy standardowo od miąższu z dyni. Pokrój go na kawałki i ułóż na wyścielonej papierem do pieczenia formie. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200C przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka, wtedy zmiksuj ją na gładką masę.
Wymieszaj przesianą mąkę z cukrami, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną cynamon i sól. Do dyni dodaj jajka i olej, a całość utrzyj, by stanowiło jednolitą konsystencję. Dodaj sypkie składniki, całość złącz.
Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej wcześniej formy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 oC. Po wyjęciu i wystudzeniu, udekoruj ciasto cukrem pudrem.

 

Jak widać dynia jest doskonałym produktem, z którego można stworzyć wiele dobrego. Warto sięgnąć po nią w okresie jesiennym, by w szybki i prosty sposób stworzyć smaczne dania dla Ciebie i Twoich najbliższych. Na zdrowie!

LRE

Sprawdź także

ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wiosenne ciasto z rabarbarem

Wiosna jest idealnym czasem, żeby upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużych …