Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy
Na dobry początek dnia - chlebek dyniowy | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Dynia – królowa jesieni

Dynia – królowa jesieni

Jesienią nie wyobrażamy sobie kuchni bez królowej tego okresu, czyli bez dyni. Warzywo to z roku na rok zyskuje coraz większą sympatię gotujących, którzy wykorzystują ją na wiele sposobów, tworząc niepowtarzalne dania i przetwory. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których dynia ma pod dostatkiem. To bogate źródło witaminy C, E, K oraz potasu, fosforu, wapnia czy magnezu. Sprawdź co możesz przyrządzić z dyni, by zjeść smacznie i zdrowo. 

Na dobry początek dnia – chlebek dyniowy

Rankiem nasz organizm potrzebuje powera w postaci wartościowego śniadania, by mieć energię na cały poranek. Odchodząc od tradycyjnego pieczywa, warto sięgnąć po zamiennik w postaci chlebka dyniowego, który będzie idealny do kanapek. Taki chleb możesz wykonać rankiem lub wieczorem, by następnego dnia cieszyć się jego smakiem. Wykonanie jest bardzo proste, potrzebujesz:

  • 40 dag miąższu z dyni,
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 1,5 dag świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżkę soli,
  • 2 łyżki pestek z dyni,
  • olej do wysmarowana formy.

Miąższ z dyni pokrój w kostkę i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 oC i piecz całość przez 20 minut. Po wyjęciu zmiksuj na gładkie purée.
Rozkrusz drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj 1 łyżkę mąki i cukier. Gotowy rozczyn przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z 1 łyżką soli, dyniowym purée i rozczynem. Całość wyrób na gładkie ciasto ok. 15 minut, na koniec dodaj pestki z dyni i wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto przełóż do formy (korytko), natłuszczonej olejem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 200 oC. Po wyjęciu i wystudzeniu ciesz się własnoręcznie zrobionym chlebkiem, idealnym do porannych kanapek. Możesz go jeść na słodko z ulubioną konfiturą lub na słono z wędliną, serem.

Co na obiad? Zupa z dyni

Pyszna i rozgrzewająca zupa dyniowa
Pyszna i rozgrzewająca zupa dyniowa | fot.: Fotolia

Polacy niekiedy nie potrafią wyobrazić sobie obiadu bez pierwszego dania. Jesienią warto sięgnąć po pożywny talerz ciepłej zupy, który rozgrzeje organizm . Tutaj dynia będzie idealnym składnikiem, z którego wyczarujesz przepyszne i proste danie dla całej rodziny. Do wykonania będziesz potrzebować:

  • 50 dag miąższu z dyni,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 cebulę,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżkę masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, imbir.

Pokrój w kostkę dynię, ziemniaki i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i całość zalej bulionem. Warzywa gotuj do miękkości. Po ugotowaniu przetrzej przez sito lub zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko, masło i zagotuj. Dopraw przyprawami i gotowe! Wykonanie takiej zupy jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu, a przy tym jest smacznie i zdrowo.
Ciekawą opcją jest również dodanie zielonego groszku do zupy, by nadać nowego smaku.

Na deser – ciasto z dyni

ciasto dyniowe
Sezon na ciasto dyniowe | fot.: Fotolia

Dynia choć jest warzywem, to można ją wykorzystywać również na słodko. Klasycznym wypiekiem, który króluje w okresie jesiennym jest ciasto z dyni. To doskonała opcja dla zwolenników słodkości. Do wykonania będziesz potrzebować:

  • 50 dag miąższu z dyni,
  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • szczyptę soli,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Zaczynamy standardowo od miąższu z dyni. Pokrój go na kawałki i ułóż na wyścielonej papierem do pieczenia formie. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200C przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka, wtedy zmiksuj ją na gładką masę.
Wymieszaj przesianą mąkę z cukrami, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną cynamon i sól. Do dyni dodaj jajka i olej, a całość utrzyj, by stanowiło jednolitą konsystencję. Dodaj sypkie składniki, całość złącz.
Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej wcześniej formy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 oC. Po wyjęciu i wystudzeniu, udekoruj ciasto cukrem pudrem.

 

Jak widać dynia jest doskonałym produktem, z którego można stworzyć wiele dobrego. Warto sięgnąć po nią w okresie jesiennym, by w szybki i prosty sposób stworzyć smaczne dania dla Ciebie i Twoich najbliższych. Na zdrowie!

LRE

Sprawdź także

domowe masła orzechowe

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje …