wędzenie jedzenia
Wędzenie ma na celu obróbkę termiczną oraz dymną. W wyniku czego następuje przede wszystkim utrata zawartości wody w wędzonej żywności | fot.: materiał partnera

Wędzenie jedzenia – dlaczego warto?

Sposobów przygotowywania jedzenia jest wiele. W zależności od okazji czy ochoty można np. smażyć, suszyć czy gotować różnego rodzaju potrawy. Coraz częściej spotykamy się także z jedną z najstarszych metod przyrządzania dań – wędzeniem. Dlaczego tak się dzieje? Przyszła moda na taki sposób spędzania wolnego czasu czy ludzie zaczęli doceniać własnoręcznie obrobioną żywność? Dlaczego zatem warto wędzić jedzenie?

Na czym polega wędzenie?

Wędzenie to jedna z technik przyrządzania jedzenia, która wśród masterów grillowania jest coraz częściej praktykowana. Polega ona na przechowywaniu mięsa lub innych przetworów typu sery w dymie przez bardzo długi czas. Dym ten pochodzi przede wszystkim z drewna. W ten sposób smak, zapach i wygląd produktu jest określany jako wyraziście dymny. Wędzić można na parę sposobów:

  • na ciepło – etap ten jest wstępem do gorącego wędzenia; następuje w temperaturze między 28 a 50 stopni Celsjusza do 24 godzin,
  • na gorąco – następuje w temperaturze między 50 a 90 stopni Celsjusza od kilkunastu minut do 1 godziny; zanim produkt podda się wędzeniu, należy je częściowo obrobić – obgotować,
  • na zimno – następuje w temperaturze między 12 a 28 stopni Celsjusza od kilku do kilkudziesięciu godzin; dodatkowo w pomieszczeniu, w którym odbywa się wędzenie, stopień wilgotności powietrza musi być na poziomie ok. 80%,
  • z wykorzystaniem pary – stosuje się ją, aby uzyskać przyspieszony proces koloryzowania wyrobów; następuje dzięki zwiększeniu wilgotności dymu,
  • z równoczesnym pieczeniem.

Metoda wędzenia zależy od produktu, jego jakości oraz efektu, jaki chcemy uzyskać. Technika ta jest także sposobem na urozmaicenie spędzenia wolnego czasu.

Wędzenie mięsa krok po kroku

Wędzenie ma na celu obróbkę termiczną oraz dymną. W wyniku czego następuje przede wszystkim utrata zawartości wody w wędzonej żywności. W jaki sposób można uwędzić mięso?

  1. Najpierw przygotuj mięso poprzez peklowanie go w solance.
  2. Następnie przygotuj wędzarnie poprzez rozgrzanie jej. Dodatkowo możesz także rozwiesić haki.
  3. Później w wędzarni osusz mięso.
  4. Rozpoczęcie procesu wędzenia. W zależności od wybranej metody oraz jakości i rodzaju mięsa.
  5. Dodatkowy krok dla chętnych na pozbycie się drobnoustrojów – wyparzenie.
  6. Na koniec ostudź uwędzone produkty i ciesz się smakiem przyszykowanych wyrobów.

Można wędzić również inną żywność, np. ryby, owoce czy warzywa. Proces należy przejść krok po kroku, w ten sam sposób, jak przedstawiony został powyżej. Smak, który otrzymujemy z wędzonych potraw jest niepowtarzalny i niezwykle aromatyczny. Co więcej, wzbogaca rodzinny stół podczas świąt czy innych okazji.

Akcesoria używane do wędzenia

Akcesoria do wędzenia, które z pewnością przydadzą się podczas tego rodzaju obróbki żywności to przede wszystkim:

  • grill gazowy,
  • skrzynka wędzarnicza,
  • zrębki wędzarnicze,
  • rożen elektryczny nierdzewny,
  • nastrzykiwarki,
  • nici.

Wysoka jakość sprzętów oraz dodatków pozwala na otrzymanie przepysznych produktów. Aby uzyskać wymarzony smak i zapach należy wybrać odpowiednie ścinki. Mogą pochodzić one z olchy, dębu, gruszy czy jabłoni. Akcesoria do wędzenia i produkty żywieniowe skompletowane – można zatem działać! Uwędzone wyroby z pewnością będą smakowite!

Materiał partnera