Przeglądając blogi oraz książki o kuchni roślinnej natrafić można na wiele przepisów na tak zwany tofurnik | fot.: stock.adobe.com

Wypieki w wersji wege – jakich składników użyć, aby upiec przepyszne ciasto?

Weganizm jest ostatnio bardzo popularny. Dieta wegańska zakłada wykluczenie ze swojego jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedni przechodzą na nią z powodów ideologicznych, a inni ze względów zdrowotnych. Bez względu na to jaki jest powód naszego przejścia na dietę wegańską, będziemy potrzebować sprawdzonych przepisów na ciasta z produktów pochodzenia roślinnego.

Wykorzystaj banany oraz nasiona!

Jeżeli zastanawiamy się jak upiec przepyszne wegańskie ciasto, zainteresujmy się bananami. Te owoce skrywają w sobie naprawdę mnóstwo tajemnic. Oprócz wysokiej zawartości potasu, banany, zwłaszcza te dojrzałe cechują się intensywnie słodkim smakiem. Z tego też względu można wykorzystać je do przygotowania smacznego ciasta. Dzięki naturalnej słodyczy bananów, można będzie zrezygnować z dodatku cukru. Z owoców tych możemy przygotować wegański chlebek bananowy. Banany, dzięki aksamitnej konsystencji wspaniale zastąpią nam jajka, których w diecie wegańskiej nie można spożywać. Banany nie są jedynym produktem spożywczym, który może nam zastąpić jajka. Warto zwrócić również uwagę na nasiona chia oraz len. Po zalaniu gorącą wodą, oba rodzaje nasion wykazują właściwości podobne do jajek. Zawierają również całkiem sporo białka i posiadają szereg innych, dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Oczywiście trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach. Jeżeli jednak uzyskana przez nas mikstura ma zbyt gęstą konsystencję, możemy rozrzedzić ją kilkoma łyżkami wody lub roślinnego mleka.

Jak zrobić chlebek bananowy?

  • zmiażdżone 3-4 dojrzałe banany
  • 40 gramów oleju
  • 2 szklanki mąki
  • jabłko
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Banany miażdżymy i łączymy z olejem, następnie miksujemy z pozostałymi składnikami (jabłko ścieramy an tarce przed miksowaniem). Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Jeśli nie jesteśmy weganami, możemy zmniejszyć ilość mąki do 1 szklanki i dodać 4 ubite wcześniej jajka, co da ciastu miękkość i puszystość.

Jak zrobić chlebek bananowy?
Jeżeli zastanawiamy się jak upiec przepyszne wegańskie ciasto, zainteresujmy się bananami| fot.: stock.adobe.com

Co zamiast mleka i sera?

Jednym z niezbędnych w ciastach składników jest mleko. Na diecie wegańskiej nie można jednak stosować mleka krowiego. Nie znajdzie również zastosowania mleko kozie. Na szczęście, w stacjonarnych i internetowych sklepach z żywnością dostępne są już mleka roślinne. Jeszcze do niedawna najpopularniejsze było mleko sojowe. Soja nie jest jednak jedyną rośliną używaną do produkcji mlek dla wegan. Możemy sięgać również po mleka migdałowe, a także po te z orzechów laskowych. Bardzo dużą popularnością cieszą się także mleka ryżowe oraz owsiane. Wybór mleka zależny jest od naszych preferencji. Warto wiedzieć, że w sklepach znajdziemy zarówno mleka roślinne słodzone jak i te całkiem naturalne.

Mleka możemy dodać chociażby do tofurnika. Tradycyjny sernik na diecie wegańskiej nie wchodzi rzecz jasna w grę. Z powodzeniem można jednak przygotować ciasto, które będzie w smaku przypominało tradycyjny sernik. Przeglądając blogi oraz książki o kuchni roślinnej natrafić można na wiele przepisów na tak zwany tofurnik. Tofu dostaniemy już w większości sklepów spożywczych. Ważne jest jednak to, aby zakupić tofu naturalne, a nie wędzone. Możemy nadać ciastu wybrany przez nas smak. Jeśli dodamy kakao, uzyskamy smak podobny do sernika czekoladowego. Miłośnikom zdrowych przepisów poleca się na przykład tofurnik dyniowy.

Jak zrobić tofurnik pieczony?

Przygotujcie ciastka owsiane (około 100 gramów) i taką ilość oleju kokosowego, która pozwoli na zlepić okruchy ciastek tak, żeby powstał zwarty spód.

  • 2 kostki tofu naturalnego / 2 x 180 g
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 miękki nieduży banan
  • pół szklanki cukru pudru, słodzika bądź ulubionego syropu (można dosłodzić jeśli masa wyda się zbyt wytrawna)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól – szczypta

Składniki mielimy na dość luźną masę. I wylewamy na uformowany spód. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Całość możemy polać polewą czekoladową (wegańską) albo musem z mango.

Jak zrobić tofurnik bez pieczenia?
Jak zrobić tofurnik bez pieczenia? | fot: stock.adobe.com

Jak zrobić tofurnik bez pieczenia?

Tu sprawa jest banalnie prosta. Przygotowujemy spód jak w poprzednim przepisie. Możemy także użyć ciastek typu herbatniki z masłem – jeśli nie jesteśmy weganami. Na masę potrzebne będą:

  • 2 kostki tofu
  • 2 łyżeczki agaru
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny

Mleko podgrzewamy z agarem, następnie jeszcze ciepłe miksujemy z tofu i sokiem cytrynowym. Na tym etapie doprawiamy całość słodzikiem bądź cukrem – zależnie od uznania. Masę wylewamy na spód – do tortownicy albo małych słoików – i czekamy aż stężeje. Na wierzchu możemy ułożyć owoce, mus owocowy albo owoce i galaretkę.

Podsumowując zebrane rozważania, bez większych trudności można dojść do wniosku, że przygotowanie pysznych ciast wegańskich jest jak najbardziej możliwe. Zamiast jajek możemy wykorzystać chociażby banany, nasiona chia czy len. Mleko krowie zastąpmy mlekiem roślinnym, a ser – tofu. Pamiętajmy, że pieczenie jest sztuką uczenia się na błędach, więc jeśli za pierwszym razem coś nie wyjdzie, warto prześledzić jeszcze raz cały proces i spróbujmy go udoskonalić zgodnie z naszymi oczekiwaniami.

AUN