Archwium dla tagu: dieta

Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Przede wszystkim odnosi się do zasad odżywiania się, ale jest także używany w węższym znaczeniu jako restrykcyjnie stosowane zasady komponowania posiłków, dzięki którym można osiągnąć spadek masy ciała. Dlatego oprócz np. diety śródziemnomorskiej – czyli opartej na warzywach i dobrych olejach oraz owocach morza, termin występuje także w zbitce np. Dieta South Beach – czyli konkretnie skategoryzowanym sposobie odżywiania.

Co twoja skóra ma na talerzu?

Dieta bogata w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, włączanie do jadłospisu warzyw oraz odpowiednie nawodnienie organizmu są gwarancją dobrej kondycji cery. Skóra musi być też odpowiednio nawilżona, nie tylko dzięki odpowiednim kosmetykom, lecz także poprzez dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wody. Dietetycy radzą, by odstawić na bok przetworzone produkty z białej mąki, słodycze, jedzenie typu instant …

Czytaj więcej »

Nie liczysz kalorii w napojach? To błąd

cola

Polacy nie mają nawyku liczenia kalorii, zapominają o tym zwłaszcza w kwestii napojów. Niestety, wiele jest wysokoenergetycznych, co jest istotne głównie latem, gdy spożywa się więcej płynów. Planując posiłki, Polacy nie biorą też pod uwagę poziomu swojej aktywności fizycznej. Z informacji Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością wynika, że zdecydowana większość Polaków nie ma zwyczaju kontrolowania …

Czytaj więcej »

Latem zmień dietę na lżejszą

Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają organizm. Lato to doskonały moment na zmianę codziennej diety na zdrową i niskokaloryczną. Wysokie temperatury zmniejszają bowiem ochotę na …

Czytaj więcej »

Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia

gluten free

Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez organizm, która może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Choroba trzewna bywa powodem anemii, niedożywienia i niepłodności. Zwiększa też …

Czytaj więcej »