Archwium dla tagu: dieta

Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Przede wszystkim odnosi się do zasad odżywiania się, ale jest także używany w węższym znaczeniu jako restrykcyjnie stosowane zasady komponowania posiłków, dzięki którym można osiągnąć spadek masy ciała. Dlatego oprócz np. diety śródziemnomorskiej – czyli opartej na warzywach i dobrych olejach oraz owocach morza, termin występuje także w zbitce np. Dieta South Beach – czyli konkretnie skategoryzowanym sposobie odżywiania.

Misja: oszukać starzenie

Starzenie się jest procesem, który zaczyna się już przed 30-stką. Nasza skóra traci jędrność, pojawiają się pierwsze siwe włosy, niewielkie zmarszczki, które ulegają pogłębieniu wraz z upływem czasu. Sekretem piękna jest nie tylko skuteczne zamaskowanie pojawiających się naturalnych objawów starzenia, ale przede wszystkim umiejętne ich opóźnianie. Ale, co ważne: nasz …

Czytaj więcej »

Niedobór witamin i minerałów – jak temu zaradzić?

Nikt nie zaprzeczy temu, że witaminy i minerały mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Ich regularne uzupełnianie jest więc niezbędne. Czasem zdarza się przecież, że z różnych przyczyn brakuje ich w naszym organizmie. Powodów może być wiele, chociażby nieprawidłowa dieta czy choroba. Organizm wie, czego powinniśmy mu dostarczyć. Nierzadko jednak …

Czytaj więcej »

Smacznie albo zdrowo? To szkodliwy stereotyp

Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak. – Jeszcze do niedawna panowało takie przekonanie, …

Czytaj więcej »

Anna Lewandowska zdradza sekret diety mistrzów

Anna Lewandowska do swojego menu stara się wybierać takie produkty, które nie tylko zaspokajają głód, lecz przede wszystkim są dla organizmu źródłem substancji odżywczych i wzmacniają jego odporność. Zapewnia, że z niczego nie rezygnuje, a jej dieta bogata jest zarówno w tłuszcze, jak i białka oraz węglowodany. Wszystko jednak z umiarem i w odpowiednich proporcjach. Trenerka jest również zwolenniczką gotowania …

Czytaj więcej »

Co kryją produkty „light” i „fit”?

Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów? – Produkty „light” rzeczywiście mogą nam pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów, nie …

Czytaj więcej »

Dieta sportowca: składniki odżywcze

Dieta osoby aktywnej fizycznie to wynik kompleksowego spojrzenia na specyficzne potrzeby organizmu. Nie wystarczy skupić się na jednej grupie składników odżywczych. Jak odpowiednio wymierzyć ich proporcje, ile potrzebujemy białka, a ile tłuszczu i gdzie ich szukać? Na wszystkie te pytania odpowiada Magdalena Pokropek, doradca dietetyczny. Czy jest jakaś definicja sportowca …

Czytaj więcej »

Cukier to paliwo dla organizmu

Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek. Opinie …

Czytaj więcej »

Słodycze a zdrowe odżywianie

Czekolada i inne słodycze

Lubimy słodycze i z tym faktem większość się zgodzi. Dlaczego tak jest? Hipotezy są różne, jedna mówi o tym, że mamy to w genach. Nasi przodkowie próbując różnych rzeczy, po ich smaku decydowali, które są dobre, a które mogą być trujące. Gorzki smak to prawdopodobieństwo, że produkt mógł być trujący. …

Czytaj więcej »

Śniadanie po polsku

Ponad 80 proc. Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i bez niego nie ruszają się z domu. Większość na jedzenie poświęca od 5 do 15 minut. W menu najczęściej królują kanapki, owsianka, musli i owoce. Z badań wynika, że podczas jedzenia Polacy znajdują także czas …

Czytaj więcej »

Nie biegaj na czczo

Specjaliści tłumaczą, że jeśli w momencie wzmożonego wysiłku organizm nie może czerpać energii z tkanki tłuszczowej, to zaczyna ją pobierać z aminokwasów mięśniowych, dlatego przed aktywnością fizyczną warto zjeść choćby banana czy ciastko zbożowe. Latem najlepiej biegać wcześnie rano lub wieczorem. Z raportu Centrum Badania Opinii Publicznej wynika, że 18 proc. Polaków biega regularnie. …

Czytaj więcej »