Jedną z zalet prowadzenia własnej działalności gospodarczej jest możliwość rozliczania faktycznie poniesionych wydatków związanych z prowadzeniem firmy. Koszty firmowe to te, które służą uzyskaniu przychodu lub zabezpieczają jego źródła. Do najpopularniejszych kosztów tego rodzaju należą związane z transportem, zakupem sprzętu i usług, wydatki mieszkaniowe i na edukację. Co ciekawe, do …
Czytaj więcej »Sprawdzone pomysły na udany biznes
Chcesz być przedsiębiorcą, ale nie jesteś pewien czy Twoje plany biznesowe się sprawdzą? Nie ryzykuj i poznaj sprawdzone pomysły na udany biznes! W dzisiejszych czasach niezależność jest wysoce pożądana, nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na własny biznes. Często jednak niektóre pomysły okazują się kompletną klapą, a …
Czytaj więcej »Świąteczny marketing sensoryczny podnosi sprzedaż w sklepach
Jak wynika z analiz firmy Mood Polska, w okresie świątecznym znacząco wzrasta korzystanie z usług marketingu sensorycznego. Marki zwiększają wydatki na działania, które kreują wyjątkową atmosferę poprzez odpowiednio dobrane dekoracje, specjalne zapachy oraz muzykę. Coraz częściej stawiają także na marketing dotykowy. Wszystko po to, aby przyciągnąć klienta i wydłużyć czas …
Czytaj więcej »8 cech dobrze zaplanowanych biurowców
Biuro jest miejscem, w którym spędzamy bardzo dużo czasu. To miejsce, gdzie tworzy się nowe usługi, sprzedaje, zarządza i dąży się do wyznaczonych celów ze swoim zespołem. Jakie cechy powinno posiadać wynajmowane biuro? To tu spędza się sporą część swojego życia. Miejsca, takie jak Imagine biuro, wynajmuje się na dłuższy …
Czytaj więcej »Uważaj. Twoje biurko może być niebezpieczne
Wydawać by się mogło, że ustawienie monitora lub miejsca przechowywania dokumentów, nie ma dużego wpływu na funkcjonowanie firmy. A jednak służbowe biurko jest wyjątkowym źródłem wiedzy o organizacji. Lekkomyślne zachowania zarówno zwykłych pracowników, jak i kadry zarządzającej mogą przyczynić się do niezamierzonego udostępnienia cennych informacji. Jakie błędy popełniane są najczęściej …
Czytaj więcej »Jak przebiega proces rekrutacji pracownika?
Proces rekrutacji pracownika uległ w ciągu ostatnich lat poważnym zmianom. Dziś, potencjalny kandydat na pracownika ma możliwość spotkać się na rozmowie kwalifikacyjnej nie tylko z bezpośrednim pracodawcą, ale również z firmą zewnętrzną, której zlecono zadanie znalezienie najlepszego kandydata na konkretne stanowisko. Czym wyróżnia się taki proces i jak przebiega? Przyjrzyjmy …
Czytaj więcej »Kandydat – trudny przeciwnik. Jak sobie radzić z trudnymi kandydatami, na różnych etapach rekrutacji
Nie ma jednej definicji trudnego kandydata, jest jednak kilka typów, które na to miano zasługują. Największym wyzwaniem jest ten, którego szefostwo, mimo wysokich kosztów zatrudnienia i niełatwego charakteru, chce pozyskać. Życie osób pracujących w działach HR to ścieranie się z kandydatami o różnej osobowości i oczekiwaniach, a także próba rekrutowania ich …
Czytaj więcej »Handel w co drugą niedzielę – co na to ekonomiści?
Ograniczenie handlu do dwóch niedziel w miesiącu i tylko w sklepach wielkopowierzchniowych – to najnowsza propozycja rządu. Związki zawodowe domagają się bardziej restrykcyjnego zakazu. Eksperci i ekonomiści szacują, że może to mieć negatywny wpływ na polską gospodarkę. W obecnym kształcie rządowy projekt jest kompromisowy dla wszystkich stron – ocenia socjolog z Wyższej Szkoły Bankowej w Toruniu. Według …
Czytaj więcej »Jak wspierać młodego sportowca?
Nie najlepsza baza treningowa i sprzęt, brak pomocy psychologicznej, trudności z pogodzeniem treningów i zajęć w szkole – to główne bariery, które napotykają młodzi sportowcy na początku swojej kariery. Mimo problemów dwie trzecie z nich planuje związać zawodową przyszłość ze sportem – wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Star PR w ramach projektu Sportowa Akademia Veolii. Aż 9 …
Czytaj więcej »Dlaczego warto wykonać projekt gastronomiczny?
Lokal gastronomiczny to jeden z popularniejszych pomysłów na własny biznes. Sympatia do gotowania lub jedzenia sprawiają, że w naszych miastach pojawiają się małe i klimatyczne restauracje serwujące posiłki często bazujące na zaledwie kilku składnikach. Pozornie, do otwarcia restauracji potrzeba jedynie dobrego lokalu, świetnego kucharza, chwytliwej nazwy i skutecznej akcji marketingowej. …
Czytaj więcej »