kobieta z peelingiem cukrowym na ustach
Trzeba wspomnieć, że cukry to nie tylko białe kryształki, które znajdują się w każdym domu. W zależności od budowy wewnętrznej, pochodzenia czy właściwości, rozróżniamy wiele cukrów o zupełnie różnych zastosowaniach | fot.: stock.adobe.com
Strona główna / Uroda / Cukier w kosmetyce – co o nim wiemy?

Cukier w kosmetyce – co o nim wiemy?

Cukier to nie tylko źródło energii każdego człowieka, ale też substancja szeroko stosowana w kosmetyce. Popularność zawdzięcza szerokiej dostępności i niskiej cenie, ale poza tym posiada szereg cennych właściwości. Trzeba wspomnieć, że cukry to nie tylko białe kryształki, które znajdują się w każdym domu. W zależności od budowy wewnętrznej, pochodzenia czy właściwości, rozróżniamy wiele cukrów o zupełnie różnych zastosowaniach.

Zastosowanie cukru w kosmetyce

Cukier znajduje zastosowanie zarówno w kosmetykach wykonywanych samodzielnie w domu, jak i tych sprzedawanych w drogeriach. Można go znaleźć m.in. w produktach do twarzy o działaniu nawilżającym, ponieważ glukoza ogranicza dyfuzję i odparowywanie wody. Wykorzystywany jest także do pielęgnacji włosów, gdzie spełnia podobną funkcję – nawilżając pasma wizualnie je wygładza, zmiękcza i zapobiega rozdwajaniu końcówek. Inna odmiana omawianej substancji – polisacharydy – jest wykorzystywana na skalę przemysłową jako substancja zagęszczająca i wiążąca wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Chitozan, a więc polisacharyd będący odmianą chityny, ze względu na swoje własności utrzymywania wody znajduje zastosowanie w preparatach pielęgnacyjnych do skóry suchej z wyraźnymi oznakami starzenia. Co ciekawe, wspomniany wcześniej chitozan stanowi ważny i potrzebny dodatek do szminek. Dzięki niemu usta są nawilżone i nie znajdziemy na nich irytujących, i przede wszystkim mało estetycznych, skórek.

Cenny cukier można pozyskać też z wodorostów morskich. Po odpowiednim przygotowaniu jest on stosowany do poprawy ukrwienia skóry oraz jako składnik kuracji antycelulitowych. Z morza – tym razem ze skorupiaków – uzyskujemy też składnik suchych szamponów do włosów. Istnieje jeszcze wiele innych cukrów pozyskiwanych z przyrody, które wykazują właściwości ochronne, łagodzące, okluzyjne oraz przyspieszają gojenie się ran, a nawet są stosowane do wypełniania ust i zmarszczek (jako kwas hialuronowy).

Peelingi i nie tylko

Sacharoza, którą znajdziemy w cukiernicy, jest najpopularniejszym składnikiem peelingów. Jego forma jest idealna do zastosowania jako dość delikatny, ale skuteczny środek ścierny do martwego naskórka. W tym celu zastosowanie znajdują różne rodzaje cukrów – w zależności od wrażliwości skóry na tarcie oraz miejsca, które chcemy poddać zabiegowi. Im bardziej wrażliwa skóra, tym mniejsze powinny być drobiny środka ściernego. Do przygotowania peelingu można zastosować brązowy cukier trzcinowy, a także biały grubo- lub drobnoziarnisty. Jego największą zaletą jest uniwersalność, ponieważ możemy dowolnie modyfikować nasz domowy kosmetyk przez wzbogacanie go o olej, miód, cytrynę lub olejki zapachowe. Dodatkowo dzięki temu, że cukier rozpuszcza się pod wpływem wody, nie musimy martwić się o bałagan w brodziku prysznicowym. Po takim peelingu skóra jest niesamowicie gładka i gotowa na przyjęcie balsamu nawilżającego. Świetne przepisy na peeling cukrowy zależnie od wymogów ciała znajdziemy na stronie: https://uczymyjakslodzic.pl/domowy-peeling-cukrowy-jak-dziala-i-jak-go-zrobic/

Cukier jest także kluczowym składnikiem past cukrowych stosowanych do depilacji. Pasty te cieszą się popularnością dzięki temu, że można je przygotować samodzielnie ze składników dostępnych w każdym domu. Dodatkowo jest to metoda mniej bolesna niż tradycyjny wosk, ponieważ pastę zrywa się zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa.

Kiedyś cukier był szeroko stosowany w produkcji mydeł transparentnych, obecnie cukier jest chętnie dodawany także do domowo wytwarzanych prostych mydeł naturalnych. Cukier był także używany jako stylizator do włosów. Za pomocą tego składnika wykonamy też skuteczny peeling ust, który zlikwiduje suche skórki, poprawi ich ukrwienie i wygląd.

To tylko niektóre z zastosowań, do jakich możemy użyć niepozornego produktu spożywczego z naszej kuchni. Warto eksperymentować ze sprawdzonymi i skutecznymi produktami naturalnymi, zanim sięgniemy po kolejne kosmetyki z drogerii.

OLI

Sprawdź także

jesień kobieta w płaszczu z pomarańczowym liściem

Jesienna metamorfoza. Czas na odnowę skóry po lecie

Sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment na zatroszczenie się o wygląd i kondycję skóry. Dlaczego właśnie …