białko serwatkowe
Suplementy w postaci sproszkowanego białka serwatkowego to nic innego, jak produkty bogate w proteiny bioaktywne | fot.: materiał partnera

Białko serwatkowe a odchudzanie. Koncentrat, izolat czy hydrolizat?

Codzienna dawka aktywności fizycznej, zdrowa i zbilansowana dieta i brak jakichkolwiek używek – brzmi niczym idealny przepis na odchudzenie. Niestety w sytuacji, kiedy do osiągnięcia celu jeszcze daleka droga, może okazać się, że powyższe działania są niewystarczające. W takich sytuacjach warto wdrożyć dodatkową suplementację.

Suplementy diety, które warto stosować w celu zrzucenia nadmiarowych kilogramów i wymodelowania sylwetki to przede wszystkim spalacze tłuszczu. Dobrym wyborem jest też białko serwatkowe. Jest łatwoprzyswajalne i może być bezpiecznie stosowane w połączeniu ze zdrowym i zbilansowanym żywieniem.

Jak działa białko serwatkowe? Wpływ na organizm

Suplementy w postaci sproszkowanego białka serwatkowego to nic innego, jak produkty bogate w proteiny bioaktywne. To oznacza, że stosowanie białka serwatkowego uzupełnia codzienną dietę w kluczowe aminokwasy. W składzie tego suplementu znajdziesz gównie beta-laktoglobulinę (beta-LG), immunoglobuliny, laktoferynę, laktoperoksydazę oraz lizozym.

Regularne dawkowanie WPC, czyli białka serwatkowego wpływa na:

  • syntezę białek,
  • budowę kości, mięśni i tkanek,
  • regulowanie sposobu funkcjonowania organizmu,
  • usprawnienie procesów metabolicznych i gospodarki wodnej,
  • przyśpieszenie transportu minerałów i witamin w organizmie.

Tak szerokie spektrum działania sprawia, że białko serwatkowe jest jednym z najchętniej stosowanych suplementów – głównie przez osoby na diecie, kulturystów oraz sportowców, którzy chcą zmaksymalizować efekty treningów.

Rodzaje białka serwatkowego

Na rynku suplementów diety dostępne są trzy odmiany białka serwatkowego. Większość
z nich ma podobne zalety, choć te uzależnione są od typu produktu. Rodzaje białka serwatkowego, które są ogólnodostępne w sprzedaży to:

  • Koncentrat WPC – zawiera średnio do 80% białka w składzie. Wyróżnia się wysokim poziomem przyswajalności, optymalną zawartością BCCA oraz znikomą ilością tłuszczu w składzie.
  • Izolat WPI – to suplementy, które zawierają więcej niż 80% białka w składzie. Są nieco droższe, ale jednocześnie dają znacznie lepsze efekty stosowania.
  • Hydrolizat WPH – najdroższy z dostępnych suplementów w kategorii białka serwatkowego. Powstaje w wyniku modyfikacji białek, które zostały poddane wstępnym procesom trawiennym. Hydrolizat wyróżnia się bioaktywnym działaniem, dzięki czemu świetnie wspomaga problemy z metabolizmem, a także schorzenia natury gastrycznej.

Po zapoznaniu się z charakterystyką odmian poszczególnych białek serwatkowych będziesz
w stanie wybrać suplement idealny dla siebie. To w pełni bezpieczne, o ile stosujesz się
do zalecanych dawek suplementu.

Kto może stosować białko serwatkowe?

Suplementy diety w formie sproszkowanego białka serwatkowego są polecane nie tylko dla zawodowych sportowców. Świetnie sprawdzają się także w przypadku u osób:

  • przebywających na rehabilitacji,
  • starszych i schorowanych,
  • z problemami żywieniowymi.

Jeśli zaliczasz się do jednej z powyższych grup, koniecznie zamów białko serwatkowe i spróbuj pozytywnie wpłynąć na stan swojego organizmu, osiągając jednocześnie lepsze efekty
w odchudzaniu.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

wysportowany mężczyzna mięśnie

Trzy kroki do budowania masy mięśniowej

Piękna sylwetka, to nie tylko brak nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale także odpowiedni zarysowane mięśnie. Właśnie …