białko
Poprzez wybór produktów bogatych w białko, utrzymanie właściwej kondycji organizmu może stać się łatwiejsze | fot.: materiał partnera

Produkty z dużą ilością białka – jak włączyć je do diety?

Produkty z dużą ilością wartościowego białka są dobrym uzupełnieniem jadłospisu, jeśli zależy nam na dostarczaniu naszemu organizmowi większej dawki protein. Może się zdarzyć, że zapomnimy o właściwym bilansowaniu naszych posiłków lub w pośpiechu będziemy jeść akurat to, co mamy pod ręką. Które artykuły spożywcze pomogą nam w łatwy i smaczny sposób włączyć większą ilość białka do naszej diety?

Dowiedz się, co ma dużo białka!

Co jeść, jeśli chcemy włączyć do naszej diety większą ilość białka? Okazuje się, że mamy dość szeroki wybór, jeśli chodzi o dobór produktów. Każdy powinien znaleźć wśród nich takie, które odpowiadać będą jego gustom.

Do artykułów spożywczych będących źródłem białka lub zawierających ich dużą ilość, które warto jest włączyć do diety, należy nabiał.  Mleko oraz powstałe na jego bazie przetwory zawierają również w wapń i potas, które pomagają m. in. w utrzymaniu w dobrej kondycji układu kostnego oraz nerwowego. Jogurty i kefiry nie tylko zawierają wspomniane składniki, ale połączyć można je z wieloma dodatkami, co jest ich dodatkowym atutem. Dobrym wyborem są również serki homogenizowane Danio, ponieważ są bogate w białko – co najmniej 20% ich wartości kalorycznej pochodzi z protein. Więcej na temat włączenia do swojego jadłospisu produktów o wysokiej zawartości białka znajdziesz na stronie https://danio.com.pl/aktualnosci/uzupelnij-swoja-diete-produktami-bogatymi-w-bialko/.

Innymi grupami artykułów spożywczych, które będą pomocne w dostarczaniu odpowiedniej ilości białka, są mięso i ryby. Na szczególną uwagę zasługuje chudy drób, który nie zawiera wielu kalorii, a przy tym pełen jest wartościowych protein – to idealny wybór dla osób na diecie niskokalorycznej. Wysokobiałkowe gatunki ryb to z kolei tuńczyk, łosoś oraz sardynka. Ich regularne spożywanie jest również korzystne dla zdrowia z innego powodu – znajdują się w nich kwasy omega-3, charakteryzujące się pozytywnym wpływem m. in. na pracę mózgu i serca.

Wiele roślin jest również źródłem białka, a nawet obfituje w proteiny, które powinny znaleźć się w zbilansowanej diecie. Soja oraz inne rośliny strączkowe są ich prawdziwą skarbnicą, dlatego często trafiają na talerze wegetarian i wegan. Warte polecenia są też różnego rodzaju nasiona i orzechy – stanowią nie tylko wyśmienitą przekąskę lub dodatek, ale są również dobrym źródłem wielu substancji odżywczych.

Dania z dużą ilością białka

Które dania charakteryzują się dużą ilością białka? Posiadanie wiedzy na temat produktów o wysokiej zawartości protein to jedna kwestia, jednak warto również potrafić skomponować przy ich użyciu zbalansowane posiłki.

Należy pamiętać o zrównoważeniu ilości spożywanych składników odżywczych. Nawet jeśli zauważymy, że brakuje nam białka, to przecież nie możemy spożywać wyłącznie artykułów o jego wysokiej zawartości! Na naszą dietę powinny składać się zróżnicowane składniki, obfitujące m.in. w węglowodany złożone, witaminy, błonnik i tłuszcze. Dlatego właśnie warto jest łączyć mięso z warzywami i innymi dodatkami, np. w postaci kurczaka z ryżem pełnoziarnistym i warzywami. Jeśli zaś chodzi o słodkie posiłki, to można dodać do serka homogenizowanego otręby, orzechy  i owoce.

Prawidłowe odżywianie się to jeden z najważniejszych czynników, które pozwalają zachować zdrowie. Poprzez wybór produktów bogatych w białko, utrzymanie właściwej kondycji organizmu może stać się łatwiejsze. Warto o tym pamiętać, gdy komponować będziemy nasze jadłospisy na nadchodzące dni.

Materiał partnera

Sprawdź także

jedzenie na odporność

Top 5 rozwiązań, które zwiększą Twoją odporność

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak bardzo w tym czasie trzeba dbać o odporność. Nie …