Młody bluszczyk kurdybanek wśród traw, Glechoma hederacea
W wielkim supermarkecie natury istnieją rośliny, które są na wyciągnięcie ręki nawet podczas weekendowego spaceru po lesie. Młody bluszczyk kurdybanek wśród traw | fot.: stock.adobe.com

Majowe zioła, czyli dary natury, które warto włączyć do diety

Dużo mówi się o dobroczynnych właściwościach ziół i o tym jak ich spożywanie fantastycznie wpływa na ludzki organizm. Jednak wciąż duża ilość ludzi bagatelizuje niesamowitą moc tych roślin. Maj to czas, w którym natura obdarza nas ziołami różnego rodzaju. Może to właśnie najlepszy moment na to, aby zastanowić się, czy nie warto rozpocząć ich stosowanie. Tylko, które zioła najlepiej wybrać i jakie są ich właściwości?  

Obecnie ziołolecznictwo i stosowanie produktów naturalnych ogranicza się zazwyczaj do kupowania w specjalistycznych sklepach produktów z certyfikatem. Oczywiście jest to sprawdzony i bezpieczny sposób na otrzymanie bezpiecznego surowca, zwłaszcza jeśli nie znamy się na ziołach, albo mieszkamy w wielkim mieście. Jednak w wielkim supermarkecie natury istnieją rośliny, które są na wyciągnięcie ręki nawet podczas weekendowego spaceru po lesie. Dziś przedstawiamy najciekawsze majowe zioła, które są nie tylko łatwo dostępne, ale i łatwe do odróżnienia w zielonym gąszczu.

  • Jak zbierać zioła? 
  • Jak używać ziół?
  • Najpopularniejsze majowe zioła
  • Dlaczego warto zbierać zioła

Jak zbierać zioła?

Warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach zbierania ziół:

  • zioła zbieramy w dni słoneczne i bezdeszczowe
  • najlepiej przed południem
  • pokrzywę, która podrażnia skórę, zrywajmy w rękawiczkach
  • zioła zbieramy zanim zakwitną – oczywiście zasada ta nie dotyczy kwiatów
  • tradycja zbierania ziół zawiera cenną wskazówkę: najlepsze są te zbierane w dniu pełni księżyca
  • nie ogołacamy całej kępy ziół, lepiej jest zerwać kilka gałązek i poszukać kolejnego skupiska ziół
  • ziół lepiej nie zrywać w miastach, przy ruchliwych drogach czy niedaleko dużych gospodarstw stosujących opryski chemiczne – mogą one wówczas kumulować niekorzystne składniki
  • ziół nie należy zrywać w miejscach zakazanych, np. rezerwatach przyrody
  • zioła zbierajmy np. do lnianej torby tak, by nie parowały w torebce plastikowej

Jak używać ziół 

Każde zioła mają różne właściwości i inne działania lecznicze. Wiele z nich nadaje się do zalewania gorącą (nie wrzącą) wodą dla uzyskania aromatycznego naparu. Tu sprawdzi się na przykład mięta, pokrzywa czy aromatyczny, nieco żywiczny i bardzo efektowny bluszczyk kurdybanek. Jeśli do takiego naparu użyjemy przeźroczystej szklanki lub kubka – napój będzie nie tylko smaczny, ale i niezwykle estetyczny w prezentacji.

Zielone liście możemy dodawać do różnego rodzaju surówek. Szczególnie sprawdzą się tu: smaczne i delikatne liście podagrycznika lub mniszka lekarskiego albo czosnaczku. Niepozorny czosnaczek sprawdzi się jako dodatek do kanapek, jajecznicy czy sałatek, którym nada delikatny czosnkowy posmak.

Z kwiatów mniszka lekarskiego możemy przyrządzić wspaniały miód (zamiast cukru użyjmy prawdziwego miodu i ograniczmy maksymalnie czas jego podgrzewania), który sprawdzi się przy jesiennych przeziębieniach.

Jeśli krótko sparzymy wrzątkiem liście młodej pokrzywy, je także możemy wykorzystywać do surówek. Z wody po przelaniu pokrzyw możemy zrobić doskonałą płukankę do włosów. Jeśli drobno pokroimy pokrzywę, dodamy do niej ulubione warzywa (np. drobno pokrojoną paprykę, cebulę, czosnek), przyprawy i oliwę z oliwek albo dobrej jakości ulubiony olej tłoczony na zimno (np. lniany) uzyskamy smaczną i oryginalną surówkę, ciekawy dodatek, na przykład do sadzonych jajek. Z pokrzywy można zrobić też zupę. Sprawdzi się też jako zamiennik szpinaku – podduszona z czosnkiem i oliwą będzie dobrym i ciekawym dodatkiem do makaronu czy naleśników (tu warto dodać jeszcze jakiś śmietankowy serek). Z pokrzywy można także wyciskać zdrowy sok.

Wszystkie zioła możemy suszyć, dzięki czemu ich smakiem i aromatem (oraz właściwościami zdrowotnymi) będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Zerwane i umyte zioła układajmy na pergaminie w niezbyt nasłonecznionym i niezbyt gorącym miejscu. Potem przechowujemy, najlepiej w papierowych, przewiewnych torebkach.

Najpopularniejsze majowe zioła

Mniszek lekarski
Mniszek lekarski nazywa się także mniszą głową, a wszystko przez charakterystyczny wygląd kwiatu po przekwitnięciu | fot.: stock.adobe.com

Mniszek lekarski

  • Przeciwnowotworowe właściwości tej rośliny są wciąż badane przez amerykańskich naukowców, którzy dowiedli, że regularne picie wywaru z korzenia mniszka lekarskiego skutecznie wspomaga leczenie wiele stanów nowotworowych. W równie dużym stopniu poprawia samopoczucie chorych. Co prawda, takie działanie jest krótkotrwałe, mimo wszystko warto z niego korzystać. 
  • Przeciwcukrzycowe właściwości mniszka lekarskiego są cenione na całym świecie. To roślina, która bardzo pozytywnie wpływa na całą gospodarkę węglowodanową w organizmie. Mniszek lekarski sprawia, że indeks glikemiczny pokarmu staje się znacznie niższy. Zaleca się picie herbaty z korzenia tej rośliny szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. 
  • Dzięki właściwością moczopędnym mniszek lekarski to świetny lek na wszelkiego rodzaju stany zapalne w naszym układzie moczowym. Stosowany wraz z dużą ilością wody, potrafi skutecznie wyleczyć chory pęcherz. 
Podagrycznik, młode rośliny wczesną wiosną, Aegopodium podagraria
Podagrycznik, młode rośliny wczesną wiosną, Aegopodium podagraria | fot.: stock.adobe.com

Podagrycznik 

  • Jest niesamowicie skuteczny w leczeniu podagry, czyli dny moczanowej. Podagrycznik pity w formie naparu potrafi skutecznie usuwać z organizmu nadmiar kwasu moczowego. 
  • Skuteczny w leczeniu reumatyzmu. 
  • Pozwala wyeliminować ból związany z rwą kulszową. 
  • Ma działanie wyciszające i uspokajające. 
  • Skuteczny lek na uciążliwe hemoroidy, że korzystnie wpływa na przemianę materii. 
  • Jego właściwości moczopędne sprawiają, że idealnie sprawdza się w różnych stanach zapalnych układu moczowego, a ponadto łagodzi objawy związane z kamicą nerkową. 
  • Substancje zawarte w podagryczniku mają działanie antybakteryjne i hamują rozwój grzybów w organizmie. 
  • Przyspiesza gojenie ran.
  • Wspomaga działanie wątroby.
  • Jego działanie przeciwnowotworowe jest wciąż badane.
  • Zawiera sporo potasu.
młode zielone pokrzywy
Pokrzywa dobrze znana jest w medycynie ludowej ze swoich antybakteryjnych właściwości i często nazywana naturalnym antybiotykiem. Pokrzywę zrywamy w rękawiczkach lub przez gruby materiał | fot.: stock.adobe.com

Pokrzywa 

  • Jest źródłem krzemionki, a więc sprawia, że włosy i paznokcie są w znacznie lepszej kondycji niż dotychczas.
  • Jest dobrym źródłem żelaza.
  • Warto ją stosować przy gromadzeni się wody w organizmie – ma działanie moczopędne. Stosowana rozsądnie (najlepiej raz dziennie) pozwoli więc pozbyć się obrzęków.
  • Pomaga w usuwaniu stanów zapalnych oraz infekcji w organizmie, ponadto ma działanie antybakteryjne. 
  • Idealnie sprawdzi się podczas odchudzania, ponieważ przyspiesza metabolizm  
  • Zawiera wiele witamin i cennych minerałów, jest źródłem witamin B1, C, E, i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia.
Bluszczyk kurdybanek Glechoma hederacea
Bluszczyk kurdybanek Glechoma hederacea to charakterystyczna i łatwo dostępna roślina o żywicznym aromacie | fot.: stock.adobe.com

Bluszczyk kurdybanek 

  • Pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Przede wszystkim poprawia przemianę materii oraz leczy niestrawność. 
  • Świetnie sprawdzi się u cierpiących na zespół jelita drażliwego. 
  • Pozytywnie wpływa na pracę serca. 
  • Leczy przeziębienie. 
  • Ma pozytywny wpływ na cerę, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry, ale też jest skuteczny przy wypryskach.
  • Ma działanie przeciwbiegunkowe. 
  • Wspomaga gojenie się ran.
  • Wspomaga działanie trzustki i wątroby.
Czosnaczek pospolity w trakcie kwitnienia, Alliaria petiolata
Czosnaczek pospolity w trakcie kwitnienia, Alliaria petiolata | fot.: stock.adobe.com

Czosnaczek

  • Ta niepozorna roślinka zawiera ogromne ilości witaminy C.
  • Jest świetnym źródłem żelaza, fosforu, wapnia.
  • Ma działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwpasożytnicze.
  • Wzmacnia serce, odporność i układ krwionośny.
  • Przyspiesza gojenie ran.
  • Wspomaga organizm przy biegunkach.

Dlaczego warto korzystać z ziół? 

Spożywanie ziół jest stosunkowo bezpieczne dla organizmu, a stosowane w odpowiednich dawkach potrafią wspomagać leczenie wielu dolegliwości. Oczywiście nie doradzamy porzucenia wszelkich lekarstw i przejścia na ziołolecznictwo. Wszelkie ingerencje w standardowe leczenie powinny być szczegółowo skonsultowane z lekarzem. Wszystko przez możliwe interakcje z innymi lekami. Jednakże niektóre drobne dolegliwości, przeziębienie czy zaparcia, można wyleczyć przy pomocy ziół. Podagrycznik zastąpi szklarniowe sałaty, a sok z pokrzywy doskonale wzmocni organizm. Wszystko to za darmo, rosnące w naturalnym otoczeniu (pamiętajmy, żeby ziół nie zbierać w miastach i na terenach przemysłowych), zachwycające bogactwem walorów zdrowotnych i nieoczywistym smakiem. Jedzmy zioła, teraz bowiem mają najwięcej dobra w sobie.

Czytaj także:

Pokrzywa – pospolita roślina o wielu właściwościach zdrowotnych

Czytaj także:

Mniszek lekarski z leczniczego punktu widzenia

ESZ/DOP

Sprawdź także

nawłoć

Nawłoć i wrotycz, czyli jesienne zioła na zdrowie

Wielu ludzi lubi podziwiać przepiękne łąki. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że …