Marchewka jest dobra na wszystko. Na co konkretnie? Na wątrobę, żołądek, naczynia krwionośne, wzrok. W 10 dekagramach tego warzywa jest tylko 10 kalorii, zatem sprawdzi się jako posiłek dla osób na różnego rodzaju dietach. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę.
Sprawdza się jako dodatek do zup, mięs, sosów, pasztetów, pulpetów. Jest też świetna surowa, jako np. przekąska na drugie śniadanie. To jednak nie wszystko. Najlepsze jest to, że z marchewki można zrobić ciasto – wysokie, puszyste, wilgotne, pełne smaków i zapachów.
Ciasto marchewkowe
składniki
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka pokrojonych, suszonych daktyli
- pół łyżeczki soli
przygotowanie
Marchewkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Daktyle pokroić na drobne kawałki. Piekarnik włączyć na 180°C, żeby był dobrze rozgrzany, kiedy marchewkowiec będzie gotowy do wstawienia. Pora na przygotowanie ciasta: jajka trzeba ubijać mikserem z cukrem i miąższem z wanilii przez ok. 3 minuty, następnie, stopniowo dolewać do masy olej. Wymieszać wszystkie suche składniki i partiami dodawać je do płynnych, cały czas mieszając. Na końcu wsypać marchewkę oraz daktyle i wymieszać ostatni raz. Masa powinna być gęsta. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać na nią ciasto i piec je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podawać posypane cukrem pudrem.
MGR