Strona główna / Archwium dla tagu: białko

Archwium dla tagu: białko

Witarianizm, czyli jemy surowe

witarianizm czyli raw food

Witarianizm zwany również dietą surową nie cieszy się tak dużą popularnością, jak dieta wegańska lub wegetariańska, jednak coraz większa liczba osób zaczyna interesować się wspomnianym sposobem odżywiania. Czym jednak charakteryzuje się dieta witariańska? Głównym jej założeniem jest spożywanie każdego dnia tylko i wyłącznie surowych produktów, co oznacza, iż z wielu …

Czytaj więcej »

Amarantus – zboże XXI wieku

Deser z amarantusem

W diecie każdego z nas bardzo istotnym makroskładnikiem są węglowodany. Jako główne źródło energii nie powinny być pomijane ani nadmierne ograniczane, jednak należy zadbać o odpowiednią ich jakość. Spożywanie węglowodanów prostych bardzo szybko dostarcza energii, jednak skutkuje równie szybkim spadkiem poziomu glukozy we krwi i brakiem długotrwałego uczucia sytości. W …

Czytaj więcej »

Algi podbijają świat

Chlorella

Mikroskopijnej wielkości alga szturmem wdziera się do jadłospisów na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież chlorella to jedna z tzw. superfoods. Jakie bogactwo skrywa w sobie to zielone maleństwo? – Superfoods czyli nadżywność przyszła do nas z USA. Pod nazwą kryje się bardzo dużo różnych produktów. Takimi najbardziej znanymi i najcenniejszymi superfoodami, które mamy …

Czytaj więcej »

Nowa super dieta, czyli co wiedzą Szwedzi?

Nowa dieta szwedzka zasady i ograniczenia

Po diecie kopenhaskiej, co do której żywieniowcy mieli sporo zastrzeżeń, przychodzi czas na nową, odświeżoną wersję odchudzania po szwedzku. Kluczem do sukcesu jest ograniczenie węglowodanów i nastawienie się w odżywianiu na tłuszcze i białko. Zamiast szczegółowego, restrykcyjnego kilkunastodniowego jadłospisu, mamy zbiór ogólnych wytycznych. Tak pojęte podejście do diety, oprócz korzystnego …

Czytaj więcej »

Fakty i mity o jajkach

Jajka fakty i mity

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek …

Czytaj więcej »

Dieta sportowca: składniki odżywcze

Dieta osoby aktywnej fizycznie to wynik kompleksowego spojrzenia na specyficzne potrzeby organizmu. Nie wystarczy skupić się na jednej grupie składników odżywczych. Jak odpowiednio wymierzyć ich proporcje, ile potrzebujemy białka, a ile tłuszczu i gdzie ich szukać? Na wszystkie te pytania odpowiada Magdalena Pokropek, doradca dietetyczny. Czy jest jakaś definicja sportowca …

Czytaj więcej »

Dieta biegacza: zasady ogólne

Miłośnicy biegania twierdzą, że to najprostszy i właściwie najtańszy ze sportów: wystarczą wygodne buty i chwila wolnego czasu o dowolnej porze dnia. Wystarczy wybiec z domu. A czy dieta biegacza również jest taka prosta? O to, co powinniśmy jeść, aby bieganie nam służyło, zapytaliśmy Magdalenę Pokropek, doradcę dietetycznego. O czym …

Czytaj więcej »