ciąg kuchenny
Ciąg kuchenny to kolejność ustawienia podstawowych sprzętów AGD w takiej kolejności, która odpowiada etapom przygotowywania posiłków | fot.: Materiał partnera
Strona główna / Styl życia / Dom / Ciąg kuchenny – jak stworzyć przyjazne miejsce do gotowania?

Ciąg kuchenny – jak stworzyć przyjazne miejsce do gotowania?

Dobrze zaprojektowany ciąg kuchenny ułatwia przygotowywanie codziennych posiłków, a ponadto sprawia, że kuchnia jest funkcjonalna, łatwo się w niej odnaleźć. W rozsądnie zaprojektowanej kuchni łatwiej również utrzymać porządek.

Czym jest ciąg kuchenny?

Ciąg kuchenny to kolejność ustawienia podstawowych sprzętów AGD w takiej kolejności, która odpowiada etapom przygotowywania posiłków. Zachowanie właściwej kolejności mebli i sprzętów w kuchni zapobiega konieczności wykonywania dodatkowych ruchów podczas gotowania, usprawnia cały proces, a ponadto pozwala zachować w kuchni większy porządek. Istnieje ogólna zasada zestawiania kolejnych elementów zabudowy kuchennej, z którą warto się zapoznać.

W jakiej kolejności ustawić sprzęty?

Najbliżej drzwi należy ustawić lodówkę, w której przechowuje się sporą część produktów. Jak dobrać lodówkę do potrzeb kuchni, przeczytasz na https://znamysieodkuchni.pl/ Obok lodówki albo naprzeciwko niej powinien znajdować się krótki odcinek blatu, na który można wyłożyć potrzebne produkty. Zakłada się, że powinien on mieć około 40–60 cm, choć jeśli kuchnia jest duża, oczywiście przestrzeń ta może być większa. Kolejnym elementem ciągu jest oczywiście zlewozmywak. Najczęściej pod nim lub lekko przesunięta wobec niego jest zmywarka, natomiast w ciągu kuchennym kluczowe jest możliwość umycia warzyw, mięsa lub wstępna obróbka produktów. Po zlewozmywaku w ciągu kuchennym powinien pojawić się blat roboczy, zdecydowanie większy już od tego za lodówką. Powinien mieć on nie mniej niż 60 cm, dobrze, jeśli jest to 100 cm, czasami 120 lub 160 cm. Im większy blat, tym łatwiej wykonywać większość prac: siekać jarzyny, kroić mięso, przyprawiać je, przygotowywać kanapki, robić sałatki i wiele innych. Następna w kolejności jest płyta grzewcza. Po miejscu do smażenia, pieczenia i gotowania powinien pojawić się jeszcze jeden krótki fragment blatu, gdzie można odstawić gotowe potrawy lub nakładać je na talerze. Wielkość tego blatu powinna być porównywalna do tego, który ustawiony jest za lodówką.

Czy zawsze ciąg kuchenny wygląda tak samo?

Zaprezentowany powyżej układ jest najbardziej optymalny. Niestety nie zawsze da się go odtworzyć w każdej kuchni. W przypadku niewymiarowych pomieszczeń, o nietypowych załamaniach albo po prostu małych, ciąg rozkłada się na dwie przeciwległe ściany, czasami na przeciwległej ścianie znajduje się jedynie lodówka, czasami ciąg jest łamany z literę L lub U. Przygotowując się do aranżacji kuchni, warto zasięgnąć opinii lub pomocy specjalisty, jeśli układ pomieszczenia utrudnia rozłożenie urządzeń w zaprezentowanym ciągu. To nie jest kwestia niepisanej zasady, tylko ułatwienia dla osób, które będą przebywać w kuchni, będą tutaj przygotowywać posiłki, będą tutaj je w końcu spożywać. Dobrze zaplanowany ciąg kuchenny to funkcjonalność, wygoda i porządek, a te trzy rzeczy w przypadku kuchni liczą się najbardziej.

Materiał partnera

Sprawdź także

Wnętrze kuchni

Plexi na wymiar – doskonała propozycja do Twojej kuchni!

Gdy mówi się o materiałach wykorzystywanych w aranżacji współczesnych wnętrz, najczęściej przychodzą na myśl różne …