Smoothie owocowo warzywne
Wyciskarka do soków wolnoobrotowa od sokowirówki różni się niemal wszystkim | fot.: stock.adobe.com

Dlaczego wyciskarka wolnoobrotowa jest lepsza od innych?

Coraz więcej osób docenia świeżo wyciskane soki. Z tego względu w ostatnich latach wzrosła sprzedaż sokowirówek i wyciskarek do owoców i warzyw. Która z nich jest lepsza? Czym właściwie się różnią? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Jedno i to samo?

Niby zwykła sokowirówka i wyciskarka do soków wolnoobrotowa mają dokładnie takie same zadania. Wyciskają owoce i warzywa, aby powstały z nich pyszne i pożywne soki. Takie napoje są zdecydowanie lepsze od tych, które można kupić w sklepie. Nie zawierają też dodatku cukru, konserwantów i innych składników. No ale skoro sokowirówka i wyciskarka do owoców wolnoobrotowa robią dokładnie to samo, to czy czymś się różnią? Tak, różnica między nimi jest diametralna. To jakby wziąć ekspres ciśnieniowy, do którego wrzucamy świeże ziarna kawy i zestawić go z ekspresem kapsułkowym, gdzie kawa jest przygotowana w mocno przetworzonej formie. Wybór odpowiedniego sprzętu należy zatem dobrze przemyśleć.

Czym różni się sokowirówka od wyciskarki?

Wyciskarka do soków wolnoobrotowa od sokowirówki różni się niemal wszystkim. Inna jest wydajność obu sprzętów, czas przygotowania soku, a także ilość otrzymywanego napoju. Nie wszystkie urządzenia umożliwiają też wyciśnięcie soku z absolutnie każdego owocu i warzywa. Decydując się na zakup sprzętu trzeba zatem odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Po pierwsze z jakich owoców i warzyw chcemy wyciskać sok, po drugie jaki rodzaj soku najbardziej lubimy (z miąższem, bez miąższu, bardziej lub mniej klarowny), jaką wydajność powinno mieć urządzenie (przygotować pojedynczy sok czy wielki dzban dla całej rodziny), a także czy zależy nam na bardziej zdrowej czy jednak nieco mniej zdrowej wersji. Odpowiedzi na te pytania będą warunkowały wybór sprzętu – sokowirówki lub wyciskarki.

Przewaga wyciskarki wolnoobrotowej

Nie będziemy wyjaśniać wszystkich niuansów, związanych z technicznymi różnicami pomiędzy sokowirówką a wyciskarką wolnoobrotową. Należy jednak podkreślić, że ta druga ma nad pierwszą zdecydowaną przewagę. Wyciskarka do soków wolnoobrotowa pozwala na wyciśnięcie soku z każdego owocu i warzywa. Tego nie zapewnia natomiast żadna sokowirówka. Wyciskarka przygotowuje też gęstszy i bardziej esencjonalny sok. W nim czuć prawdziwą głębię owocu lub warzywa. Sok z wyciskarki można też dłużej przechowywać. No i oczywiście taki sok jest zdecydowanie zdrowszy. W procesie wyciskania zachowują się niemal wszystkie składniki odżywcze, zawarte pierwotnie w warzywach i owocach. To zatem prawdziwa bomba witaminowa.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

sok jabłkowy

Sok jabłkowy: często wybierany, ale czy nie za mało doceniany?

Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż …