Pyszna pizza przez internet
Pyszna, łatwo dostępna i tania - i jak tu nie kochać pizzy? | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Krótka historia pizzy

Krótka historia pizzy

To jedno z najbardziej kosmopolitycznych, powszechnych dań. Je się ją pod różnymi szerokościami geograficznymi, wzbogaca regionalnymi dodatkami i ulubionymi sosami. Łączy w sobie feerię smaków ze stosunkowo niską ceną. I tak, jak na początku swojego istnienia – pizza jest przysmakiem dostępnym dla każdego.

Bez niej nie wyobrażamy sobie męskiego spotkania ani babskich ploteczek. To najpopularniejsze danie wśród studentów, zapracowanych dorosłych i spragnionych urozmaicenia codziennego menu dzieci. Zamawiana przez internet albo w tradycyjnych pizzeriach. Pizza, czyli tradycyjna potrawa włoska z ciasta drożdżowego polana sosem pomidorowym i posypana serem mozzarella jest zajadana na całym świecie i ma sobie za nic sezonowe mody na inne dania.

Danie dla ubogich, czyli jak to się zaczęło?

Trudno dokładnie określić początki pizzy, bo okrągłe placki wypiekane w piecu to specjalność wielu narodów i kultur. Jednakże pierwsze ślady tej potrawy znaleźć można już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Współcześni badacze twierdzą, że prymitywna odmiana pizzy była powszechna w rejonie basenu Morza Śródziemnego już 600 lat przed naszą erą. Na terenie obecnych Włoch po raz pierwszy pizzą nazywano placki z ziołami i serem już w X wieku. Jak się obecnie przyjmuje to nie Neapol, ale Geata (małe portowe miasteczko w sercu Włoch) ochrzciła placek z ziołami i oliwą mianem pizzy.

Ale zostawmy rozważania badaczy, wszak wiadomo, że najpopularniejsza i najsmaczniejsza pizza wywodzi się z Neapolu. To właśnie na zboczach wulkanu Wezuwiusza rosną wspaniałe pomidory San Marzano, z których przyrządzany jest oryginalny sos, a lokalne mleko bawolic służy do wyrobu najlepszej mozzarelli. Placki z sosem i serem, doprawione ziołami, wypiekano w piecach i sprzedawano na ulicy. Dostępność i prostota składników oraz cena czyniły z niej ulubioną potrawę ówczesnej biedoty.

Margherita, czyli klasyka pizzy

Jedną z najbardziej znanych i popularnych pizz jest klasyczna margherita. Powstała w 1889 roku dla uczczenia wizyty odwiedzającej Neapol królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Jej twórca – Raffaele Esposito przygotował w sumie trzy propozycje: alla mastunicola (z serem i bazylią), marinarę (z pomidorami) i tę, która otrzymała potem imię na cześć królowej – margheritę. Wygląd tej ostatniej odwołuje się do kolorów państwowej flagi Włoch i jest połączeniem czerwieni sosu pomidorowego, zieleni bazylii i bieli sera mozzarella.

Boom na pizzę nastąpił w latach 50. ubiegłego stulecia w Stanach Zjednoczonych. Zajadali się nią zarówno robotnicy, jak i ówczesne gwiazdy: Frank Sinatra, Jimmy Durante i bejsbolista Joe DiMaggio. Zawrotna kariera tego dania trwa do dziś, a tradycyjna pizza neapolitańska została zastrzeżona jako tradycyjny wyrób oznaczony certyfikatem.

Tradycja kontra współczesność

Tradycyjna pizza to minimum składników, wytrawny smak i zero ketchupu. Ale nie przeszkadza to w powstaniu setek wariacji na jej temat. Polacy uwielbiają pizzę hawajską (z ananasem). Za nasz ulubiony sos uchodzi czosnkowy, ale wielką popularnością cieszy się także ketchup, którym z kolei gardzą rodowici Włosi. W ofercie pizzerii znajdziemy także pizzę z żurawiną i oscypkiem, a nawet z kiszoną kapustą i kiełbasą. Ale to nie jest szczyt ekstrawagancji. Są bowiem pizze w wersji chińskiej czy indyjskiej, coraz popularniejsze są także placki na słodko (na przykład z nutellą). Anglicy gustują w pizzy w wersji English breakfast (oprócz kiełbasy i jajek znajdziemy na niej fasolkę), Francuzi dodają swoje sery, Niemcy ziemniaki, Hiszpanie chorizo. Wieść gminna niesie, że Rosjanie potrafią połączyć w jednym daniu pizzę i sushi.

Nowoczesność przejawia się także w sposobie zamawiania pizzy. Jeśli nie mamy ochoty albo możliwości odwiedzenia pizzerii coraz częstszym sposobem jej zamawiania jest pizza przez internet. Smakowity placek z ulubionymi składnikami i dowolną ilością sera jest dostępny dla każdego, kto ma łączność z siecią. Zamawianie pizzy przez internet – dyskretnie, precyzyjnie i bez wysiłku swoją prostotą dorównało jej pierwotnej recepturze.

RED

Sprawdź także

Pizza na cienkim cieście

Pizza na ostro czy słodko? Po której stronie jesteś?

Tam, gdzie jest wybór, tam zawsze znajdą się zwolennicy różnych rozwiązań. Nie inaczej jest w …