sałatka brazylijska na lato
Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz | fot.: Orchidea Creative Group

Smak wakacji: sałatka brazylijska

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie.

Sałatka brazylijska

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat z kapustą białą i kukurydzą np. Brasiliana mix marki Eisberg
  • 6 krewetek koktajlowych
  • 1 garść prażonych orzechów nerkowca
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie:

Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

sałatka warzywna

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku …