sałatka brazylijska na lato
Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz | fot.: Orchidea Creative Group

Smak wakacji: sałatka brazylijska

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie.

Sałatka brazylijska

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat z kapustą białą i kukurydzą np. Brasiliana mix marki Eisberg
  • 6 krewetek koktajlowych
  • 1 garść prażonych orzechów nerkowca
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie:

Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Materiał partnera zewnętrznego

Sprawdź także

zdrowe śniadanie z owocami

Jak odżywiać się wiosną?

Nasza dieta zmienia się zazwyczaj w zależności od pory roku. Duży wpływ na naszą dietę …