Alla Parmigiana
Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą | fot.: Fotolia

Smak Włoch – jak zrobić alla parmigiana?

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracji Al Capone.

Alla Parmigiana

Składniki:

  • 2 okrągłe plastry cukinii
  • 2 okrągłe plastry bakłażana
  • ½ kulki mozzarelli 125g
  • garść bazylii
  • 2 łyżki migdałów łuskanych
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis:
Przygotuj warzywa. Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój warzywa prostopadle w okrągłe plastry. Podobnie pokrój połowę mozzarelli. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przysmaż warzywa z obu stron tak, aby były miękkie, lekko posypując je solą. Po wysmażeniu cukinii i bakłażana odłóż je na talerz, by pozbyć się z nich wody. W międzyczasie przygotuj pesto bazyliowe domowej roboty. Do misy blendera wlej oliwę z oliwek i wsyp 2 łyżki migdałów łuskanych. Miksuj aż do rozdrobnienia migdałów.

Wskazówka:
Małe ilości pesto najlepiej przygotować w moździerzu. W przypadku blendera ręcznego lub kielichowego należy przygotować większą ilość. W innym wypadku składniki nie połączą się odpowiednio. Następnie dodaj garść bazylii i miksuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zakończ pesto odrobiną parmezanu i dopraw solą oraz pieprzem.
Kiedy pesto jest już gotowe, możesz zacząć układać danie. Dla pewności odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym.
Układaj kolejno cukinię, mozzarellę, pesto bazyliowe i bakłażana aż do wyczerpania warzyw. Każdą z warstw warzyw oraz mozzarellę posyp odrobiną soli i pieprzu.

@newsrm.tv

Sprawdź także

kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Top 5 najczęściej zamawianych dań na wynos

Dania na wynos, fast foody i street foody przeżywają obecnie swoją drugą młodość i stają …