By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem | fot.: MGR

Śródziemnomorski łosoś z rozmarynowymi ziemniakami

Dania z rybą w roli głównej, zwłaszcza modnym ostatnio łososiem, wydają się nudne. Wcale jednak nie musi tak być. By przygotować pyszny obiad, wystarczy zasięgnąć inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jej bazą są oliwki, oliwa z oliwek, czosnek oraz pomidory. I to właśnie one sprawią, że potrawa, którą Wam proponujemy, będzie aromatyczna i efektowna mimo swej prostoty.

składniki

łosoś:

  • 2 spore dzwonki łososia (po ok. 200 gramów każdy)
  • 10 – 15 pomidorków koktajlowych
  • 10-15 czarnych, wydrylowanych oliwek
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu

ziemniaki:

  • 4-6 ziemniaków
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek chili (przepis tutaj)
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 5 – 6 ząbków czosnku (nieobranego)

Przygotowanie tego dania należy zacząć od ziemniaków, bo to one potrzebują najwięcej czasu w piekarniku. Trzeba zatem je umyć, pokroić w talarki (można wcześniej obrać, ale bardzo dobre są także ze skórką), wrzucić do płytkiego naczynia żaroodpornego (bez pokrywki). Następnie skropić oliwą z chili, doprawić solą i niewielką ilością pieprzu. Na wierzch należy wrzucić lekko zgniecione ząbki nieobranego czosnku (obrany mógłby się przypiec zbyt mocno i nadać daniu gorzki smak) oraz listki i gałązki rozmarynu. Tak przygotowane ziemniaki trzeba piec przez ok. 15 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Od czasu do czasu należy je przemieszczać, aby piekły się równomiernie i nie przywierały do dna naczynia.

Po kwadransie do piekarnika wstawia się łososia z dodatkami i całość piecze jeszcze 30 min. Wcześniej jednak rybę należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać z obu stron świeżo mielonym pieprzem i ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Obłożyć ją pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi (skórką do góry), połówkami oliwek, posypać posiekanymi kaparami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość oprószyć niewielką ilością soli i piec pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć zarówno ziemniaki, jak i łososia, ułożyć na talerzu i podawać.

MGR

Sprawdź także

przepisy na szparagi

Kilka pomysłów na dania ze szparagami

Czerwiec to miesiąc, w którym szparagi są najsmaczniejsze, a ponieważ sezon na nie trwa krótko, …