W upalne dni powinniśmy spożywać lekkostrawne posiłki, które nie będą nadmiernie obciążać organizmu podczas długotrwałego trawienia. Zalecane jest jedzenie owoców i warzyw, które są bogate w składniki mineralne i witaminy. Idealnym pomysłem na upalne dni jest chłodnik.
Połączenie orzeźwiającego kefiru lub jogurtu, świeżych warzyw i ziół oraz łososia to bomba białkowo-witaminowa. Poza tym, jak sama nazwa wskazuje, chłodnik podaje się na zimno.
W Polsce chłodnik kojarzy się zazwyczaj z różową zupą, której podstawą jest ugotowana wcześniej botwinka. My proponujemy jednak wersję bez gotowania, którą przygotowuje się w 10 minut. Może być ona świetnym pomysłem na obiad dla dzieci, często wzdrygających się na myśl o jedzeniu liści buraków i kopru, bez których nie sposób przyrządzić tradycyjnego chłodnika.
Ogórkowy chłodnik z łososiem
składniki:
- 2 duże ogórki podłużne
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże jogurty naturalne (około 900 ml)
- 150 gramów łososia wędzonego
- szczypiorek
- jajko na twardo (opcjonalnie)
- sól
- pieprz cytrynowy
przygotowanie:
Umyte i osuszone ogórki należy zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie posypać je solą i zostawić na 5 minut. W tym czasie czosnek trzeba przecisnąć przez praskę, szczypior posiekać, a łososia pokroić na niezbyt duże kawałki. Kolejny krok to odsączenie ogórków z nadmiaru wody, dodanie do nich nabiału i pozostałych składników. Teraz wystarczy tylko doprawić chłodnik solą i pieprzem, zamieszać i gotowe.
podawanie:
Jeśli składniki letniej zupy były wcześniej schłodzone, można ją od razu podawać. Najlepiej jednak smakuje, gdy wstawi się ją na 30 min do lodówki, by smaki mogły się przegryźć. Chłodnik podawać można z przekrojonym jajkiem na twardo.
MGR