Czarnuszka zwana również czarnym kminem to roślina, która uprawiana jest głównie w południowej części Europy, a z jej nasion wytwarzany jest olej, który ze względu na swoje lecznicze właściwości znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Jakie cenne dla zdrowia i urody składniki można znaleźć w tym oleju i w jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie oraz wygląd zewnętrzny?
Wartości odżywcze oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9, które biorą czynny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie każdego z nas. Oprócz wartościowych kwasów w oleju z czarnuszki można również znaleźć witaminę E, biotynę, beta-karoten, a także antyoksydanty oraz śladowe ilości składników mineralnych. Z uwagi na bogactwo wspomnianych powyżej kwasów tłuszczowych oraz pozostałych substancji nie ma się co dziwić, iż olej z czarnuszki zwany jest „złotem faraonów”, dlatego też warto wprowadzić go do codziennej diety, która z reguły uboga jest w tak cenne dla zdrowia substancje.
Na cukrzycę i cholesterol
W diecie wielu osób obecnie dominują nie tylko niezdrowe tłuszcze, ale również spore ilości cukru, co w niedalekiej przyszłości może doprowadzić nie tylko do miażdżycy, ale również do problemów z układem sercowo-naczyniowym. Warto jednak wiedzieć o tym, iż wprowadzając do codziennej diety olej z czarnuszki, można odwlec w czasie pojawienie się nieprzyjemnych dolegliwości, ponieważ pomaga on obniżyć zarówno poziom złego cholesterolu, jak i cukru we krwi. Przy problemach z trzustką zaś poleca się zaś picie jednej łyżki stołowej oleju na czczo po przebudzeniu.
W walce z alergią
Katar alergiczny w obecnych czasach dotyka coraz większe grono osób, jednak stosując bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej z czarnuszki, można nieco załagodzić pojawiające się objawy alergii. Oczywiście przy pomocy tego olejku nie jest możliwe całkowite wyleczenie, jednak zmniejszenie męczących objawów potrafi przynieść sporą ulgę.
Na problemy żołądkowe
W dawnej chińskiej medycynie na takie problemy żołądkowe jak refluks, nieżyt żołądka czy też wrzody dopadające zarówno żołądek, jak i dwunastnicę stosowano z powodzeniem olej z czarnuszki, który po dzień dzisiejszy okazuje się niezastąpiony w walce ze wspomnianymi dolegliwościami. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, iż skutecznie walczy on z bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje objawy przypominające zatrucie pokarmowe, jednak związana jest z pojawieniem w błonie śluzowej dwunastnicy lub żołądka ostrego stanu zapalnego.
W walce ze zmarszczkami
Zmarszczki zaczynają pojawiać się na skórze około 30 roku życia, jednak proces ten można zahamować w bardzo skuteczny sposób, stosując odpowiednie produkty kosmetyczne. Bardzo dobrze sprawdza się w tym przypadku olej z czarnuszki, ponieważ zawarte w nim składniki pomagają napiąć skórę w odpowiedni sposób, dzięki czemu zmarszczki stają się mniej widoczne.
Na mocne włosy
Stosowanie oleju z czarnuszki na włosy oraz skórę głowy to propozycja idealna dla osób, które mają problem z wypadającymi kosmykami. Olej z czarnuszki z uwagi na swój bogaty skład sprawia, iż włosy po jego użyciu stają się błyszczące oraz dogłębnie odżywione. Jeśli chodzi natomiast o proces ich wypadania, to zostaje on zahamowany, ponieważ dotleniona skóra wzmacnia cebulki, dzięki czemu włosy stają się mocniejsze.
Na atopowe zapalenie skóry
Walka z atopowym zapaleniem skóry nie należy niestety do najłatwiejszych, ponieważ jak dotąd nie wynaleziono lekarstwa, które pomogłoby raz na zawsze uporać się z tym schorzeniem. Aby jednak nieco załagodzić ten problem skórny, warto włączyć do codziennej pielęgnacji olej z czarnuszki, ponieważ zawarta w nim witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nawilżyć skórę, a także ją zregenerować i dogłębnie odżywić.
Olej z czarnuszki w kuchni
Olej z czarnuszki sprawdza się idealnie jako baza do sosów sałatkowych i dressingów, a także jako dodatek do koktajli. Warto jednak wiedzieć, że z uwagi na gorzkawy, ziołowy, „apteczny” smak trzeba nauczyć kubki smakowe jego tolerowania. Z uwagi na swój skład olej z czarnuszki nie powinien być w ogóle podgrzewany, gdyż nie tylko straci wszystkie swoje cenne właściwości.
KPA