zlew gastronomia
Bez względu na to, czy Twoja restauracja albo bar to większa lub mniejsza przestrzeń gastronomiczna, oba ich rodzaje potrzebują tych samych podstawowych urządzeń czy sprzętów | fot.: stock.adobe.com

Jak dobrze zorganizować przestrzeń w lokalu gastronomicznym? Cenne porady

Kuchnia stanowi serce każdego dobrego lokalu gastronomicznego. Prawidłowa organizacja jej przestrzeni nie jest jednak prostym zadaniem. Powinna być ona przede wszystkim funkcjonalna, dlatego należy ją odpowiednio rozplanować. Tylko wtedy kucharzom, pomocom kuchennym i innym pracownikom lokalu gastronomicznego będzie komfortowo się pracowało. Jak prawidłowo zorganizować przestrzeń w kuchni w barze czy restauracji? Aby zdobyć te cenne informacje, koniecznie przeczytaj nasz poradnik!

Najważniejsze urządzenia w kuchni lokalu gastronomicznego

Bez względu na to, czy Twoja restauracja albo bar to większa lub mniejsza przestrzeń gastronomiczna, oba ich rodzaje potrzebują tych samych podstawowych urządzeń czy sprzętów. Powinny być one zawsze zachowane w starannej czystości, na co wpływ ma także jakość danego narzędzia pracy w gastronomii. Warto podkreślić, iż w przypadku tej dziedziny doskonale sprawdzają się urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to trwały i łatwy w czyszczeniu materiał, z którego robi się mnóstwo rodzajów sprzętów gastronomicznych. 

Szczególnie polecamy Twojej uwadze umywalki ze stali nierdzewnej. To bardzo praktyczne i solidne, a przede wszystkim niezbędne elementy wyposażenia każdej porządnej kuchni lokalu gastronomicznego. Warto zainwestować w umywalki wysokiej jakości, ponieważ dzięki temu są one znacznie trwalsze i o wiele lepiej się je czyści.

Jakie sprzęty powinny znajdować się w kuchni lokalu gastronomicznego?

Jakie urządzenia także powinny się znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym? Są to przede wszystkim: 

  • meble (szafki, stoły, półki) wykonane ze stali nierdzewnej,
  • urządzenia chłodnicze (stoły chłodnicze, lodówki na napoje, chłodziarki gastronomiczne),
  • urządzenia grzewcze (kuchenki, mikrofalówki, grille gastronomiczne, smażalniki, kociołki do zup, jajowary),
  • urządzenia do utrzymania czystości (baterie kuchenne, sterylizatory do noży, młynki do odpadów)
  • urządzenia kuchenne (wyciskarki do soków, miksery, roboty kuchenne, blendery).
praca w kuchni
Organizacja kuchni powinna przede wszystkim wynikać bezpośrednio z rodzaju przygotowywanych dań oraz dostępnego metrażu lokalu| fot.: materiał partnera

Co jest równie ważne, każda kuchnia powinna mieć w wyposażeniu komplet naczyń oraz sztućców. Warto zainstalować znacznie zwiększające komfort pracy kucharza okapy kuchenne. Ważne są również klimatyzery lub wentylatory. Natomiast receptura gastronomiczna lub fiszka z zamówieniem powinna znaleźć się na specjalnej listwie do bonowania. To znacznie ułatwi obsłudze lokalu jej codzienną pracę i wprowadzi w nią więcej porządku.

Prawidłowa organizacja przestrzeni w kuchni lokalu gastronomicznego

Jeżeli planujesz przestrzeń kuchni w lokalu gastronomicznym, koniecznie pamiętaj, aby wydzielić w niej dwie podstawowe strefy. Pierwszą z nich jest miejsce związane z odbieraniem naczyń i resztek dań od gości restauracji czy baru. Druga natomiast skupia się wokół przygotowywania posiłków. Obie przestrzenie muszą być zagospodarowane oddzielnie, najlepiej w osobnych miejscach, oddzielonych od siebie drzwiami. 

W dodatku trzeba zaplanować minimum pięć stref funkcjonalnych. Pierwsza z nich to przestrzeń magazynowa, która służy do przechowywania posiłków. Drugą jest strefa dedykowana naczyniom. Powinna mieć sporo półek na zastawę stołową, naczynia do gotowania czy sztućce. Jako trzecią strefę trzeba wyznaczyć tę przeznaczoną do zmywania naczyń. Przedostatnią warto stworzyć miejscem przygotowania posiłków, gdzie doskonale sprawdzają się urządzenia ze stali nierdzewnej. Natomiast piątą przestrzenią powinna być ta dedykowana pieczeniu i gotowaniu różnych potraw.

Organizacja kuchni powinna przede wszystkim wynikać bezpośrednio z rodzaju przygotowywanych dań oraz dostępnego metrażu lokalu. Dokładane jej rozplanowanie powierzchni jest rzeczą kluczową. W ten sposób ułatwia się kucharzom i pozostałej obsłudze pracę. A to zawsze ma duży wpływ na rentowność danego lokalu gastronomicznego.

Materiał partnera

Sprawdź także

zarządzanie gastronomią

Zarządzanie restauracją: jak z sukcesem prowadzić lokal?

Umiejętne zarządzanie lokalem gastronomicznym przyczynia się do jego sukcesu. To złożony proces, który obejmuje szereg …