Pasta na śniadanie - hummus
Hummus: prosta i pyszna pasta z cieciorki | fot.: Fotolia
Strona główna / Styl życia / Smaki / Pyszne i proste pasty śniadaniowe (dużo przepisów)

Pyszne i proste pasty śniadaniowe (dużo przepisów)

Zdarzają się takie dni, kiedy zwyczajnie nie mamy pomysłu na dobre i pożywne śniadanie, a zwykła kanapka z wędliną i żółtym serem jest ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę. Wtedy warto wyjąć blender z kuchennej szafki (albo ostry nóż) i w kilka minut przyrządzić idealne pasty, które smakują zarówno z chlebem, jak i z warzywami. Zwłaszcza, że latem składniki na nie są na wyciągnięcie ręki.

Bezpieczne klasyki

Dla miłośników nabiału świetnym rozwiązaniem może być pasta z twarożku z warzywami. W tym przypadku ogranicza nas właściwie jedynie wyobraźnia – ulubiony twarożek świetnie będzie smakował z czerwoną papryką, czosnkiem i olejem lnianym albo z rzodkiewką i szczypiorem.

Inną, równie prostą propozycją jest pasta z makreli: mięso z wędzonej makreli łączymy z 2 ogórkami konserwowymi, jajkiem (drobno pokrojonymi), cebulką bądź szczypiorem, solą i pieprzem oraz majonezem. Całość można zmielić albo pozostawić w wersji posiekanej.

Miłośnicy ryb ucieszą się także z pasty z wędzonego łososia. Aby ją przygotować łączymy ze sobą wędzonego łososia z delikatnym kremowym serkiem (np. philadelphia, ricotta), posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Możemy także dodać do smaku odrobinę soku z cytryny. Jeśli pasta jest zbyt gęsta wystarczy dodać do niej trochę jogurtu albo śmietany.

Bez wątpienia jedną z najprostszych past jest ta z jajek i szczypioru. Wystarczy posiekać 2-3 ugotowane na twardo jajka, dodać do nich sól i pieprz oraz majonez i posypać posiekanym szczypiorem.

Smak dzieciństwa, czyli domowa pasta jajeczna
Smak dzieciństwa: domowa pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem

 

Pasty śniadaniowe – w poszukiwaniu nowych smaków

Ale pasty śniadaniowe to nie tylko sentymentalny powrót do krainy dzieciństwa. Dlatego poniżej proponujemy kilka mniej oczywistych rozwiązań.

Pasta z cieciorki (hummus)

Ta coraz popularniejsza u nas potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest nie tylko pyszna i banalna w przygotowaniu, ale także zdrowa. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka (ponad 8,8 g na 100 g cieciorki), a ponadto przypisuje się jej właściwości obniżające ciśnienie krwi, regulowanie poziomu cukru i zmniejszanie stężenia złego cholesterolu. To także skarbnica żelaza i błonnika. Dla osób na diecie istotną informacją będzie fakt, że jej indeks glikemiczny wynosi zaledwie 30.

Do domowego hummusu potrzebujemy około szklanki ugotowanej ciecierzycy wraz z odrobiną wody, 2 łyżek prażonego ziarna sezamu (albo pasty tahini), 1-2 ząbków czosnku, odrobiny soku z cytryny, oliwy i przypraw (zazwyczaj soli i pieprzu, choć można także dodać kumin rzymski). Wszystkie składniki miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli jest za gęsta możemy dodać więcej wody z gotowania cieciorki bądź oliwy). Dekorujemy oliwą i czerwoną papryką w proszku.

Pasta z bakłażanów (babaganoush)

Niemal identycznie jak hummus możemy wykonać pastę z pieczonych bakłażanów, czyli arabską babaganoush. Oberżyna użyta do jej przygotowania charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, wapnia i potasu, ma działanie detosykacyjne i antyrakowe oraz poprawia metabolizm. Indeks glikemiczny bakłażana: 20.

Do pasty pieczemy 1-2 bakłażany, a następnie przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ i wrzucamy go blendera. Miksujemy z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz prażonym sezamem (albo tahini).

Baba ganoush pasta z arabskiej kuchni
Pastę baba ganoush je się najczęściej z pieczywem nakładaną na placki chlebowe pita | fot.: Fotolia

Pasta z czerwonych buraków z tymiankiem i fetą

Buraki ćwikłowe to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, a niesłusznie, bo ich właściwości zdrowotne można długo wymieniać. Spośród warzyw wyróżnia je bogactwo antocyjanów (zwiększają odporność, spowalniają procesy starzenia), kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i innych pierwiastków mineralnych, betaniny o działaniu antyoksydacyjnym. Buraki świetni odkwaszają organizm. Niestety mają też dość wysoki indeks glikemiczny (64).

Do pasty z buraków wykorzystamy: ser feta i upieczone bądź ugotowane buraki w niemal równych proporcjach (na przykład opakowanie sera 270 gramów i 300-350 gramów buraków), oliwę, łyżeczkę tymianku, sól, pieprz i czosnek. Całość miksujemy i gotowe.

Pasta z awokado (guacamole)

Awokado warto jeść zawsze i wszędzie, ten bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe owoc zawiera także: likopen, potas, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Awokado jest tłuste i kaloryczne (95 kcal), ale za to ma niski indeks glikemiczny (10).

Popularne guacamole to nie tylko dip do nachosów, ale i świetna pasta do warzyw i pieczywa. Łączymy ze sobą dojrzałe awokado, ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny i pokrojonego w drobną kostkę małego pomidora (pomidora dajemy niewiele), możemy także dodać pokrojoną ostrą papryczkę.

Guacamole czyli zdrowa pasta z awokado
Guacamole smakuje także najmłodszym, ystarczy przedstawić je dziecku jako „zielone masełko” | fot.: Fotolia

Pasty śniadaniowe to proste do wykonania i niezwykle smaczne potrawy, które urozmaicą nie tylko poranki, ale i zastąpią sklepowe dipy na imprezach. Jeśli zamiast chleba zjemy je z warzywami (surowa marchewka, seler naciowy, papryka itp.) będą także zdrowe i dietetyczne. Możemy je wykonać także z gotowych półproduktów: gotowanych na parze buraków albo cieciorki w słoiku, co znacznie skróci czas przebywania w kuchni. Pamiętajmy jednak, żeby dokładnie czytać skład i unikać produktów z dodanym cukrem albo konserwantami.

RED

Sprawdź także

domowe masła orzechowe

Kilka pomysłów na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to bardzo wartościowy smakołyk. Choć wielu uważa je za bombę kaloryczną, to istnieje …