grubość mielenia kawy
Mielenie kawy to czynność niezbędna do otrzymania napoju o wyrazistym smaku i niezapomnianym aromacie | fot.: materiał partnera

Jak ustawić grubość mielenia kawy?

Przygotowanie kawy to dla wielu osób jedna z pierwszych czynności każdego dnia. Wydaje się, że nie ma już żadnych tajemnic, ale czasem może być nieco problematyczna. Największe trudności sprawia odpowiednie ustawienie grubości mielenia ziaren. Pod uwagę należy wziąć kilka czynników, a przede wszystkim metodę parzenia. Jak zmielić ziarna w idealny sposób? Czy grubość kawy ma wpływ na smak naparu? Dowiedz się, jak przygotować ulubiony pobudzający napój w poprawny sposób.

Jakie znaczenie ma grubość mielenia kawy?

Mielenie kawy to czynność niezbędna do otrzymania napoju o wyrazistym smaku i niezapomnianym aromacie. Tylko świeżo zmielone ziarna wysokiej jakości mieszanki gwarantują pożądane walory. Każda metoda parzenia wymaga jednak różnej wielkości drobinek. Złe dopasowanie grubości mielenia sprawia, że napój jest płytki i zbyt kwaśny, gorzki lub cierpki. Dlatego bardzo ważne jest, aby zmienić ustawienia młynka w zależności od preferowanej metody przygotowywania kawy.

Jak zmielić kawę do espresso?

Ekspres ciśnieniowy to urządzenie, które wymaga bardzo drobno zmielonych ziaren. Rozmiar drobinek powinien mieścić się w okolicach 200-600 μm. Pyłek będzie w dotyku przypominał mąkę lub piasek, który przylepia się do palców. Trzeba zaznaczyć, że w przypadku espresso ogromne znaczenie ma nie tylko grubość mielenia, ale także inne aspekty np. czas parzenia.

Jak zmielić kawę do kawiarki?

Jeśli chodzi o przygotowanie kawy w kawiarce, ziarenka powinny być nieco grubsze. Jest to spowodowane tym, że malutkie drobinki mogą zatkać niektóre elementy sprzętu. Wtedy przygotowany napój nie będzie zbyt dobry w smaku. Ponadto, możliwe jest, że nagromadzone ciśnienie rozerwie kawiarkę. Dlatego najlepiej mielić ziarna w zakresie 300-800 μm.

Jak zmielić kawę do przelewu?

Przelew pod swoją nazwą kryje tak naprawdę kilka urządzeń, służących do przyrządzania kawy. Są to przede wszystkim drippery lub coraz popularniejszy Chemex. Metoda przelewowa jest idealna do eksperymentowania z różnymi recepturami na przygotowanie idealnego naparu. Z tego powodu można też próbować ziaren o różnej grubości, jednak najlepiej sprawdzają się takie o wielkości 500-1300 μm.

Jak zmielić kawę do aeropressa?

Ta plastikowa, niezwykle prosta w budowie tuba umożliwia przygotowanie kawy na wiele sposobów. Również w tym przypadku można eksperymentować z ziarnami, czasem parzenia, siłą przeciskania oraz ilością czy temperaturą wody. Ogólnie przyjmuje się, że najlepsze są drobinki kawy o rozmiarze 400-1000 μm. Nieco większy lub mniejszy pyłek nie sprawi jednak, że napój będzie niedobry.

Jak zmielić kawę do french pressa?

French press jest jednym z najpopularniejszych sprzętów do parzenia kawy. Przyjęło się, że w przypadku tej metody należy mielić ziarna dość grubo, bo w zakresie 800-1500 μm. Niemniej jednak warto spróbować innych wariantów, ponieważ mogą one zapewnić ciekawe walory smakowe.

Jak dobrać grubość mielenia kawy?

Trzeba zaznaczyć, że dopasowanie grubości mielenia ziaren zgodnie z zaleceniami nie ma sensu w przypadku, kiedy tak przygotowany napój Ci nie smakuje. Najważniejsze jest to, aby picie porannej kawy sprawiało przyjemność. Dlatego warto eksperymentować ze swoim młynkiem i próbować różnych wariantów tej samej mieszanki. Mała zmiana w grubości ziaren może spowodować, że odkryjesz zupełnie nowy smak.

Warto też próbować różnych metod parzenia kawy. Potrzebne akcesoria i różnego rodzaju mieszanki ziaren znajdziesz w sklepie Cafe Silesia. Pamiętaj, nie istnieje jeden, optymalny przepis na przygotowanie idealnej kawy. Każdy musi odkryć, jaka receptura odpowiada postawionym wymaganiom.

Materiał partnera

Sprawdź także

Kona plantacja kawy na Hawajach

Najwspanialsze rodzaje kawy na świecie

Kawa to nie tylko napój, ale również kultura, pasja i sposób na życie dla wielu …