Ryba w tajskiej marynacie - propozycja podania | fot.: MGR

Tajskie pyszoty na zimowe słoty, czyli ryba w ostrej marynacie

Jesienią i zimą szukamy dań, które nas rozgrzeją. Częściej zatem przygotowujemy mięsa, gulasze, zawiesiste zupy. Oczywiście to nic złego od czasu do czasu skusić się na takie danie. Mamy jednak lekką, zdrową i z pewnością nie mniej ognistą propozycję – rybę w ostrej, tajskiej marynacie.

składniki (na 4 porcje)

  • ok. 1 kg tuszy z dorsza (lub innej, ulubionej ryby)
  • 1/2 pęczeka szypioru
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 cebula dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chili
  • 5 cm korzenia imbiru

przygotowanie

Na początek należy przyrządzić marynatę . W misce mieszamy sos sojowy, oliwę, ocet ryżowy, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany i starty imbir, posiekane papryczki chili oraz pół pęczka kolendry. Rybę należy opłukać i osuszyć, potem  natrzeć w środku i na zewnątrz marynatą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić na 30 min.

Ryba przed upieczeniem | fot.: MGR
Ryba przed upieczeniem | fot.: MGR

Następnie piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przez 35 – 40 min. Podawać posypaną świeżą kolendrą i szczypiorem. Doskonałym dodatkiem do ostrej ryby jest gotowany, trójkolorowy ryż.

MGR

 

Sprawdź także

sałatka warzywna

Sałatki nie muszą być nudne! Oto przykłady, które to udowadniają

Lato to idealny czas na przygotowywanie sałatek z sezonowymi owocami i warzywami. Dzięki dodatkowi kilku …