Archwium dla tagu: poradnik

„Emocje na talerzu”, czyli o relacji z jedzeniem

nocne podjadanie

Żyjemy w czasach w którym aparycja jest bardzo ważna w ogólnym odbiorze samego siebie. Wszelkie media kreują określony rodzaj sylwetki który zawarty jest w odpowiednim kanonie. Lata kreowania określonego wyglądu przez otoczenie sprawiło, że wiele osób, a zwłaszcza kobiet czuje ogromną presję w kontekście wyglądu swojego ciała. Jednocześnie jedzenie bywa …

Czytaj więcej »

Bezonomika – filozofia działania Jeffa Bezosa

Brian Dumaine, Bezonomika, Wydawnictwo Studio Emka

Jeff Bezos to jeden z największych magów współczesnego biznesu. Oszałamiający sukces, pasja tworzenia, otwartość na nowe pomysły i wielkie pieniądze – wszystko to uosabia jeden człowiek. Bezos nie tylko zrealizował swój amerykański sen, ale i sam stworzył miejsce, w którym chcą wzrastać inni. Jego Amazon staje się globalną potęgą, której …

Czytaj więcej »

W poszukiwaniu źródła mocy [eMPowerbank. 10 kroków, które dają moc]

Tatiana Mindewicz-Puacz, Empowerbank, Wydawnictwo Agora

Zbliżający się koniec roku to czas nierzadko trudnych i gorzkich podsumowań. Często pomimo najróżniejszych podejmowanych wysiłków podejmowanych w celu wprowadzenie określonej zmiany, wracamy do punktu wyjścia. Skąd biorą się porażki? Co warto zmienić w swoim sposobnie myślenia, aby poczuć się pewnie, jakie elementy są kluczowe jeśli myślimy o zbudowaniu poczucia …

Czytaj więcej »

Jak osiągnąć mistrzostwo w kuchni ? Przegląd najnowszych książek kucharskich

szef kuchni w pracy

Książki kucharskie w wielu domach to pozycja obowiązkowa. I trudno się temu dziwić. Pozycje te od dawna przestały być jedynie podpowiedzią dla perfekcyjnej pani domu, a stały się prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. W książkach kucharskich zaklęta jest magia: piękne jedzenie, coraz bardziej estetyczne wydania i – przede wszystkim źródło inspiracji …

Czytaj więcej »

5 książek, które warto przeczytać na urlopie

książki na wakacje

Sezon urlopowy zbliża się wielkimi krokami. Odpoczynek od pracy i codziennych obowiązków to  dobry czas, aby chwycić książkę w rękę i przenieść się do świata bohaterów literackich. Przedstawiamy 5 pozycji, po które naszym zdaniem warto sięgnąć podczas wakacyjnego wypoczynku. Camilla Läckberg, Złota klatka Szwedzka królowa kryminału powróciła po dwóch latach, …

Czytaj więcej »

Cukrzyca bliżej niż myślisz

jak żyć z cukrzycą

Cukrzyca staje się zagrożeniem naszych czasów. Społeczeństwa zamożne, w których większość ma dostęp do wysokokalorycznego pożywienia, coraz częściej zmagają się właśnie z chorobami metabolicznymi. I choć istnieje pewna świadomość tej trudnej przypadłości, to jednak wciąż kojarzymy ją z ludźmi skrajnie otyłymi albo starszymi. Nic bardziej mylnego, cukrzyca powoli staje się …

Czytaj więcej »

Michalina Wisłocka: „Sztuka kochania” – czyli rewolucja w mówieniu o miłości

Michalina Wisłocka, Sztuka kochania

Patrząc na jedno z najpopularniejszych zdjęć Michaliny Wisłockiej – kobiety o dobrodusznym wyglądzie, z tradycyjną chustką na głowie, wprost trudno uwierzyć, że ta starsza pani jest prekursorką otwartego dyskutowania o seksualności. Bez zakłamania, pruderii, konwenansów mówiła o tym, o czym większość społeczeństwa wolała wstydliwie milczeć. Efektem pracy Wisłockiej (i zarazem …

Czytaj więcej »

Porozmawiajmy o seksie

Alicja Długołęcka, Paulina Reiter, Seks na wysokich obcasach 2

Seksualność jest taką dziedziną życia człowieka, która – z jednej strony sprzedaje, budzi emocje, wydaje się wszechobecna w mediach, a z drugiej – wciąż bywa tabuizowana. Znajduje to odbicie w języku, wszak nadal nie mamy do dyspozycji neutralnej bazy pojęciowej, której moglibyśmy używać w codziennych rozmowach o intymności. Trochę w …

Czytaj więcej »

Czas to pieniądz, czyli jak być dobrym strategiem na co dzień

Marcin Pietraszek, Czas to pieniądz. Jak oszczędzać czas i pieniądze

Niezależnie od tego, czy pracujemy w korporacji, w małej firmie czy prowadzimy własną działalność, codziennie jesteśmy strategami. Podejmujemy szereg małych i dużych decyzji dotyczących organizowania czasu pracy i wypoczynku, wydatków, kredytów. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze przyzwyczajenia, schematy często przeszkadzają nam w efektywnej pracy i gospodarowaniu finansami. …

Czytaj więcej »

Ekonomiczny szef kuchni

Szef kuchni chce przekonać Polaków do ekonomicznego gotowania i niemarnowania żywności. W swojej debiutanckiej książce „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia” zdradza sprawdzone sposoby na racjonalne zakupy i przechowywanie żywności. Podaje też wiele przepisów na smaczne dania i desery. „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia” znacznie różni się od dostępnych na polskim rynku książek kucharskich. …

Czytaj więcej »